Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  22.12.2017 10:07:06

Může zadlužení vyspělých zemí způsobit další hospodářskou krizi?

Vysoké dluhy většiny vyspělých zemí se probírají v médiích poměrně často. Například v eurozóně již dávno neplatí, že se splácením svých závazků bojuje pouze Řecko, ale čím dál častěji se zmiňují i další země. Ty své vysoké zadlužení zvládají jen díky dobré ekonomické situaci v Evropě a ve světě. To, že od začátku hospodářské krize dluhy zemí stále rostou, je ale i přesto alarmující. Z vyspělých států totiž poměr dluhu k HDP od roku 2007 snížilo pouze Norsko, Švýcarsko a Izrael. To dokládá i graf OECD níže.

 

 

Varovné je i tempo růstu dluhu. V mnoha vyspělých zemích se totiž za posledních 10 let zvýšil dluh vůči HDP o desítky procent. Co to ale znamená pro investory?

V první řadě je třeba si připomenout, že výše dluhu nemusí znamenat vše. Jsou země, které mají natolik vyspělou ekonomiku, že jsou stále schopné bez problémů své závazky splácet. Riziko bankrotu či zásadních rozpočtových problémů ale není jediný potenciální problém. Další faktor, který je třeba zmínit, je riziko měnové. Mnoho zemí totiž řeší své dluhy uvolňováním měnové politiky. To sice snižuje výnosy jejich dluhopisů a usnadňuje jim to své závazky lépe splácet, často tyto kroky ale vedou ke znehodnocení vlastní měny. Takový stát pak může dlouhodobě fungovat bez větších problémů, ale jeho měna přitom často ztrácí svou hodnotu. Zahraniční investor, který investuje do dluhopisů tak sice od této země své peníze dostane zpět i s úroky, ale kvůli znehodnocení měny i přesto může prodělat. To je příklad nejzadluženějšího státu na světě Japonska. Tato vyspělá země, kde uvolněná měnová politika má za úkol řešit různorodé ekonomické problémy sice své závazky vždy splatí, ale japonský jen má v posledních letech tendence oslabovat.

Kromě rizika bankrotu je tak nezbytné vždy zohlednit i riziko měnové a připravit se na něj. Pakliže není jistota, jak se daná měna bude vyvíjet, je nejvhodnější zvolit měnový hedging, díky němuž se celkové riziko investice značně sníží. Možné pak je samozřejmě se i nezajišťovat. V případě investic do zemí s vysokou mírou zadlužení se ale jedná ve většině případů o nepřiměřené velké riziko. 

Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20-ti letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 29 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.



Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688