Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  14.12.2016 17:00:41

Armáda koupí radary izraelského systému Iron Dome

Obrana koupí izraelské radary ze systému Iron Dome vyrábí je státní společnost IAI Elta. Ministerstvo obrany nyní začne jednat s izraelskou stranou.

Jeden z nejmodernějších radarových systémů, který je navíc vyzkoušen v mnohaletém ostrém provozu, koupí česká armáda. Dnes to schválila vláda

„Armáda získá jeden z nejmodernějších existujících radarových systémů, které používá nejen izraelská armáda, ale také další země, například Kanada. Navíc je to dobrá zpráva i pro český obranný průmysl, protože významná část výroby bude probíhat v České republice a podílet se na ní bude česká společnost,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický

„Obměna radiolokační techniky je pro armádu nezbytná, protože stávající technika sovětské výroby má několikanásobně překročenou životnost. Nové mobilní 3D radiolokátory výrazně přispějí k rozšíření schopností armády,“ dodal náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Josef Bečvář.

Vzhledem ke strategické povaze zakázky se Ministerstvo obrany rozhodlo pořídit mobilní 3D radiolokátory MADR v režimu vládavláda. V květnu letošního roku vyzvalo vlády Francie, Izraele, Švédska a Velké Británie, jejichž výrobci odpovídající radary nabízejí, k podání nabídek. V srpnu pak obdrželo nabídky od vlád Francie, Izraele a Švédska. Velká Británie ze zakázky odstoupila, protože nemá produkt s poptávanými parametry.

Hodnotící komise posuzovala stovky parametrů

Následně zahájila činnost hodnotící komise složená z 33 odborníků napříč resortem obrany, včetně Univerzity obrany. Odborníci zkoumali 105 základních kritérií a více než 406 technickoekonomických parametrů. Kromě technických parametrů a ceny ministerstvo požadovalo uzavření smlouvy v souladu s legislativou EU v tzv. režimu vláda-vláda, zkušenosti s operačním nasazením a spolupráci s českými podniky za účelem zajištění bezpečnosti dodávek.

Komise doporučila vybrat nabídku Izraele na radiolokátor ELM 2084 MMR ze systému Iron Dome, jehož výrobcem je státní společnost IAI Elta, která nabídla dodávku 8 radarů za 2,9 mld. bez DPH. Součástí zakázky je i zabezpečení logistické podpory po dobu dvacetiletého životního cyklu. Iron Dome je systém, který umí během velice krátké doby lokalizovat (pomocí radiolokátorů) střelu nad územím Izraele a raketami ji sestřelit ve vzduchu. Systém je plně automatizovaný a naposledy se osvědčil v letošním a minulém roce. Bližší podrobnosti lze dohledat například v tomto textu.

Radiolokátory MADR zajistí armádě přehled o vzdušné situaci v malých výškách od 100 do 3 000 metrů. Pět radarů MADR bude umístěných na stacionárních vojenských stanovištích, zbylé tři budou k dispozici pro ochranu strategických cílů (např. jaderné elektrárny), velkých měst, dále k výcviku a jako záloha.

–chl–, močr


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688