Patria (Patria Finance)
Podnikání  |  28.06.2018 13:09:38

Firmy umírají rychleji než kdykoliv předtím

Podle Harvard Business Review se často tvrdí, že „80 % firem, které existovaly před rokem 1980, už není a dalších 17 % tu za pět let pravděpodobně nebude“. Ekonom Vijay Govindarajan slyšel tento názor tak často, že se nakonec rozhodl podrobit jej testu. Analýz zaměřujících se na životaschopnost firem již bylo provedeno několik, ale Govindarajan do výzkumu zahrnul data týkající 29 688 firem, které jsou nebo byly obchodovány na americkém trhu mezi lety 1960–2009. Nakonec zjistil, že průměrná doba životnosti skutečně klesá. Firmy, které přišly na trh před rokem 1970, měly 92% pravděpodobnost přežití v následujících pěti letech. Ovšem firmy, které tak učinily mezi lety 20002009, už měly tuto šanci jen 63%.

S podobnou analýzou přišla v roce 2015 Boston Consulting Group. I ta tvrdí, že úmrtnost společností roste. Govindarajan se ale zaměřil i na to, co je příčinou tohoto trendu. Analýza finančních výkazů ukázala, že firmy vstupující na trh po roce 2000 dávají dvakrát tolik peněz do nehmotných aktiv než firmy starší a naopak asi polovinu peněz do fyzických aktiv. Jejich podnikatelské modely jsou často netradiční a mohou nabízet nové služby rychle, protože je netíží vysoké výdaje na infrastrukturu, továrny a dodavatelské sítě. Nicméně tato výhoda má i svou stinnou stránku: Moderní styl podnikání často znamená, že pokud firma není schopná neustále inovovat, rychle končí.

Nové „digitální“ společnosti proto nemusí investovat do „tvrdých“ aktiv, ale jejich byznys jde právě kvůli tomu relativně lehce zkopírovat. Jde vlastně o tradiční působení kreativní destrukce. Jenže ta byla v minulosti přece jen pomalejší než u dnešních společností s minimem fyzických aktiv. Cyklus kreativní destrukce se tedy točí rychleji. To má řadu důsledků včetně toho, že ekonomické školy by měly namísto tradiční výuky účtování zásob a odepisování hmotného majetku věnovat mnohem více pozornosti tomu, jak nakládat s firmami, jejichž produkty lze stáhnout po internetu.

Jak mohou podniky zvýšit své šance na přežití? Podle nové analýzy se mohou vydat cestou, která spojí hmotné i nehmotné investice, a tím poskytne konkurenční výhodu. Příkladem má být Tesla, která má jak specifické know- how, tak velký objem fyzických aktiv. Alternativou je byznys model, který stojí na rozsáhlé síti tak, jako třeba Facebook spoléhá na jednu miliardu svých uživatelů. Ti mu poskytují konkurenční výhodu, protože kdyby lidé odcházeli k jiným platformám, museli by si budovat nové vazby a nový obsah svého profilu. Za třetí pak pomáhá již zmíněná neustálá inovace.

Govindarajan pak ve své studii tvrdí i to, že Wall Street je neprávem kritizována za to, že hledí jen na krátkodobé výsledky a dlouhodobý rozvoj odsouvá stranou. Podle ekonoma spíše požaduje „zdravou rovnováhu mezi krátkým a dlouhým obdobím“. Pokud totiž někdo úplně ignoruje krátkodobé výsledky, „v delším období tu již nebude.“

Zdroj: HBR

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 12:44  Projekt Airlock posouvá Holcim k uhlíkové neutralitě Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688