Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.05.2017 09:19:18

Rozbřesk: Podle Fedu je zpomalení jen přechodnou záležitostí

Americká centrální banka vidí současné zpomalení pouze jako přechodnou záležitost. To je hlavní vzkaz ze včerejšího zasedání Fedu, které tentokrát přineslo jen málo nového.

Neboli, Fed sice ve svém komentáři uznal, že ekonomika i inflace roste pomaleji, avšak hodnocení současné makroekonomické situace zůstalo poměrně optimistické, přičemž, jak již bylo řečeno výše, velmi nízký růst HDP v prvním čtvrtletí (0,7 %) byl interpretován jako dočasná záležitost.

Po včerejším zasedání Fedu tak zůstává možnost, že by americká centrální banka v polovině června zvýšila sazby o další 25 bazických bodů, ve hře, dokonce se může jevit o něco pravděpodobnější. O tom, jestli však Fed dokáže udržet relativně rychlé tempo zvyšování úroků - co kvartál to 25 bazických bodů plus - však rozhodnout příchozí data, kterých bude během následujících dvou měsíců ještě poměrně hodně.

Minimálně to budou ještě dvoje statistiky z trhu práce (jedny dostaneme tento pátek) a dvoje inflační data. A právě údaje o inflaci by mohly Fed od červnového zvýšení úroků odradit. Ať již celková, tak především jádrová inflace v tomto kvartále velmi pravděpodobně dále zpomalí, což Fed sice může chápat jako přechodnou záležitost, ovšem je otázkou, jak utlumený růst bude chápán v kontextu dalších konjunkturálních dat.

Červen, jakožto další možný termín pro zvýšení úroků v USA, je určitě ve hře, ale ani zdaleka nejde o jednoznačný scénář. Je třeba vyčkat nejen na další data, ale i na chování trhů a hlavně na chování ECB po francouzských volbách. Pokud po nich v eurozóně zavládne euforie, že se vše vrací k normálu, Fed snadno může nabýt dojmu, že je třeba pokračovat v normalizaci měnové politiky (čti zvyšování úroků) bez ohledu na “přechodně” slabší data, resp. nižší inflaci.

Trhy

CZK a dluhopisy

Česká koruna včera zaznamenala po delší době úspěšnou seanci a posílila během dne skoro o 20 haléřů ke 26,70 EUR/CZK. Jedním z důvodů mohou být čistě technické faktory - koruna se nezmohla v posledních dnech na opětovné testování 27,00 EUR/CZK. Svoji roli ale může sehrávat i nejistota před zasedáním ČNB. Část trhu může sázet na to, že ČNB bude koketovat s myšlenkou prvního růstu sazeb. My však věříme, že zvyšování sazeb není v tuto chvíli na pořadu dne a prvního růstu sazeb se dočkáme až v příštím roce. Zatím se tedy koruna od ČNB těžko dočká nového pozitivního impulsu.

Zahraniční forex

Kurz eurodolaru reagoval na včerejší zasedání Fedu mírným posílením, což reflektovalo fakt, že americká centrální banka vidí současné zpomalení jako pouze přechodnou záležitost a tudíž červnové zvýšení úroků je ve hře. Večerní debata prezidentských kandidátů ve Francii zdá se trhem nijak zásadně nepohnula, neboť podle prvních průzkumů v ní měl zřejmě navrch trhy preferovaný centristický kandidát Macron. 

Eurodolarový trh by dnes spíše než Fed měla zajímat ECB, neboť dnes vystoupí několik centrální bankéřů z této instituce včetně její prezidenta Draghiho a hlavního ekonoma Praeta. Těžko říci, zdali si však centrální bankéři z ECB dovolí sdělit něco zásadního v předvečer víkendového finále prezidentských voleb ve Francii.

Akcie

Americké akciové indexy zakončily včerejší seanci mírně v záporu, případně v těsné blízkosti úterního závěru. Pod tlakem byly zejména komoditní tituly, které oslabily v průměru více než procento. Negativně se projevil 4% pokles ceny mědi, na což zareagovala společnost Freeport-McMoran, jejíž akcie odepsaly 5,5 %. Mosaic pak ztratil 5,4 % a například CF Industries 3,3 %. Nepříznivé výsledky poznamenaly společnost Akamai Technologies. Ta propadla o 15,5 %, tedy nejvíce za posledních devět měsíců poté, co firma oznámila výhled na 2Q pod odhady analytiků. Dařilo se naopak Chesapeake Energy, která přidala 4,1 % nebo Transocean se ziskem 3,2 %. Dow Jones včera zůstal beze změny, S&P 500 oslabil o 0,1 % a Nasdaq ztratil 0,4 %.

Ropa

Oficiální data o zásobách ropy v USA za minulý týden ukázala na menší než očekávaný pokles v případě surové ropy a na růst zásob benzínu. Cena Brentu se tak znovu přiblížila hranici 50 USD/barel.

Trh kromě toho znervózňovaly i zprávy o tom, že členové OPECu sice snížili svou těžbu ropy cca o 1,2 miliónu barelů denně, ale vývozy ropy klesaly méně. Stále tak platí, že pozornost se soustředí zejména na konec května, kdy se OPEC znovu sejde a patrně bude chtít prodloužit současnou dohodu na omezení produkce ropy.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688