Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.10.2015 23:07:47

27. října: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily úterní obchodní seanci poklesem a pod nulou se všechny tři hlavní indexy držely většinu dne. Akcie oslabovaly smíšené firemní výsledky, dílčí ekonomické statistiky a nižší ceny ropy. Investoři také čekají na rozhodnutí měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Dow klesl o 0,24 % na 17 581,43 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,26 % na 2 065,89 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,09 % na 5 030,15 bodu. Index volatility VIX stoupl o 0,92 % na 15,43 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o více než dva bazické body na zhruba 2,032 %.

V červených číslech skončilo devět z deseti hlavních sektorů. Nedařilo se zejména akciím ze sektoru základních materiálů, energetickým titulům a průmyslovým titulům. Nad nulou se udržel sektor zdravotní péče. 

"Trh zadržuje dech a čeká jak na výsledky Applu, tak na to, co udělá zítra Fed," říká Kim Forrestová z investiční firmy Fort Pitt Capital Group.

Úterní údaje ukázaly na pokles zakázek na investiční zboží druhý měsíc za sebou. Z maxima také klesl index spotřebitelské důvěry organizace Conference Board.

Americké akcie (27. října 2015)

Americké akcie (27. října 2015)Zdroj: Bloomberg

Z index Dow v úterý nejvíce zlevnily akcie počítačového obra IBM (-4,04 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-1,58 %) a technologického podniku United Technologies (-1,35 %). Dařilo se naopak cenným papírům chemického obra DuPont (+2,78 %), pojišťovny UnitedHealth Group (+2,44 %) nebo farmaceutické společnosti Pfizer (+2,43 %).

Akcie technologické společnosti Apple (-0,63 %) v řádném obchodování zlevnily zhruba o půl procenta. Po konci obchodování společnost zveřejnila kvartální hospodářské výsledky. Analytici čekali, že společnost oznámí, že ve svém čtvrtém finančním čtvrtletí vydělala 1,88 USD na akcii při tržbách 50,9 miliardy USD. Čistý zisk Applu ve čtvrtém finančním čtvrtletí vzrostl meziročně o 30 % na 11,1 miliardy USD. Výsledky podpořila silná poptávka po chytrém telefonu iPhone a firma čeká vysoký prodej i v tomto čtvrtletí. Zisk na akcii za tři měsíce do konce prosince činil 1,96 USD, analytici čekali zisk 1,89 dolaru na akcii. Příjmy se zvýšily o 22 % na 51,5 miliardy USD. Příjmy v Číně se téměř zdvojnásobily na 12,52 miliardy USD a na celkových příjmech se podílely téměř čtvrtinou. Společnost ve čtvrtletí prodala 48 milionů iPhonů, o 36 % více než loni. Minulý měsíc Apple zahájil prodej nových přístrojů 6S a 6S Plus. Akcie Applu na výsledky reagovaly v poobchodní fázi mírným růstem.

Kvartální hospodářská čísla po konci obchodování na amerických burzách zveřejnil také provozovatel mikroblogovací sociální sítě Twitter (+1,46 %), jehož akcie v řádném obchodování zpevnily zhruba o procento a půl. Twitteru klesla ve třetím čtvrtletí čistá ztráta na 131,7 milionu USD z loňských srovnatelných 175,5 milionu USD. Příjmy pak prudce vzrostly. Firma však zklamala investory slabším výhledem na čtvrté čtvrtletí, což stáhlo dolů její akcie v rámci elektronických obchodů po oficiálním uzavření trhů o více než deset procent. 

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v září klesly o 1,2 % (odhad: -1,5 %, srpen revidován na -2 % z -3 %). Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby vyjma dopravy za září -0,4 % (odhad: 0,0 %, předchozí: 0,0 %, revize: -0,9 %). Objednávky kapitálového zboží mimo obranu za září -0,3 % (odhad: 0,2 %, předchozí: -0,2 %, revize: -1,6 %).
  • Index cen domů S&P/Case-Shiller v srpnu meziročně +5,09 % (odhad: +5,1 %, předchozí: +4,96 %, revize: +4,91 %).
  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb ve Spojených státech podle předběžných dat agentury Markit v říjnu klesl na 54,4 bodu. Čekal se naopak růst na 55,2 bodu ze zářijových 55,1 bodu. Kompozitní index se tak snížil na 54,5 bodu ze zářijových 55 bodů.
  • Index aktivity richmondského Fedu v říjnu vzrostl na -1 bod (odhad: -3 body, září: -5 bodů).
  • Index spotřebitelské důvěry ve Spojených státech v říjnu klesá na 97,6 bodu ze 103 bodů (odhad: 102,9 bodu).
  • Největší americká automobilka General Motors (GM) již potřetí za sedm let svolává do servisů automobily, u kterých hrozí požár v důsledku možného úniku oleje. K opatření zahrnujícímu 1,4 milionu aut přikročila poté, co se ukázalo, že dřívější opravy problém nevyřešily. Informovala o tom agentura AP.

 

Výsledková sezóna

 

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Medvědí trh se blíží, varuje zkušený investorMedvědí trh se blíží, varuje zkušený investor

Americké akcie na konci září nalezly po předchozích propadech pevnou půdu pod nohama a vystřelily vzhůru. Index S&P 500 zpevnil od konce minulého měsíce již o více než 7 %, a pokud Fed ve středu rozhodne, že úrokové sazby zůstanou ještě nějakou dobu na rekordním minimu, bude zřejmě růst pokračovat. Optimismus na trhu je evidentní, nesdílejí jej ale všichni.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688