Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  19.04.2002 10:02:26

Kurzy měn: Euro se po převážnou většinu včerejšího obchodního dne drželo proti americkému dolaru v pásmu..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 19.4.2002

      Kurz USD/EUR

       Euro se po převážnou většinu včerejšího obchodního dne drželo proti americkému dolaru v pásmu mezi 0,8880 a 0,8920. Zatímco v průběhu dopoledne se prosazoval trend oslabujícího eura, v odpoledních hodinách panoval trend naprosto opačný - euro posilovalo. K vybočení z tohoto pásma a pádu eura až k 0,8857 došlo v pozdních odpoledních hodinách, kdy agentury přinesly zprávu a tom, že malé dopravní letadlo narazilo do mrakodrapu v italském Miláně. Kurz se však velmi rychle vrátil zpátky. Ukázalo se totiž, že se s největší pravděpodobností nejednalo o teroristický útok, ale o důsledek technické závady. Včerejší obchodní den tak nakonec euro uzavřelo na 0,8910.

       Posílení amerického dolaru bránil ještě včera na trhu panující sentiment po středečním projevu A.Greenspana. Na základě toho se totiž spekuluje o odložení zvýšení úrokových sazeb. Americká ekonomika ještě není v takové fázi oživení, aby lákala ve velkém investory do amerických akciových trhů. Tento příliv kapitálu by byl nutný k profinancování schodků amerického zahraničního obchodu. Ten je zatím financován především kapitálem umístěným v amerických dluhopisech. Zvýšení úrokových sazeb by však znamenalo pokles jejich cen a jejich výprodej.

       Naopak proti kurzu společné evropské měny stojí obavy z možných inflačních tlaků v Evropě (respektive v Německu) v souvislosti s možným vyšším růstem mezd. Tento týden totiž v Německu vrcholí vyjednávání mezi odborovými svazy a zaměstnavateli. Odborový svaz zaměstnanců v chemickém průmyslu se dohodl na zvýšení o 3,6%. IG Metall, který zastupuje 3,6mil. zaměstnanců však požaduje růst ve výši 6,5%, zaměstnavatelé nabízejí 2,0%. Výsledek by měl být oznámen dnes.

       Devizové trhy včera ignorovaly zveřejnění indexu amerického Fedu ve Philadelphii. Dubnový index zaznamenal již čtvrtý růst v řadě, z březnových 11,4 na dubnových 12,3. Bylo to však méně, než kolik trh v průměru očekával. Pokles totiž zaznamenal index všeobecné aktivity monitorující očekávání budoucího vývoje, a to z 55,7 na 48,3. Kurz však na data nereagoval. Byla totiž zveřejněna právě v době, kdy malé italské dopravní letadlo zasáhlo mrakodrap v Miláně.

       Mírně horším výsledkem skončily i březnové leading indicators. Ačkoliv se očekával jejich růst o 0,3%, jejich přírůstek činil pouhých 0,1%, tedy stejně jako v únoru. Na nižším růstu se podepsalo především zvýšení napětí na americkém trhu práce, což již několik týdnů naznačují vyšší počty Jobless Claims. Ty i včera překonaly očekávání trhy ve výši 411 tisíc a dosáhly 445 tisíc ve srovnání se 444 tisíci v předcházejícím týdnu.

       IMF oznámil svou revidovanou předpověď světového růstu, která vyznívá poměrně optimisticky. Světová ekonomika by si měla podle odhadů IMF polepšit v letošním roce o 2,8%, v roce následujícím by měl růst dosáhnout 4,0%. Za riziko tohoto scénáře považuje IMF ceny ropy a konflikt na Blízkém východě.

       Zajímavé bude pro finační trhy zasedání zemí G7 o tomto víkendu, neboť otázky měnových kurzů by se mohly dostat na program. Mnohem větší pravděpodobnost však mají diskuse o japonském jenu než o euru. Z fundamentálního pohledu dnešek příliš zajímavý nebude. Z Evropy se dočkáme pouze evropského zahraničního obchodu (ovšem za leden a únor) a francouzských spotřebitelských výdajů. Vzhledem k tomu, že euro po převážnou většinu týdne posilovalo, je možné před nadcházejícím víkendem očekávat technickou korekci v podobě uzavírání pozic.

       Kurz CZK/EUR

       Kurzový vývoj koruny proti euru včera odpovídal celkově klidnější aktivitě investorů na trhu. Po otevření na 30,28, se koruna po celý den držela bez trendu v pásmu deseti haléřů mezi 30,26 a 30,36, když měla po převážnou většinu dne tendenci držet se pod úrovní 30,30. Po hektickém minulém týdnu a korekci korunových zisků z první poloviny tohoto týdne se kurz stabilizoval. Na trhu včera chyběly impulsy pro pohyb kterýmkoliv směrem. ČNB sice sešla ke svému pravidelnému zasedání, to však nebylo měnové politice věnováno. Závěrečný kurz včerejšího dne činil 30,24.

       Závěr týdne by žádné překvapení na korunový devizový trh vnést neměl. Z domova se dnes totiž zveřejnění žádných fundamentálních dat, které by mohly kurz koruny negativně ovlivnit, neočekává. Jediným rizikem by byl případný zásah ČNB na trhu. To však považujeme vzhledem ke včerejšímu výsledku jednání bankovní rady za méně pravděpodobné. Obavy z tohoto titulu se zřejmě budou zvyšovat až v průběhu příštího týdne. Ve čtvrtek se totiž bankovní rada sejde k projednání měnové politiky. Pro dnešek tak očekáváme, že se koruna udrží v pásmu mezi 30,10 a 30,40.

       Kurz CZK/USD

       Vzhledem k tomu, že se situace na domácím trhu stabilizovala, řídil se včerejší kurzový vývoj koruny proti dolaru především tím, co se dělo na trhu eura proti dolaru. V souladu s dopoledním posilujícím trendem na dolaru koruna ztrácela, z ranních otevíracích 34,00 se kurz vyšplhal až k poledním 34,10. Odpoledne se však trend v souladu vývojem na trhu USD/EUR otočil a koruna začala posilovat pod 34,00. V odpoledních hodinách se tak kurz dostal až k 33,92. Závěr obchodování kurz zastihl na 33,96.

       I dnešek by měl být na tomto trhu ve znamení silné korelace s vývojem eura proti dolaru. Z domácí ekonomické scény se totiž nic nového neočekává, na trhu koruny s eurem očekáváme víceméně klid. Pokud jde o zahraniční vlivy a kurz eura proti dolaru, ani z tohoto pohledu se žádného výraznějšího fundamentálního impulsu nedočkáme. Zveřejněny budou spíše indikátory druhého sledu. Za zmínku stojí evropský zahraniční obchod (ovšem za leden a únor) a francouzské spotřebitelské výdaje za březen. Vzhledem k blížícímu se víkendu a prakticky celotýdennímu oslabování dolaru je dnes možná mírná korekce. Pokud se jí dočkáme, měla by si koruna proti dolaru pohoršit.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své čtvrteční obchodování na úrovni 130,64. Po zahájení obchodování byl jen až do odpoledních hodin klidný. Pak ale zaznamenal výraznější posílení pod hladinu 130,00. Okolo úrovně 129,90 pak osciloval po zbytek dne. Své obchodování jen zakončil na úrovni 130,00.

       Jen včera posílil. Stalo se tak především díky dvěma faktorům. Prvním je současná slabost amerického dolaru, který ztrácí pozice nejen vůči jenu. Posledním z důvodů je středeční projev šéfa Fedu A.Greenspana, který nebyl negativní, nicméně ekonomika stále ještě nemá vyhráno. Druhým faktorem je sentiment na japonském jenu, kdy obchodníci nehledí na velmi špatnou fundamentální situaci japonské ekonomiky a nechávají se strhnout prohlášeními vlády, že bude muset po dalším snížení ratingu přistoupit k razantním krokům.

       Trh včera také zkoušel netrpělivost vlády. Vláda totiž posilování měny nevidí ráda a jako maximální sílu měny vidí hranici 130,00. Dnes ráno byly zveřejněny revize indikátorů ekonomické důvěry. Leading index vzrostl v únoru pouze o 50,0%. Coincident index revidován nebyl, vzrostl o 40,0%.

       Kurz GBP/USD

       Ve čtvrtek libra proti dolaru opět mírně posílila. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,4461. Až do odpoledních hodin libra spíše nepatrně oslabovala. Odpoledne ale zaznamenala výraznější pohyb, když posílila z hladiny 1,4440 k úrovním okolo 1,4480. Na této hladině se pak udržela do konce obchodování. Své obchodování libra zakončila na úrovni 1,4475.

       Libra včera opět sledovala trh-euro dolar a dostala se vůči dolaru na své tříměsíční maximum. Dolar dále mírně ztrácel po doznívání vlivu středečního projevu šéfa amerického Fedu A.Greenspana. Projev prezidenta americké centrální banky totiž spíše indikoval odložení prvního zvýšení úrokových sazeb. Ekonomika ještě není v tak dobrém stavu.

       Libra včera ale posílila i vůči euru. Pozitivní vliv mělo zveřejnění čtvrtletního ekonomického průzkumu Britské obchodní komory. Zveřejněné údaje jsou dalšími indikátory poukazující na zlepšující se situaci ve zpracovatelském průmyslu. Index domácích tržeb se totiž zvýšil z -5 v posledním kvartále roku 2001 na +14. Obdobný vývoj zaznamenaly objednávky a tržby z exportu. Index tržeb z exportu se zvýšil z -17 na +1. Pozitivní vývoj zaznamenaly také investice a důvěra. Situace se ale výrazně zlepšila i v sektoru služeb.

       Libře včera také pomáhalo středeční zveřejnění návrhu rozpočtu pro období 2002-2003. Dnes budou zveřejněny čísla ohledně měnové zásoby a úvěrů. Čísla by neměla mít na trh výraznější dopad a libra by měla umožnit dolaru korigovat v závěru týdne své ztráty.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý ve čtvrtek proti dolaru mírně posílil. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni cca 4,0405. Po zahájení obchodování začal zlotý mírně posilovat. Tento trend zlotému vydržel až do závěrečných hodin obchodování. Své obchodování zlotý nakonec zakončil na úrovni 4,0310.

       Zlotý včera mírně čerpal z pozitivního výsledku středeční aukce prvních 20letých státních dluhopisů, kdy poptávka převýšila nabídku několikanásobně. Trh také čekal na odpolední data z průmyslu.. Ty dopadly celkově pozitivně, když se nelišily výrazněji od původních tržních očekávání. Průmyslové tržby se v březnu snížily o -3,2% y/y. Jedním z důvodu poklesu byl ale vysoký statistický základ minulého roku. Meziměsíčně totiž došlo k výraznému růstu o 10,8%. Výsledky tak hovoří o stabilizaci vývoje v průmyslu. Výraznější signály o oživení čísla nepřinesly. Dále byl zveřejněn i vývoj průmyslových cen. Ty se v březnu zvýšily o 0,3% m/m. Meziroční růst se zvýšil na 0,4%.

       Trh se nyní začne soustředit na nejbližší zasedání bankovní rady. To se koná v příštím týdnu 24.-25.dubna. Očekávání trhu hovoří o snížení úrokových sazeb ve výši 50-100 bazických bodů.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 12:24  USD/JPY překonalo všechna maxima od roku 2023 InstaForex (InstaForex)
Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688