Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  26.04.2016 06:00:41

4 důvody, proč ropa výrazně zdražuje


Cena ropy narostla od února téměř o 70 procent. Dvacátého dubna překročila hranici 45 dolarů za barel. Ekonomický deník přináší analýzu 4 důvodů, proč ropa v poslední době razantně zdražuje.

Ceny ropy výrazně rostou i přesto, že se světoví producenti ropy nedokázali na schůzce v katarském Dauhá v polovině dubna domluvit ohledně zmrazení těžby. Dohodu totiž blokoval Írán, který chce postupně zvyšovat těžbu ropy z důvodu zrušených sankcí.

  1. Vývoj ekonomiky v USA 

Podle takzvané „Béžové knihy“, kterou zveřejnila americká centrální banka Fed 14. dubna, ekonomika USA na přelomu zimy a jara pokračovala v růstu a nízká zaměstnanost povzbuzovala firmy ke zvyšování mezd.  Nízké ceny ropy v minulých měsících také podpořily trh automobilů. Prodej osobních a lehkých užitkových automobilů ve Spojených státech se v březnu zvýšil meziročně o 3,2 procenta na 1,59 milionu. Největší růst zaznamenal prodej užitkových vozů a SUV, jejich podíl na celkovém prodeji se zvýšil na 56,9 % z 52,7 %. Pokles prodeje osobních vozů klesl.

  1. Rentabilita zdrojů a přerušování těžby

Levná ropa způsobila obrovské problémy především břidlicovým těžařům, ale také těžařům ropy z ropných písků. Zatímco u ropných písků je pro rentabilitu těžby nutná cena nad 80 dolary, tak břidlicoví těžaři potřebují alespoň 50 dolarů. Problémy břidlicových těžařů se projevují na celkové ropné produkci ve Spojených státech, která klesá, což vyvolává větší potřebu po dovozech „černého zlata“.

Důležité jsou také statistiky ohledně americké energetické agentury EIA. Podle nich došlo v posledním roce k prudkému propadu ropné produkce ve Spojených státech. Zatímco v červenci 2015 dosahovala americká produkce ropy 9,610 milionů barelů denně, tak ve druhém týdnu letošního roku poklesla na 8,977 milionů barelů ropyTýdenní statistiky oznamují, že pokles produkce pokračuje velmi rychlým tempem i v dubnu.

Problémy s rentabilitou těžby ale nemají jen Spojené státy či Kanada. Těžba nemusí být rentabilní v některých částech Ruska, problémy měly i britské ropné společnosti. Čtěte více: Britské ropné společnosti sekají náklady, na drtivý pokles cen to ale nestačí.

Celkovou nabídku ropy také ovlivnily stávky v Kataru, které vedly k drastickému omezení ropné produkce. Místo obvyklých 3 milionů barelů denně klesla produkce na méně než polovinu.

  1. Měnová politika

Ropa je obchodována na světových trzích v amerických dolarech, je proto důležitá také měnová politika, kterou provádí americká centrální banka.

Šéfka Fedu Janet Yellenová má obavy ohledně globálního růstu s tím, že chce v případě dolaru „postupovat opatrně“, tedy jen velmi mírně utužovat měnovou politiku. Centrálnh bankéři se také shodli, že  v dubnu nebudou zvyšovat úrokové sazby. Například šéf Philadelphia Fedu Partic Harker zastává přesvědčení, že úrokové sazby by neměly růst, dokud nebude zřejmé, že dochází k oživení růstu inflace.

  1. Spekulace

Schůzka v katarském Dauhá, kde mělo dojít k dohodě ohledně zmražení produkce, silně tlačila cenu ropy nahoru. K dohodě nakonec nedošlo kvůli Íránu, spekulanti však kvůli tomu své pozice nějak drasticky neuzavíraly. Psychologická hranice 40 dolarů byla prolomena a ropa může zamířit i k další psychologické hranici 50 dolarů za barel. Současný vývoj však není možné odhadovat a ze strany samotných analytiků a konzultačních společností se objevují protichůdné zprávy. Můžeme si však připomenout předpovědi některých komerčních bank, které v minulosti věštily další pokles cen ropy až k 10 dolarům za barel

Arsen Lazarevič

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.07.2021Pět důvodů, proč ojetiny budou v ČR prudce zdražovat i nadále Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
30.07.20184 důvody, proč Dan Loeb věří akciím Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688