TNBiz (TN.cz)
Práce  |  25.02.2018 19:45:45

Nástupní mzdy rostou. Podívejte se, která zaměstnání si polepšila

Boj o zaměstnance je na některých pozicích neúprosný, výrazně se tak navyšují mzdy i výhody. Většina lidí by čekala nejvyšší růst mezd v IT oborech, ve skutečnosti ale vzrůstající trend najdeme jinde. Největší nárůst mezd najdeme v ostraze a bezpečnosti, v konkrétních zaměstnáních vede manažer dopravy, podobně si oproti loňskému roku polepšili třeba vrátní.

Více: Od Škodovky k Lidlu aneb jak v Česku sílí mzdové tlaky a Lidl razantně zvyšuje platy. Prodavačky dostanou až 28 tisíc.

 Ať už sháníte práci, uvažujete o změně nebo si chcete říci o zvýšení mzdy, které obory zažívají největší rozkvět. Podle portálu LMC už to nejsou obory IT, kde se nejvíce zvedla nástupní mzda, nejvíce si při nástupu polepšili zaměstnanci v ostraze a bezpečnosti, firmy těmto specialistům nabízí o 18 % více.
 

Nárůst zvyšující se mzdy je velmi spolehlivý způsob, jak oslovit kandidáty. Z dostupných dat je vidět, že nejvíce si v rámci nástupního platu pomohly obory jako je ostraha a bezpečnost, jsou to ale také telekomunikace nebo třeba potravinářství.

Zajímavé je se soustředit na konkrétní profese, kde rostou mzdy. Srovnatelně si polepšili manažer dopravy nebo vrátný, kde byl zaznamenán nárůst o více než 30 %. O 20 % více si při nástupu mohou říci webdesignéři nebo produktoví manažeři.

 

Podrobný přehled nabídek práce najdete na stránce prace.kurzy.cz/obory a prace.kurzy.cz/profese.

Nárůst nástupních mezd se také výrazně lišil po krajích, nejlépe jsou na tom podniky ve Středočeském kraji, kde vzrostly v průměru o 6,8 %, následuje je Zlínský kraj se 4,3 % a Moravskoslezský kraj s 4,2 %, uvádí LMC. Jsou i kraje, kde mzdy naopak klesaly, Karlovarský kraj hlásí pokles o 8 %, Vysočina o 7,3 %.

 

Jinak je tomu u zaměstnanců ve veřejném sektoru, jejichž plat je určen na základě platových tabulek. Ty se liší pro státní zaměstnance běžném zaměstnaneckém poměru, ve služebním poměru, pro příslušníky bezpečnostních složek a také vojáků armády ČR. 

Zaměstnanci ve státní správě a veřejných službách dostávají odměnu hlavně podle neobtížnější práce, kterou vykonávají, a také podle délky praxe. Určující pro výšku mzdy je tedy platová třída, kterou určuje netěžší práce, ale i dosažené vzdělání. Vyšší vzdělání ale neznamená vyšší platovou třídu. Například uklízečka s vysokoškolským diplomem bude stále v nižší třídě, neobjeví se ale specialista ve vysoké platové třídě se základním vzděláním.

Tabulky určují ale pouze základní hrubou mzdu, jednotlivá zaměstnání mají také různé příplatky, ať už je to příplatek za směnný provoz, noční práci, příplatek za riziko a další.

Nejnižší platovou třídu jednotlivých zaměstnání lze najít na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Dále již stačí porovnat s platovou tabulkou. 

Například u soudců, politiků nebo třeba prezidenta republiky se plat určuje trochu jinak. Platy jsou závislé na platové základně, ta činí pro představitele 2,5 násobek průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře. Ta se následně vynásobí koeficientem, pro soudce okresního soudu je to například 0,88, pro soudce krajského soudu pak 0,96. Koeficient se s praxí zvyšuje. Pro poslance je tento koeficient 1,08.

 

Čtěte také: Česko má 7. nejnižší minimální mzdu v Evropské unii

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688