Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.05.2016 09:38:38

Rozbřesk - Poslední šance na řeckou dohodu před Brexitem


Řecko se opět vrací do centra dění. Nadcházející týden bude jeden z posledních před hlasováním o Brexitu, kdy budou mít evropští politici šanci dosáhnout dohody s Athénami a především s Mezinárodním měnovým fondem. Klíčové bude setkání ministrů financí eurozóny příští úterý 24.5., kterého se zúčastní také vyjednávači MMF. Zdá se ale, že rozdíl v postojích MMF a některých členských zemí eurozóny je stále propastný a jednat se bude dál až na konci června… tedy za pět minut dvanáct před velkými červencovými splátkami, na které Řekové nutně potřebují uvolnit další peníze.

Mezinárodní měnový fond dává podle zpráv z tisku dál jasně najevo, že nechce pokračovat ve financování řeckého záchranného programu, pokud eurozóna neodpustí Řekům výraznější část současného dluhu. Angela Merkelová by ale v takovém případě musela žádat o souhlas se změnou programu čím dál víc rozladěný parlament (Bundestag), do čehož se jí před volbami v roce 2017 rozhodně nechce. Problém je, že pokud by MMF bouchl pěstí do stolu a řekl, že se programu neúčastní, musel by nový program schválit Bundestag také. Situace tedy není vůbec jednoduchá. Půjde pravděpodobně o to vymyslet takové změny v programu, které by uspokojily MMF a současně nebyly natolik zásadní, aby nemusely jít do německého parlamentu. Je to svým způsobem skoro hledání nemožného a tvrdá hra může vyústit v klasické vyhrocení řecké situace před mamutí červencovou splátkou Athén ECB a MMF. Tentokrát je situace ovšem jiná v tom, že Řekové mají alespoň na papíře většinu domácích úkolů splněnou. Zásadní spor vyklíčil uvnitř klubu věřitelů.

Region - forex
Zlotý včera opět zcela ignoroval dobrá domácí data z průmyslu a odpoledne se vyhoupl nad EUR/PLN 4,40 a zcela tak již vyprchalo pozitivní zachování ratingu od Moody’s z počátku tohoto týdne. Oslaboval i forint, který se pohyboval v těsné blízkosti čtyřměsíčních minim, na něž oslabil ve středu.

Další zajímavou událostí v kalendáři je až zasedání maďarské centrální banky příští úterý. Dnes je kalendář prázdný, důležité bude opět hlavně to, jak budou trhy hodnotit možnost růstu sazeb v USA.

Dluhopisy
Delší výnosy v USA i v eurozóně včera lehce poklesly a výnosové křivky zploštěly. To dává jistý smysl ve světle pokračující jestřábí rétoriky z amerického Fedu a o něco slabších makročísel. Zápis z posledního zasedání ECB nepřinesl nic revolučního. Řada členů ECB nicméně nenese dobře, že s oživením na komoditních trzích nešla vzhůru dlouhodobá inflační očekávání (byl to přitom prudký propad cen ropy, který je na přelomu roku 2015 a 2016 srazil dolů).

Komodity
Cena ropy Brent včera odpoledne opět vzrostla a dostala se k 49 USD/barel. Hlavním tématem i nadále zůstávají nečekané výpadky produkce - pozornost se v tomto ohledu soustředí zejména na Nigérii a problémy v deltě Nigeru. Slabší data z USA v podobě indikátoru Philly Fedu na cenu ropy významnější vliv neměla.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   7:35  Ranní shrnutí (26.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688