Madina Nurmátová (Lekvi Group)
Okénko daně  |  07.06.2018 14:26:07

Osvobození příjmů z podílů na zisku

S držbou podílů na obchodních korporacích je spojena řada práv i povinností. Patří mezi ně i nárok na podíly na zisku. Tento druh příjmů obecně podléhá dani z příjmů, ovšem za určitých podmínek se v případě právnických osob jedná o příjem osvobozený od daně.

Podmínka 1:

Splnění definičních podmínek mateřské a dceřiné obchodní korporace.

Dle § 19 odst. 3 písm. b) zákona o daních z příjmů (dále jen „ZDP“) mateřskou obchodní korporací se rozumí obchodní korporaci, která:

  • je daňovým rezidentem ČR nebo jiného členského státu Evropské Unie (dále jen „EU“),
  • drží minimálně 10% podíl na základním kapitálu jiné obchodní korporace, a to po dobu minimálně 12 měsíců nepřetržitě. Pokud k okamžiku konání valné hromady dceřiné obchodní korporace, která rozhodne o výplatě podílu na zisku, neuplynula 12 měsíční lhůta, nebrání to v uplatnění osvobození, jestli podmínka nepřetržité držby bude splněna dodatečně.
  • má právní formu a. s. , s. r. o. , družstva nebo obdobnou právní formu podle příslušných předpisů dané země, pokud jde o daňového rezidenta EU.

Novelou ZDP s účinností od 1. 7. 2017 se doplnili další typy mateřských společností, jedná se nově např. o svěřenský fond , rodinnou fundaci , obec nebo i svazek obcí .

Při osvobození příjmů z podílů na zisku musí být také splněna podmínka, že mateřská obchodní korporace nesmí být v likvidaci.

Podobně § 19 odst. 3 písm. c) ZDP definuje dceřinou obchodní korporací, která:

  • je daňovým rezidentem ČR nebo EU,
  • na jejím základním kapitálu podílí alespoň 10% mateřská obchodní korporace , a to nejméně po dobu 12 měsíců nepřetržitě. Zase toto může být splněno dodatečně.
  • má právní formu a. s. , s. r. o. , družstva nebo obdobnou právní formu podle příslušných předpisů dané země, pokud jde o daňového rezidenta EU.

Při vstupu do EU, ČR měla povinnost promítnout do svého národního zákonodárství směrnici Rady o společném systému zdanění mateřských a dceřiných společností z různých členských států (dále jen „Směrnice“). Díky této Směrnice se v zákoně objevilo několik druhů osvobozených příjmů od daně z příjmů právnických osob , mezi které patří příjem z podílů na zisku.

Zmíněné osvobození lze uplatnit za obdobných výše definovaných podmínek také u obchodních korporací ze Švýcarska, Norska, Islandu a Lichtenštejnska a ze států, s nimiž má ČR uzavřenou platnou a účinnou smlouvu o zamezení dvojího zdanění (dále jen „SZDZ“).

Pro uplatnění osvobození příjmů z podílů na zisku vyplacených dceřinou obchodní korporací, která je daňovým rezidentem třetího státu je nutno kromě obecných podmínek také splnit podmínky zvláštní.

  • Mezi ČR a daným třetím státem musí existovat platná a účinná SZDZ ,
  • Příjem z podílů na zisku v tomto státě nebude osvobozen od daně z příjmů právnických osob a sazba daně není nižší než 12 %

V případě, že podíl na zisku ve třetí zemi je zdaněn sazbou nižší než 12 % , není možné v ČR osvobození příjmu od daně použít . Dceřiná obchodní korporace zdaní podíl na zisku srážkovou daní ve třetí zemi a mateřská obchodní korporace si může v ČR uplatnit daň zaplacenou ve třetí zemi za použití metody zamezení dvojího zdanění, kterou upravuje příslušná SZDZ.

Pokud podíl na zisku ve třetí zemi je zdaněn sazbou 12 % a vyšší , lze v tomto případě osvobození od daně v ČR použít, nicméně dceřiná obchodní společnost bude mít příjem ke zdanění ve třetí zemi.

Ing. Madina Nurmatová

Ing. Madina Nurmatová - daňový poradce

Madina se specializuje na daňové poradenství v oblasti daně z příjmů právnických osob. Je také odpovědná za daňové poradenství v oblasti nemovitosti.




Lekvi Group

Společnost Lekvi Group se řadí mezi přední poskytovatele širokého spektra služeb, podávaných v know-how formátu. Lekvi představuje unikátní spojení tuzemských profesionálních služeb a schopnosti uspokojit potřeby a mentalitu zahraničních kupujících.

Poskytuje standardní a nadstandardní realitní služby, zprostředkování hypoték, daňové služby a komplexní účetnictví.


Poslední zprávy z rubriky Okénko daně:

24.01.2020  Změny sazeb DPH v roce 2020 Ing. Michal Sholtz (Fučík & partneři)
09.12.2019  Návrh zákona na zdanění digitálních služeb Ing. Štěpán Osička (Fučík & partneři)
25.11.2019  Nejčastější zjištění z auditu Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)
10.11.2019  Předaudit a jeho výhody Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688