Práce  |  13.02.2018 13:53:14

Nadprůměrné platy v IT? Zdaleka ne všude

Praha, 13. února 2018 – Nedostatek lidí v IT oborech se projevuje již několik let, s digitalizací téměř všech oblastí podnikání i života se jen prohlubuje. Studium IT oborů je v současné době téměř zárukou toho, že absolventi mají postaráno o platově zajímavé nabídky práce. Ale berou opravdu všichni ajťáci velké peníze? Rozdíly ve výdělcích na stejné pozici jsou v tomto oboru větší než jinde. Peníze navíc v tomto oboru jako jediný motivátor nestačí.

Dobře placené technologie?
Pro oblast IT jsou dlouhodobě charakteristické vyšší výdělky. Ukazuje se ale, že na řadových zaměstnaneckých pozicích to není vždy úplně pravda. Podle dat portálu Platy cz byla v roce 2017 průměrná celková hrubá měsíční mzda v IT necelých 43 500 . V IT platí, že výrazné rozdíly jsou nejen mezi jednotlivými pozicemi, ale i konkrétními nabídkami a projekty. Například u pozice IT architekt, která vykazuje největší průměrné ohodnocení 78 442 , uvádí 10 % lidí příjem pod 48 tisíc Kč. Na pozicích jako webmaster nebo správce počítačové sítě je průměrné hrubé ohodnocení kolem 30 000 , ale čtvrtina lidí bere méně než 25 000 měsíčně. Růst mezd se v loňském roce nevyhnul ani tomuto oboru, i když je nutné poznamenat, že zde s malým zakolísáním roste ohodnocení stále (v grafu nárůst od roku 2010).

 
Graf vývoj průměrných celkových hrubých měsíčních mezd v IT, zdroj Platy cz

Nabídka a poptávka
Podle údajů portálu Profesia.cz bylo v IT nejvíce pracovních příležitostí pro IT konzultanty, analytiky nebo projektové manažery a o tuto pozici byl také největší zájem. Z pohledu regionů vede v počtu nabídek Jihomoravský kraj, následovaný Prahou a s velkým odstupem Středočeským krajem. Nejvíce zájemců o práci na IT pozicích bylo z Moravskoslezského kraje a z Prahy.

Jen dobrý plat už nestačí
V oboru informačních technologií vznikla v současných podmínkách trhu práce situace, kdy jenom dobré peníze k získání kvalitního zaměstnance nedostačují.  „Získat kvalitní IT odborníky je stále složitější. Chtějí být dobře zaplaceni, ale jen vysoké ohodnocení již dnes nestačí. Často je pro ně rozhodující možnost podílet se na vzniku něčeho zajímavého, inovativního, či realizace projektu, se kterým ztotožní, a je tak trochu i jejich,“ říká Lukáš Vršecký, CEO e-commerce společnosti Rondo.cz.

Z pohledu personalistů má obsazování IT pozic řadu specifik: IT specialisti jsou zajímaví tím, že i když mají stabilní zaměstnání a aktivně si práci nehledají, převážná většina z nich se stále zajímá o nové pracovní příležitosti a sleduje, jaké možnosti pracovní trh aktuálně nabízí. To potvrdila i globální studie Stackoverflow, která mapuje jejich kariérní chování. Z ní například vyplývá, že i když jen 13 % vývojářů si aktivně hledá práci, 75 % z nich má zájem o sledování pracovních nabídek.

07.07. 16:45  Prekvapeni roku (Danielsvortik)
03.07. 18:47  Prekvapeni roku (Novakvadim)
02.07. 16:56  Prekvapeni roku (Danielsvortik)
13.02. 16:47  Prekvapeni roku (PetrK)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688