Patria (Patria Finance)
Komodity  |  26.10.2017 11:55:48

Obracejí ceny ropy směr? Zásadně ne, ale statistiky o zásobách komodity překvapily všechny


Ceny ropy po růstu od 12. října letošního roku začaly oslabovat. Důvod je podle analytiků oznámení statistiky o zásobách v USA, kterými Mezinárodní energetická agentura IEA uvedla, že došlo ke zvýšení zásob ropy v USA. Statistiky říkají, že ve 42. týdnu roku 2017 americké zásoby ropy rostly a produkce se skokem vrátila k hodnotě 9,5 milionů barelů za den.

Aktuálně ceny ropy jak u Brentu tak i WTI odepisují více než 0,30 procenta.WTI se pohybuje kolem ceny 52 dolarů za barel a Brent se obchoduje za 58,27 dolarů. Ropa Brent se tak začala vzdalovat od svého 26měsíčního maxima na hodnotě 59,49 dolarů, kterého dosáhla koncem září. Agentura Bloomberg ale uvedla, že některé odhady, například Apollo Global Management počítá s tím, že ceny ropy se v blízké budoucnosti stabilizují mezi 55 až 60 dolary za barel. U ropy Brent počítá Global Risk Management dokonce s možností růstu ceny na 70 dolarů za barel.

Vývoj ceny ropy Brent v roce 2017


Zdroj: Nasdaq

A proč to všechno? Jednoduše řečeno, investory a trhy překvapily poslední statistiky EIA, které uvedly, že americké zásoby ropy rostly mezitýdenně o 0,2 %, tedy o 0,9 miliónů barelů na výsledných 457,3 miliónů barelů. Problém byl v tom, že všeobecná očekávání počítala s poklesem zásob ropy. A co víc, roste i produkce ropy. Celková ropná produkce USA nyní stoupla o 1,101 miliónu barelů a vyrovnala tak propad ze 41. týdne na celkových 9,507 miliónu barelů denně. Před rokem se pohybovala produkce kolem 8,504 miliónu barelů.

Vývoj ceny ropy WTI v roce 2017


Zdroj: Nasdaq  

Někteří analytici ale upozorňují, že ceny ropy mohou znovu nastartovat růstový trend. Podle agentury Reuters se totiž produkce z nalezišť kanadských ropných písků má v roce 2019 snížit o polovinu na 120 tisíc barelů za den z 250 tisíc barelů za den v roce 2018. S odvoláním na ESAI Energy Reuters také uvedl, že až do roku 2020 se zřejmě nedá počítat ani s otevíráním zcela nových těžebních polí.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688