ABEVA CONSULTING (ABEVA CONSULTING)
Investice  |  14.06.2017 13:38:39

Čeho je dobré si všímat v rámci dnešního konce zasedání Fedu

Není příliš velkou záhadou, co Fed oznámí poté, co poslední schůzka v průběhu dnešního dne skončí. Potřetí v posledních šesti měsících zvýší svou klíčovou krátkodobou úrokovou sazbu.

Pracovní trh v USA s nezaměstnaností na úrovni šestnáctiletého minima 4,3 % doznal dostatečného posunu k lepšímu, aby se Fed utvrdil v přesvědčení, že je na čase opětovně mírně zvýšit základní úrokovou sazbu. Pohyb ke stále nízké úrovni od 1 do 1,25 procenta pravděpodobně povede k o něco vyšším sazbám u některých spotřebitelských a podnikatelských úvěrů.

Nicméně, kromě oznámení dalšího zvyšování sazeb, v burzovních kuloárech roste očekávání, že by Fed mohl v prohlášení, aktualizovaných prognózách a na tiskové konferenci s předsedkyní Janet Yellenovou, signalizovat jistou změnu stávající politiky. Investoři by například chtěli slyšet, jak rychlé může být v nadcházejících měsících tempo růstu sazeb či zda politická paralýza ve Washingtonu je předmětem zkoumání Fedu.

Výhled pokračování zvyšování úrokových sazeb

Poté, co Fed ponechal základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni blízko nuly po dobu sedmi let, byla tato zvýšena již třikrát, vždy o čtvrtinu bodu. V prosinci 2015, v prosinci loňského roku a potřetí letos v březnu. Dříve ve svém výhledu Fed zmínil, že v letošním roce plánuje zvýšit sazby celkem třikrát.

Ačkoliv investoři téměř na 100 % počítají s tím, že na konci stávajícího zasedání Fed úrokovou sazbu zvýší, kolem výhledu nebo načasování jakéhokoliv dalšího zvyšování v letošním roce panuje mnohem více nejistoty. Někdo očekává další růst sazeb v průběhu září. Jiní ve svých očekáváním dávají více šancí prosincovému termínu.

Mohlo by být, že Fed bude chtít více času na prozkoumání toho, zda zpomalení růstu a inflace na začátku roku 2017 bylo skutečně jen přechodné, jak se Fed vyjádřil v průběhu května nebo zda se nejedná o začátek dalšího propadu, který by mohl zastavit Fedcestě za dalším růstem sazeb. Investoři budou sledovat jak tón prohlášení Fedu a popis výhledu ekonomiky USA, tak komentáře Yellenové na tiskové konferenci.

Dysfunkce washingtonské politiky

Během své volební kampaně se prezident Donald Trump zavázal prosadit program hlubokých daňových škrtů, omezení regulace, navýšení výdajů na infrastrukturu a tvrdšího prosazování obchodních pravidel. Představil svůj plán jako způsob, jak zrychlit hospodářský růst USA z pomalé 2,1procentní roční míry posledních osmi let. Trump uvedl, že jeho program by mohl zdvojnásobit růst ekonomiky Spojených států na 4 % či více. Nicméně, svůj první rozpočtový plán administrativa nového prezidenta založila na předpokladu dosažení nižšího, přesto stále velmi ambiciózního cíle 3 % ročního růstu.

Problém je v tom, že ekonomická agenda nového prezidenta zůstává pozastavena. Částečně kvůli odporu v Kongresu, částečně kvůli nedostatku podrobností, jak zmíněného dosáhnout. Objevují se také obavy, že by Kongres mohl odložit rozhodnutí o zvýšení federálního dluhového limitu a schválení nového rozpočtu.

Vzhledem k těmto rizikům budou analytici sledovat, zda Fed ve středečních aktualizovaných projekcích nabídne pesimističtější pohled na ekonomiku. Ve své předcházející březnové prognóze předpověděl růst pro letošní a příští rok na úrovni 2,1 %, tedy beze změny od nepatrného tempa posledních let

Investoři budou také hledat jakékoliv náznaky o případné budoucnosti Yellenové, co se setrvání v čele Fedu týká. Po překvapivém volebním vítězství prezidenta Trumpa Yellenová oznámila, že plánuje dosloužit její mandát končící v únoru 2018. Ze strany nového prezidenta padlo v souvislosti se zmíněným několik smíšených signálů, zda by Yellenová mohla být jmenována na druhé funkční období. Mezitím má Trump k dispozici tři volná místa pro doplnění sedmičlenné rady centrální banky, což mu dává příležitost začít ovlivňovat politiku Fedu. Nově nominované nicméně stále ještě bude muset schválit Senát

ABEVA Consulting, s.r.o.

je investičním zprostředkovatelem registrovaným u České národní banky (ČNB) dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Společnost nabízí široké spektrum podílových fondů renomovaných investičních společností, dále zajišťuje investice do komoditních fondů, nemovitostních fondů, fondů kvalifikovaných investorů, korporátních dluhopisů a do drahých kovů. V rámci služeb klientům poskytne i zprostředkování hypotečního úvěru, či zajistí nejlepší možnou pojistnou smlouvu dle Vámi zadaných požadavků.

Více informací na:www.abeva.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 19:02  Marcolla (WOOD & Company): JPMorgan je jedním z lídrů v oblasti tokenizace aktiv a.. Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá 19:00  Abbvie po čtvrtletních výsledcích klesá o 4 % 📃 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 18:24  USDJPY na nových 34letých maximech 📈 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688