Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  12.02.2018 22:49:29

12. února: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy v pondělí výrazně posílily a pokračují v nápravě ztrát, které vyvrcholily minulý čtvrtek. Po nejhorším týdnu pro americké akcie od začátku roku 2016 investoři nadále sledovali především vývoj výnosů na dluhopisovém trhu.

Akcie ve Spojených státech navázaly na páteční zisky a zahájily týden růstem. Investoři zřejmě opět získali důvěru v akcie po největším týdenním poklesu trhů za dva roky v minulém týdnu a za dvě poslední seance si všechny tři hlavní indexy připsaly nejvyšší zisk od konce června 2016. Představení rozpočtového plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa podpořilo hlavně průmyslové firmy a producenty surovin a materiálů. Růst cen ropy pak pomohl energetických společnostem.

Index Dow přidal v pondělí 1,70 % na 24 601,27 bodu, S&P 500 zpevnil o 1,39 % na 2 656 bodů a Nasdaq Composite posílil o 1,56 % na 6 981,96 bodu. V plusu zakončily seanci všechny hlavní sektory v čele s technologiemi, energetikou a průmyslem, relativně nejslabší byla odvětví citlivá na vývoj úrokových sazeb, jako jsou realitní firmy či poskytovatelé telekomunikačních služeb. Index volatility VIX klesl o 11,87 % na 25,61 % a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelý bazický bod na 2,8603 %. Bitcoin a ethereum přidaly shodně okolo 5 %.

Minulý týden všechny tři indexy prudce klesly. Investoři však upozorňují, že korekce trhu navzdory růstu v posledních dvou seancích zřejmě ještě neskončila. Index S&P 500 je nadále zhruba 7,5 % pod rekordem z konce ledna.

AMERIČTÍ AKCIOVÍ BÝCI NEVYMŘELI

Za propadem na akciových trzích stály obavy, že růst inflace urychlí zpřísňování měnové politiky. Zpráva z počátku února o překvapivě příznivém vývoji amerického trhu práce signalizovala, že inflace i úrokové sazby ve Spojených státech se budou zvyšovat rychleji, než se předpokládalo. To vyvolalo růst výnosů amerických státních dluhopisů a výprodej akcií.

"Trh hledá rovnováhu, hrozí další volatilita. Korekce, jakou jsme zažili minulý týden, zpravidla trvají několik týdnů, ne dnů," uvedl JJ Kinahan, stratég z TD Ameritrade.

"Aktuální vývoj ukazuje na korekci, ne na zahájení medvědího trendu. Největším rizikem před korekcí byl přehnaný optimismus, ten se ale přelil v extrémní přeprodanost," doplnila Katie Stocktonová, zakladatelka Fairlead Strategies.

Rally byla v pondělí všeobecná, akcie společností jako Amazon (+3,48 %), Bank of America (+2,60 %) nebo Apple (+4,03 %), které minulý týden výrazně ztrácely, zpevnily minimálně o dvě a půl procenta.

5 AKCIÍ, SE KTERÝMI VYJDETE Z KOREKCE CELKEM SPOKOJENÍ

Oživení akcií v USA po dramatických výprodejích v uplynulém týdnu poslalo níže americký dolar. Dolarový index, který sleduje výkon měny ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,25 % na 90,15 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,3 % na 1,2290 USD a k japonskému jenu o 0,1 % na 108,63 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o 0,1 % na 133,47 JPY.

Ceny ropy na světových trzích v pondělí zamířily vzhůru. Smazaly tak část ztrát z předchozího týdne, kdy utrpěly nejprudší týdenní propad za dva roky. Za růstem cen stojí oživení na akciových trzích a zmíněný slabší dolar. Poptávka po ropě podle analytiků zůstává silná. Rostoucí těžba suroviny ve Spojených státech nicméně podkopává snahu kartelu OPEC podpořit ceny omezením dodávek na trh. Brent se tak nyní nachází pod hranicí 70 USD za barel, kterou poprvé za tři roky překročil minulý měsíc.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688