Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  22.03.2002 09:32:40

Kurzy měn: Společná evropská měna si včera proti americkému dolaru celkově pohoršila, a to zejména...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 22.3.2002

      Kurz USD/EUR

      
  • Společná evropská měna si včera proti americkému dolaru celkově pohoršila, a to zejména díky vývoji v průběhu evropského obchodování. To se totiž kurz postupně propadal z ranních hodnot kolem 0,8850 až k odpoledním 0,8804. V průběhu amerického obchodování sice euro posílilo směrem k 0,8840, své dopolední ztráty však již vymazat nestačilo. Navíc v závěrečných hodinách amerického obchodování euro ještě mírně ztratilo, závěrečný kurz včerejšího dne činil 0,8818.
  • Včerejší evropské oslabování eura bylo především technickou korekcí předcházejících zisků. Nicméně na přelomu evropského a amerického obchodování k tomu přispělo i zveřejnění relativně příznivých amerických dat. Příjemně překvapil zejména pravidelný týdenní počet uchazečů o podporu v nezaměstnanosti. Jobless Claims dosáhly 371 tisíc oproti 383 tisíc v předcházejícím týdnu. Čtyřtýdenní průměr se mírně zvýšil z 376,5 tisíc na 379 tisíc. Již 11 týdnů se však drží pod klíčovou úrovní 400 tisíc.
  • Index amerických spotřebitelských cen v únoru vzrostl o 0,2%, což bylo v naprostém souladu s očekáváními trhu. Inflační tlaky v americké ekonomice zůstávají nevýrazné, a to i přesto, že po očištění o volatilní ceny potravin a energií CPI vzrostl o 0,3%. Únorové Leading Indicators (LI) stagnovaly po lednovém revidovaném růstu o 0,8%, když polovina indikátorů tvořící LI rostla a polovina klesala.
  • V dalším průběhu amerického obchodování však byl americký dolar negativně ovlivněn zveřejněním březnového sentiment indikátoru Fedu ve Philadelphii. Ten totiž zaznamenal naprosto nečekaně pokles z únorových 16,0 na 11,4. Propadl se především index nových objednávek, a to z 13,7 v únoru na březnových 7,3. Na druhé straně zlepšení zaznamenal index popisující stav zásob (z -14,8 na -7,1). Celkový index budoucí aktivity se zvýšil z 51,8 na 55,7. Následný komentář představitelů Fedu však byl spíše optimistický. Ekonomika se podle nich nachází v blízkosti bodu obratu a je na cestě k dosažení dlouhodobě udržitelného růstu, a to do konce letošního roku.
  • Ve Spojených státech dnes žádná důležitá makroekonomická data zveřejněna nebudou. Ničeho důležitého se pak nedočkáme ani z Evropy. Za EMU budou zveřejněny pouze náklady na práci za čtvrté čtvrtletí loňského roku a lednový zahraniční obchod. Výraznější reakci trhu však očekávat nelze. Mělo by tak převažovat technické obchodování. Pokud se nic zvláštního nepřihodí, nemělo by se dnes euro pohybovat v nějak výrazném trendu.
Kurz CZK/EUR

      
  • České koruně se včera již druhý den v řadě podařilo dosáhnout nového historického maxima proti společné evropské měně. Na historicky nejsilnější úrovni 31,22 zahájila koruna hned po otevření trhu. Tím však její úspěšné tažení neskončilo. Ještě v průběhu dopoledne se kurz dostal pod 31,20 až k 31,18. Po poledni se kurz stabilizoval těsně nad 31,20, koruna si tak vybrala před zasedáním bankovní rady ČNB oddechový čas.
  • Koruna včera ráno profitovala především z výsledku HDP za čtvrté čtvrtletí loňského roku. Výsledný růst ve výši 3,2% překonal očekávání trhu a potvrdil, že česká ekonomika se v posledních třech měsících loňského roku dokázala vypořádat nejenom s nižší zahraniční poptávkou, ale i s posilující korunou.
  • Oznámení výsledků HDP plně zapadá do obrázku, který v tomto týdnu přinesla zveřejněná makroekonomická data, zejména středeční platební bilance. Z ní je zřejmé, že příliv zahraničního kapitálu do ČR plyne nejenom z titulu privatizace, ale i v podobě portfoliových investic. Zahraniční investory lákají relativně nízké ceny českých aktiv v kontextu očekávaného vstupu ČR do EU.
  • V závěrečné hodině včerejšího obchodního dne dorazila na korunový trh druhá posilující vlna, která znamenala posílení české koruny až na uzavíracích 31,14, což představuje nové aktuální historické maximum. Koruna tak reagovala na skončené pravidelné zasedání bankovní rady ČNB. Ta skončila bez přijetí jakéhokoliv měnového rozhodnutí. Za normální situace by to nebylo nijak překvapivé, neboť k měnovým otázkám včera bankovní rada nezasedala. Nicméně vzhledem k poslednímu vývoji koruny trh nějakou akci, minimálně ve formě komentáře, očekával.
  • Příznivá makroekonomická data vytvářejí české měně podporu. Tento sentiment potvrdila ranní data únorového zahraničního obchodu. Ten vykázal v únoru přebytek!!!, tempo růstu exportů se meziročně udrželo v černých číslech. Silná koruna export podle dat výrazně nepoškozuje, v bezprostřední reakci koruna posílila až k 31,00.
  • Na druhé straně nelze v dalším průběhu obchodování vyloučit alespoň technickou korekci předchozího vývoje. Prakticky po celý týden koruna posilovala. Před nadcházejícím víkendem tak nelze vyloučit uzavírání pozic a vybírání zisků. Samozřejmě, že rekordně silná koruna s sebou přináší i vyšší riziko zásahu centrální banky. To se však bude zvyšovat až v průběhu příštího týdne. Příští čtvrtek se totiž ČNB sejde k projednání měnové politiky. Rekordní posílení koruny nebude moci bankovní rada ignorovat. To by totiž znamenalo její další posílení pod 31,00.
Kurz CZK/USD

      
  • Proti americkému dolaru včera koruna po převážnou většinu dne tak úspěšná jako proti euru nebyla. V průběhu dopoledne sice ještě testovala silnější úroveň 35,27, v průběhu odpoledne se však již prosadil oslabující trend směrem k hladině 31,40. Důvodem byl vývoj na trhu eura proti dolaru. Tam po delší době začala posilovat americká měna. Padající euro s sebou stáhlo i českou korunu. Ovšem jak se již stalo v posledních dnech zvykem, vstup amerických obchodníků znamenal změnu sentimentu a podporu evropské měny, což pomohlo závěrečné hodině obchodování české koruně k posílení až na uzavíracích 35,33.
  • Protože v Evropě ani ve Spojených státech dnes žádné důležité makroekonomické indikátory zveřejněny nebudou, můře být koruna příznivě ovlivněna ranním zveřejněním únorového přebytku českého zahraničního obchodu. I bez zahraničních dat však dnes bude nezbytné sledovat vývoj kurzu eura proti dolaru.
Kurz JPY/USD

      
  • Jen zahájil své čtvrteční obchodování na úrovni 131,31. Trend oslabování jen odstartoval opět až v dopoledních hodinách. Nejdříve jen oslabil k hladině 132,10. Poté jen mírně korigoval své oslabení. Nakonec se ale k oslabování opět vrátil. Nakonec jen své obchodování zakončil na úrovni 132,06.
  • Jen včera téměř po celý den oslaboval a korigoval částečně své středeční zisky. Dolar si posiloval svou pozici také díky pozitivnějším výsledkům americké ekonomiky. Za japonské ekonomiky nepřišly žádné nové impulsy, a to ani z reálné ekonomiky a ani z institucí schopných ovlivnit ekonomický vývoj. Dnes ráno jen v oslabování pokračoval. Akciový index Nikkei225 dnes ztratil -1,58%.
Kurz GBP/USD

      
  • Ve čtvrtek libra proti dolaru oslabila. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,4281. V japonském obchodování zaznamenala posílení k hladině 1,4310, výkyv měl krátkodobé trvání. Výraznější pohyby zaznamenala libra až v evropském obchodování, nejdříve posilovala směrem k úrovni 1,4320. Odpoledne ale libra ztrácela a propadla se až k hladině 1,4240. Své obchodování pak libra zakončila na úrovni 1,4266.
  • Včera byla libra opět pod vlivem trhu euro-dolar, domácí fundamenty ale tentokrát na vývoj libry měly vliv. Proti dolaru sledovala libra euro, proti euru díky pozitivním číslům posílila. Včera byly zveřejněny údaje za maloobchod a průzkum z průmyslu. Údaje z maloobchodu byly překvapivé, tržby si v únoru připsaly meziroční růst ve výši 5,9%. Trh byl tímto výsledkem příjemně šokován, když podle agentury Bloomberg původně očekával růst pouze o 4,7% y/y. Dynamika maloobchodu tak pod dvou měsících opět nabírá na síle.
  • Později byl zveřejněn březnový průzkum Konfederace britského průmyslu. Index objednávek v březnu klesl z únorových -29 na -32. Mírně pozitivně vyzněly i výsledky indexů exportních objednávek a výhledu na objem budoucí výroby. Index exportních objednávek vzrostl na -39 (z -40), index očekávání objemu budoucí výroby na nejvyšší hodnotu od července minulého roku, na +2 (z +1).
  • Včerejší pozitivní údaje tak přibližují datum prvního zvýšení úrokových sazeb. Meziroční inflace sice zaznamenala v únoru pokles a dynamika růstu mezd také zpomalila. Nicméně míra nezaměstnanosti se snižuje. Pravděpodobnost dřívějšího zvýšení úrokových sazeb ukázaly i zveřejněné „minutes“ z posledního zasedání Bank of England, kde se o tomto kroku diskutovalo.
Kurz PLN/USD

      
  • Zlotý byl včera proti dolaru stabilní. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni 4,0950. Po zahájení začal zlotý oslabovat a na slabších úrovních nad hladinou 4,1000 se pohyboval téměř po celý den. V závěru dne ale dokázal své ztráty vymazat. Své obchodování zlotý zakončil na úrovni 4,0953.
  • Zlotý byl včera opět klidnější a sledoval trh euro-dolar. Proti dolaru byl v průběhu dne slabší, proti euru mírně posílil. Obchodníci nereagovali ani na zveřejnění HDP za čtvrtý kvartál minulého roku. Polská ekonomika zpomalila svůj růst na 0,3% y/y a nenaplnila tak očekávání trhu, která podle agentury Bloomberg činila 0,5% y/y. Domácí poptávka poklesla o -2,9% y/y, přičemž nejvýraznější propad zaznamenaly investice do fixního kapitálu, jejichž pokles se dále prohloubil na -14,3% y/y. Za celý rok 2001 si ekonomika polepšila o 1,1% y/y. Zároveň byla zveřejněna míra nezaměstnanosti, která v únoru vyšplhala na nové poválečné maximum, 18,1%.
  • Trh tak stále vyčkává na zasedání bankovní rady centrální banky. To se má konat v příštím týdnu. Hráči zatím netuší, zda se centrální banka odhodlá k dalšímu snížení úrokových sazeb, centrální banka zatím nic takového nenaznačila, spíše naopak. Na trh nemělo vliv ani vyjádření guvernéra. Leszek Balcerowicz řekl, že dříve v týdnu zveřejněné lepší výsledky průmyslu (+0,4% y/y) byly sice překvapivé, nicméně zatím se z těchto údajů nedá usuzovat na ekonomické oživení. Podobně opatrně se vyjadřovali i ostatní členové bankovní rady, ekonomika má podle nich nejhorší za sebou, oživení se ale bude muset teprve potvrdit. Bankovní rada také upozornila na akceleraci propadu investiční aktivity ve čtvrtém kvartále.


      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Po 16:27  Koruna na začátku týdne lehce oslabila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 11:34  EUR po konečných údajích o CPI oslabilo (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688