Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.07.2018 17:46:35

Dokončení slovenské jaderné elektrárny se opozdí o další měsíce

Dokončení dvou rozestavěných bloků slovenské jaderné elektrárny Mochovce se opozdí více, než se dosud čekalo. Třetí blok elektrárny by měl být uveden do provozu ve druhém čtvrtletí příštího roku a čtvrtý blok o rok později. Novinářům to dnes řekli slovenský premiér Peter Pellegrini a generální ředitel společnosti Slovenské elektrárne (SE) Branislav Strýček.

Poslední plán SE, které jsou největším výrobcem elektřiny na Slovensku a do jejíž akcionářské struktury předloni vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding, počítal s tím, že třetí blok zahájí provoz na konci letošního roku a čtvrtý blok o rok později.

"Uděláme všechno pro to, aby nedošlo k dalšímu posouvání (termínů)," řekl novinářům Strýček, který na postu generálního ředitele SE na začátku července vystřídal Bohumila Kratochvíla.

Pellegrini před novináři za zpožďování dostavby elektrárny kritizoval také největší dodavatele, mezi které se řadí například plzeňská Škoda JS. "I je budeme pohánět k odpovědnosti, když se budeme ptát, proč věci nejsou dokončeny. Je to i jejich vizitka," řekl slovenský premiér.

Podle Pellegriniho jeden z akcionářů SE, italský koncern Enel, poskytne slovenskému výrobci elektřiny půjčku 700 milionů eur (18 miliard korun) na financování dostavby zmiňované jaderné elektrárny, kde jsou už léta v provozu dva jaderné bloky. Slovenský premiér řekl, že půjčka nenavýší rozpočet projektu v hodnotě 5,4 miliardy eur (139 miliard korun), z něhož částka 4,5 miliardy eur (116 miliard korun) byla již vyčerpána.

Původní plán předpokládal, že dva rozestavěné bloky elektrárny v Mochovcích budou hotovy v letech 2012 a 2013 a že dostavba přijde na 2,78 miliardy eur (71,7 miliardy korun). Rozpočet projektu byl později opakovaně navyšován a termín spuštění rozestavěných bloků posouván, což SE zdůvodňovaly i zpřísněním bezpečnostních předpisů po havárii japonské elektrárny Fukušima v roce 2011.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:27  Spanish retails sales much lower than expected X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688