Podnikání  |  01.11.2018 07:53:58

Kterým živnostníkům se prodraží v roce 2019 povinné pojistné?

Živnostníci platící minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění budou v roce 2019 platit na povinném pojistném o téměř 400 měsíčně více. Jak konkrétně se platby na povinném pojistném mění? Kteří živnostníci budou platit stejně?

Osoby samostatně výdělečně činné vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost musejí každý měsíc platit měsíční zálohu na zdravotní a sociální pojištění. Měsíční záloha na zdravotní pojištění je splatná do 8. dne následujícího měsíce a záloha na sociální pojištění do 20. dne následujícího měsíce. Zdravotní pojištění se platí na účet vybrané zdravotní pojišťovny, kterých je aktuálně na trhu sedm. Sociální pojištění se pak hradí vždy na účet místně příslušné Okresní správy sociálního zabezpečení,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Jak vysoká je měsíční záloha?
Měsíční částka zálohy na zdravotní i sociální pojištění se odvíjí od dosaženého hrubého zisku v minulém roce. Nová měsíční záloha se poprvé platí vždy za měsíc, kdy je u příslušných institucí odevzdán přehled o příjmech a výdajích. Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti však musí být vždy placena alespoň minimální měsíční záloha. V roce 2019 bude minimální měsíční záloha na sociální pojištění činit 2 388 a na zdravotní pojištění 2 208 . Živnostníci platící minimální zálohy na zdravotní i sociální pojištění budou tedy platit v souhrnu 4 596 , což je o 383 více než v roce 2018,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Kdo bude platit minimální zálohu?
V roce 2019 budou minimální zálohu na zdravotní a sociální pojištění platit i OSVČ, které svou hlavní samostatnou výdělečnou činnost během daného roku zahájí. Minimální vyměřovací základ pro platbu sociálního a zdravotního pojištění se liší, proto v praxi některé osoby samostatně výdělečně činné platí na zdravotní pojištění minimální měsíční zálohu, avšak na sociální pojištění platí měsíční zálohu odpovídající skutečně dosaženému zisku. „Například živnostník s hrubým ziskem 280 000 za rok 2018 bude v roce 2019 platit na zdravotní pojištění měsíční minimální zálohu ve výši 2 208 , ale sociální pojištění již bude nad minimálním limitem a bude činit 3 407 ,“ vypočítává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Změna bankovních příkazů
Živnostníci, kteří v roce 2018 platí na zdravotní pojištění minimální měsíční zálohu ve výši 2 024 , si od února 2019 musejí změnit trvalý bankovní příkaz pro platbu zdravotního pojištění, již za leden 2019 je totiž nutné uhradit novou vyšší minimální měsíční zálohu v částce 2 208 . U sociálního pojištění se minimální měsíční záloha ve výši 2 189 platí až do odevzdání přehledu o příjmech a výdajích za rok 2018. Vyšší měsíční záloha se poprvé hradí právě až za měsíc, kdy bude přehled o příjmech a výdajích na místně příslušné Okresní správě sociálního zabezpečení odevzdán.

Vyšší příjmy = Nic se nemění
Sazba zdravotního a sociálního pojištění se pro příští rok nemění, proto budou OSVČ s vyššími zisky v roce 2019 platit na povinném pojistném stejné částky jako v roce 2018. „Kupříkladu živnostník s hrubým ziskem 620 000 v letech 2016, 2017 i 2018 platil po celý rok 2018 měsíční zálohy na zdravotní pojištění ve výši 3 488 a na sociální pojištění v částce 7 544 . Tytéž obnosy poté bude hradit i v roce 2019,“ upřesňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688