Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  02.11.2018 15:15:15

Vývoj na devizovém trhu ve 44. týdnu (29.10.-2.11.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Bankovní rada ČNB zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 0,25 p.b. na 1,75 %
EZ - Hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí podle předběžného odhadu vzrostl o 0,2 % k/k a 1,7 % r/r
EZ - Spotřebitelská inflace v říjnu zrychlila na 2,2 % r/r ze zářijových 2,1 % r/r
US - Index výrobní aktivity ISM v říjnu poklesl na 57,7 ze zářijových 59,8 bodu

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Index spotřebitelských cen (říjen)
DE - Průmyslové zakázky (září)
PL - Zasedání Polské centrální banky (NBP)
US - Zasedání Americké centrální banky (Fed)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK


Vývoj USD/CZK


Vývoj PLN/CZK

  • Obchodování koruny vůči polskému zlotému probíhalo v tomto týdnu několik haléřů pod hranicí 6 CZK/PLN.
  • V tomto týdnu byly zveřejněny dva důležité údaje z polské ekonomiky. Ve středu byl publikován předběžný odhad říjnové spotřebitelské inflace a v pátek říjnový index PMI ve zpracovatelském sektoru. Spotřebitelské ceny v říjnu sice oproti září vzrostly o 0,4 %, avšak v meziročním srovnání došlo ke zpomalení inflace na 1,7 %. To bylo z velké části ovlivněno silnou statistickou základnou z loňského podzimu s vysokými cenami potravin. Index PMI v říjnu poklesl na 50,4 bodu a již druhý měsíc v řadě se pohybuje těsně nad 50 bodovou hladinou, která odděluje pásmo kontrakce a expanze.
  • Inflace se tak i nadále pohybuje v dolní polovině tolerančního pásma Polské centrální banky (NBP), když inflační cíl NBP činí 2,5 %. Maximální hodnota meziroční inflace letos činila 2,0 % a bylo jí dosaženo v letních měsících. Za poslední dva roky dosáhla inflace 2,5 % jen jednou, a to loni v listopadu. Pro NBP, která zasedá v příštím týdnu a bude mít k dispozici novou makroekonomickou prognózu, znamená nižší inflace a slabší PMI jediné – držet úrokové sazby beze změny až do 2. poloviny příštího roku.


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru se euru v první polovině týdne nedařilo a ve středu byla testována hladina 1,13 USD/EUR (nejslabší hodnota eura od poloviny srpna). Druhá polovina týdne však přinesla přesně opačný vývoj s posilováním společné evropské měny. V pátek zkraje odpoledne (před statistikami z amerického pracovního trhu) se kurz nacházel kolem hladiny 1,145 USD/EUR.
  • To, že evropská ekonomika zpomaluje není žádní novinka. Slabší dynamiku hrubého domácího produktu (HDP) dopředu avizovaly jak předstihové indikátory (např. indexy PMI), tak i tvrdá data z evropské ekonomiky. Předběžný odhad HDP za 3. čtvrtletí (+0,2 % k/k a 1,7 % r/r) tak tyto předpoklady pouze potvrdil a zaostal tak jak za tržními odhady, tak za zářijovou prognózou Evropské centrální banky (ECB). Na strukturu HDP si však budeme muset počkat až na konec listopadu, kdy eurostat zveřejní detaily hospodářského růstu. Popravdě řečeno ani od 4. čtvrtletí žádné význmané vzedmutí ekonomické aktivity očekávat nemůžeme, ba spíše naopak. A meziročního růstu HDP výrazněji nad 2 % se nedočkáme ani v příštím roce.
  • Jak moc velkým problémem je zpomalení evropské ekonomiky? Na první pohled se v podstatě o žádný problém nejedná. V tuto chvíli se ekonomika eurozóny jako celku nachází v blízkosti svého potenciálu a i míra nezaměstnanosti se s 8,1 % (září) dostala na úrovně z poloviny roku 2006. Zvolnění hospodářského růstu lehce pod 2 % tak neznamená nic jiného než růst na sice slabších, avšak udržitelnějších hodnotách. Problém však nastává ve chvíli, když si uvědomíme, že eurozóna jako celek je sice „na svém“, avšak jednotlivé země eurozóny již nikoliv. Zatímco jedna skupina zemí v čele s Německem se nachází nad svým potenciálem, tak ve druhé skupině zemí (jihoevropské v čele s Řeckem) je hospodářská situace výrazně horší. Přizpůsobit tak měnovou politiku oběma skupinám zemí není pro ECB jednoduché a v podstatě ani možné. Zatímco v posledních letech vycházela ECB vstříc spíše oné slabší skupině, tak od příštího roku to bude naopak. Zpomalení evropské ekonomiky v kombinaci s utaženější měnovou politikou ECB tak sice nemusí být problém pro eurozónu jako celek, avšak pro její jižní křídlo jednoznačně ano.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688