Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.07.2016 11:39:17

Brexit německé firmy nevyděsil

Lehce horší než minule, ale stále lepší než se čekalo. Tak by se daly shrnout dnes zveřejněné výsledky Ifa za červenec. Ostatně už páteční PMI naznačovaly, že se není třeba obávat drastické změny nálad v německém podnikatelském sektoru. Ifo je tak opět pozitivnější, než naznačoval minulý týden zveřejněný ZEW a ukazuje, že trend německé ekonomiky se v letošním roce nijak nemění.

Hodnocení současné situace ze strany firem se dokonce mírně zlepšilo a je na obdobné úrovni jako zhruba před rokem. Naproti tomu mírně poklesla očekávání, avšak přece jen o méně než se čekalo, a navíc zůstávají i nadále nad dlouhodobým průměrem. O rozšiřujícím se po-brexitovém pesimismu německých firem, který by zasáhl investice i zaměstnanost, proto nemůže být řeč.

Podíváme-li se, jak hodnotí ekonomickou současnost a očekávanou budoucnost firmy podle odvětví, je vidět že se oproti červnu mírně zhoršila nálada ve zpracovatelském průmyslu, avšak stále je výrazně lepší než v úvodu roku. Vedle toho větší optimismus panuje mezi stavebními firmami, což fakticky odráží i pozitivní vývoj tohoto odvětví ve srovnání s dalšími zeměmi EU. Na rozdíl třeba od nás či celé EU a eurozóny prožívá německé stavebnictví příznivé časy. Obdobný optimismus panuje i mezi obchodníky, kteří těží z růstu domácí poptávky.

Celkově Ifo – byť o něco málo horší než minule – vyznívá pozitivně a nijak nemění obrázek německého hospodářství v letošním roce. Znamená to, že německá ekonomika má velkou šanci udržet si solidní tempo růstu, a to nejen díky exportu. Pro ČR to znamená, že můžeme očekávat další růst poptávky po tuzemském exportu do Německa. Vzhledem k profilaci našeho exportu bude tento trend nejvíce patrný na výkonu tuzemského automobilového průmyslu.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688