Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  20.12.2017 15:25:45

Zaměstnanci před Vánocemi „proflákají“ 100 minut denně = celkem 5625 Kč


 
  • Od začátku prosince zaměstnanci na pracovišti tráví denně skoro hodinu a tři čtvrtě soukromými aktivitami, zejména nákupem vánočních dárků, výběrem zimní dovolené či na sociálních sítích.

  • Češi stále více nakupují přes mobil, na mobilní telefony se přesouvá také značná část aktivit realizovaných původně přes počítač.

     

    PRAHA, 20. prosince 2017 – Na produktivitě zaměstnanců firmy nejvíce tratí v prosinci. Je to tradičně období, kdy dochází k největšímu zneužívání pracovního času a poklesu pracovního výkonu ve všech kancelářských profesích: tedy tam, kde mají zaměstnanci přístup k počítači a internetu. Letos v rozmezí od 1. do 19. prosince vzrostla na pracovišti míra zneužívání pracovního času meziročně o 5 minut na 100 minut denně. 

    Vyplývá to z analýzy společnosti truconneXion, která již čtvrtým rokem zjišťuje využívání výpočetní techniky na vzorku 2000 zaměstnanců v administrativních profesích, kde se běžně využívá výpočetní technika.

     

    „Účet za předvánoční zneužívání pracovního času jednoho zaměstnance se tak v průměru vyšplhal na 5625 [1]. Od začátku prosince zaměstnanci na pracovišti tráví denně skoro hodinu a tři čtvrtě soukromými aktivitami, zejména nákupem vánočních dárků, výběrem a plánováním zimní dovolené či na sociálních sítích. Trend okrajování pracovní doby ve prospěch soukromých aktivit zaměstnanců se prohlubuje, za poslední čtyři roky se promrhaný čas prodloužil o 15 minut,“ shrnuje Martin Hnízdil, AuditPro manažer společnosti truconneXion.

    Za poklesem pracovní morálky před koncem roku stojí vedle nakupování dárků hlavně sociální sítě, které se drží na špičce způsobů prokrastinace na pracovišti. „Ústní domluvu přes telefon ve většině případů převzaly sociální sítě a komunikátory typu WhatsApp či Facebook Messenger. Je to vidět na obrovském nárůstu jejich využívání v pracovní době,“ vysvětluje Martin Hnízdil.

     

    Dárky pod stromeček Češi stále více pořizují přes mobil

    Zaměstnanci se „flákají“ i v profesích, které nemusí být typicky kancelářské. S rozmachem chytrých telefonů a mobilních aplikací se uchylují ke svému telefonu, na kterém mohou rovněž provést nákupy či výběr dárků.

     

    Zaměstnanci totiž telefony využívají k volání stále méně: „Ze všech využívaných funkcí představuje telefonie pouze 12 procent a její podíl, stejně jako u klasických SMS zpráv, každoročně klesá ve prospěch komunikačních aplikací typu Skype, WhatsApp či Facebook Messenger. Patrný je nárůst času stráveného na sociálních sítích, větší konzumace multimediálního obsahu a různých aplikací,“ uzavírá Martin Hnízdil, AuditPro manažer společnosti truconneXion (viz graf).

     

    Letošní předvánoční nákupy přes mobil tento trend potvrzují: podíl přístupů na weby on-line obchodů prostřednictvím mobilních telefonů se meziročně zvýšil o 15 %. Naproti tomu obdobně vynaložený čas na počítačích za stejnou dobu klesl o 5 procent.

 


 
 

[1] Z důvodu návaznosti na březnovou analýzu odvozeno z průměrné hrubé měsíční mzdy 27 000 podle analýzy Českého statistického úřadu https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-3-ctvrtleti-2016 a fondu pracovní doby za rok 2016. Firma truconneXion zveřejňuje míru zneužívání pracovního času již osmým rokem na základě analýzy dvou set společností působících v ČR. Měření se zaměřuje na administrativní profese, tedy tam, kde je výpočetní technika každodenním pracovním nástrojem.

 
 
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688