Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  14.02.2018 13:50:41

Nový šéf FEDu zřejmě nepřekvapí a zvýší úroky

Prezident Federálního rezervního systému USA povede 20. března poprvé výbor pro měnovou politiku. Pak by pravděpodobně měl oznámit první nárůst klíčových sazeb v roce 2018.

Jerome Powell, nástupce Janet Yellenové a vloni v listopadu jmenován prezidentem USA Donaldem Trumpem, začal výkon funkce v krizovém období. Přísahu složil, právě když se na hlavních světových finančních trzích objevily silné propady během několika dní. Tento týden však začal v zelených číslech. Nová hlava FEDu má před sebou první projev v Kongresu USA v polovině února a už naznačuje směřování americké měnové politiky. Má v plánu chránit Spojené státy americké před inflací. V roce 2018 můžeme očekávat alespoň tři klíčové zvýšení sazeb.

„Ani jestřáb, ani holubice.“ To je to, co označuje Jeromeho Powella, 65letého právníka, bývalého bankéře a člena FEDu od roku 2012.

Úloha Jeromeho Powella je komplikovaná, protože se americký prezident připravuje předložit svůj masivní stimulační plán. Takový plán v období silného růstu a téměř plné zaměstnanosti může napomoci inflaci. Powell podporuje politiku Yellenové, která postupně zvýšila oficiální úrokové sazby poté, co byly ponechány sedm let po finanční krizi téměř na nulové úrovni. „Pokud bude ekonomika fungovat tak, jak se čeká, považuji za vhodné pokračovat v postupném zvyšování sazeb,“ oznámil Powell v projevu na začátku tohoto roku a většina analytiků očekává, že bude následovat tempo podle jeho předchůdkyně. Má však jiný názor na regulaci bank - upřednostňuje menší regulační zátěž než Yellenová.

V roce 1987, kdy se stal prezidentem FEDu Alan Greenspan, se akciový trh v průběhu tří měsíců propadl o 35 % včetně „Černého pondělí“ v polovině října. Greenspan reagoval tím, že výrazně snížil referenční úrokovou sazbu FEDu. Tento zásah úspěšně pokles zvrátil. Podle Powella je ekonomika ve zdravém stavu, nezaměstnanost je nízká, takže považuje opačný krok za správný. Má ve snaze podpořit pokračující růst, zdravý trh práce a cenovou stabilitu.

Šéf FEDu by mohl oznámit zvýšení sazeb již 20. března, což se ale nejeví jako velmi pozitivní zpráva pro akciové trhy. Právě strach ze zvyšování úrokových sazeb byl jedním ze spouštěčů výplachu na akciových trzích.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


21.02. 10:44  Fedu by nejvíc slušela (Georgios Maniacos)
20.02. 17:33  Fedu by nejvíc slušela (r.m.)
14.02. 15:06  navyšování sazeb Fedu (Karley)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688