Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  04.09.2015 15:17:00

Koruna zůstává přišpendlená k úrovni kurzového závazku


Kurzový vývoj měn středoevropského regionu byl v tomto týdnu hodně klidný. Absence nových špatných zpráv z Číny a holubičí vyznění čtvrtletního jednání ECB se podepsalo na nepatrném zhodnocování polského zlotého a maďarského forintu v závěru týdne. Vzhledem k tomu, že prostor pro posílení koruny je omezen úrovní kurzového závazku poblíž úrovně 27,00 CZK/EUR, držel se její kurz na mezibankovním trhu po celý tento týden u hodnoty 27,02 CZK/EUR.

Fundamenty z reálné ekonomiky sílu české měny podporovaly i v průběhu tohoto týdne. Robustní hospodářský růst z první poloviny roku, který kromě vysoké investiční aktivity táhla i spotřeba domácností, dovysvětlila poslední chybějící část mozaiky - statistika o vývoji mezd ve druhém čtvrtletí. Růst průměrné nominální mzdy totiž překonal růstem o 3,4 % veškerá očekávání a znamenal nejrychlejší meziroční růst od konce roku 2009. Vzhledem k nízké inflaci ve výši 0,7 % činil růst reálných mezd výrazných 2,7 %. To je samozřejmě dobrá zpráva i pro maloobchodníky. Červencová statistika sice oproti předpokladům lehce zaostala za očekáváním, i tak ale vzestup maloobchodních tržeb o 6,7 % y/y (po očištění o kalendářní variace) jednoznačně dokumentuje optimismus spotřebitelů, který je patrný ve všech segmentech maloobchodu. A vyšší prodeje samozřejmě znamenají vyšší příjmy do státního rozpočtu. Ten vykázal ke konci srpna přebytek ve výši 19 mld. CZK. Oproti loňskému srpnu se jedná o zlepšení o téměř 34 mld. CZK. Optimismus panuje i v průmyslovém sektoru, jak ukázal srpnový PMI index průmyslové aktivity. Zhoršení vnějšího prostředí (zatím) nechává české průmyslníky v klidu. Na rozdíl od minulé recese lze stavět na domácí poptávce.

Nižší inflace by mohla tlaku na kurzový závazek mírně ulehčit, a to přes pokračující příliv dobrých zpráv z reálné ekonomiky. Hned první pracovní den nového týdne přinese čísla z průmyslového a stavebního sektoru a zahraničního obchodu. Po velmi silném růstu v červnu si průmyslová produkce v červenci připsala podle našich odhadů pouze 0,1 % m/m (SA), což v meziročním vyjádření znamená zpomalení z 8,1 % na 4,7 %. Meziroční údaj je ale ovlivněn kalendářními efekty, protože červenec loňského roku měl o jeden pracovní den více než ten letošní. Po úpravě o kalendářní efekty si průmyslová produkce udržuje velmi slušnou dynamiku 5,2 % y/y, velmi blízko červnovým 5,4 %. Podobný příběh se odehrává i v zahraničním obchodě, který by měl zaznamenat přebytek ve výši 9,6 mld. CZK po červnových 17,8 mld., ale po sezónním očištění zůstává přebytek nad průměrem letošního roku. Obchodu a průmyslu se daří, když těží z podhodnocené koruny a nízkých sazeb.

Vývoj cen zatím ještě silnou domácí poptávku nereflektuje. Jádrové ceny víceméně stagnují, zatímco ceny potravin klesají díky sezónním faktorům. Celková inflace je tažena dolů klesajícími cenami pohonných hmot, které reagují na propad cen ropy na světových trzích. Podle našeho odhadu spotřebitelské ceny v červenci celkově klesly o 0,2 % m/m a meziroční inflace zpomalila na 0,4 %. Z pohledu ČNB by se již druhý měsíc v řadě jednalo o překvapení, prognóza centrálních bankéřů počítá se srpnovým růstem spotřebitelských cen o 0,6 % y/y.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

28.12.2017Nejlepší den pro korunu od konce kurzového závazku Investiční bankovnictví (Komerční banka)
18.10.2017Koruna nejsilnější od kurzového závazku (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688