Filip Přibáň (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  14.08.2017 09:17:28, aktualizováno 09:19:39

Jak ovlivní Evropská centrální banka kurz eura v dalších měsících?

Euro má za sebou dobré období. To potvrzuje především fakt, že od začátku roku vůči hlavní světové měně, dolaru, posílilo o více jak 10 %. Za tímto posílením stojí především dobrá ekonomická situace v eurozóně. Trh tak od Evropské centrální banky (ECB) očekává na konci roku ukončení, či omezení programu kvantitativního uvolňování (QE) a následné zvyšování úrokových sazeb. V Evropě dokonce rostou i výnosy státních dluhopisů, což může naznačovat, že trh s utahováním měnové politiky opravdu počítá. Nejedná se ale o přehnaný optimismus?

Jak již bylo zmíněno, trh očekává v eurozóně utahování měnové politiky. Do toho se ovšem ECB nežene z důvodu nízké inflace. Navíc tento krok může ohrozit problematické ekonomiky (především jižní části eurozóny) a zkomplikovat jim splácení svých závazků. Vždyť právě nízké úroky a pumpování peněz do ekonomiky do značné míry zachránily státy jako Itálie, Španělsko, Portugalsko, či dokonce Francii před mnohem většími problémy způsobenými jejich zadlužením. Situace se sice od té doby stabilizovala, ale velké dluhy a často i politická rizika zůstávají. Dá se tak očekávat, že i když se eurozóně bude dařit a inflace se dostane na cíl ECB, evropští centrální bankéři s utahováním měnové politiky pospíchat rozhodně nebudou. Konec konců i prezident ECB Mario Draghi se již několikrát vyjádřil, že ECB je připravená program QE kdykoli spíše navyšovat než snižovat. Optimismus trhů je tak nejspíš přehnaný. Je tedy klidně možné, že jakmile se ukáže, že optimismus na evropské měně byl nepřiměřený, euro začne oslabovat.

Situace eura se tak v mnoha ohledech liší od situace české koruny. V České republice se ekonomice daří, trh nemovitostí se přehřívá a inflace překročila inflační cíl. Nelze tak vyloučit, že ČNB začne svou měnovou politiku utahovat o něco dříve než ECB. Koruna tedy bude vůči euru nejspíš i nadále posilovat. 

Filip Přibáň

Filip Přibáň

Je studentem magisterského programu na Vysoké školy ekonomické v Praze a třetím rokem pracuje jako finanční analytik ve společnosti AKCENTA CZ. Kromě českého makroekonomického prostředí se zaměřuje také na polský trh. Pravidelně přispívá svými názory do internetových či tištěných médií právě v České republice a Polsku. Mezi jeho koníčky kromě ekonomie patří i neurovědy, neboť pochopení mechanizmů našeho mozku vede i k pochopení našeho ekonomického rozhodování.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ – zahraniční měny a platby

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20-ti letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 29 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688