Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  11.08.2015 10:42:57

Mýty okolo slabé ropy

Ceny ropy se od loňského června do začátku letošního roku propadly téměř o 60 %. V letošním prvním pololetí sice černé zlato na nějakou dobu ožilo, nyní se již ale prodává opět za zhruba 50 dolarů za barel. Dole ceny drží nejen obavy z vývoje čínské poptávky či celkově slabé světové ekonomiky, ale i několik polopravd a absolutních lží.

1. Nabídku ropy na trhu dále zvýší zrušení sankcí proti Íránu

Dohoda Íránu se světovými mocnostmi o jeho jaderném programu podle analytiků mimo jiné znamená, že na světové trhy po zrušení sankcí namířených proti Teheránu přiteče velké množství íránské ropy. Analytici z Goldman Sachs hovoří o nárůstu vývozu ropy z Íránu o 200 až 400 tisíc barelů denně v příštím roce, některé odhady jsou dokonce vyšší. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) ale uklidňuje, že růst světové poptávky po ropě bude v roce 2016 tak výrazný, že s přehledem spolkne i případný dodatečný vývoz z Íránu. Poptávka po ropě by mimo jiné měla vzrůst v Číně, kde je pro rok 2016 v plánu otevření rafinérského odvětví také nestátním firmám.

Vývoz íránské ropy před a po uvalení hospodářských sankcí na Teherán
Vývoz íránské ropy před a po uvalení hospodářských sankcí na Teherán

2. Svět zaplaví ropa z íránských tankerů

Íránský ministr ropného průmyslu Roknáddín Džavádí tvrdí, že má Teherán k okamžité expedici v tankerech na moři připraveno kolem deseti milionů barelů ropy. Čeká se podle něj jen na to, až dojde k oficiálnímu zrušení sankcí. Jak se ale postupně ukazuje, surovina, kterou má Írán na moři v zásobě, je jen ropný kondenzát (směs uhlovodíků získaných při těžbě zemního plynu) nižší kvality, který kvalitní ropu nahradit nedokáže.

Íránské tankery připravené k vývozu ropy a ropného kondenzátu
Íránské tankery připravené k vývozu ropy a ropného kondenzátu

3. Těžba ropy ve Spojených státech se vrací k růstu

Někteří těžaři po utlumení svých aktivit po propadu cen ropy na světových trzích skutečně začínají těžbu opět navyšovat, hlavní trend je však (alespoň) zatím neměnný. Společnosti Whiting Petroleum a Hess Corporation, které jsou největšími těžaři ve formaci roponosných písků Bakken v Severní Dakotě, varují, že těžba v této pánvi ve druhé polovině letošního roku klesne nejen kvůli absenci nových, ale i vyčerpávání starších vrtů.

Analytici z Goldman Sachs považují za klíčovou cenu ropy 60 dolarů za barel. Ceny nad touto hladinou by podle nich měly v USA vydat signál ke zprovozňování nových vrtů. Těžař Whiting Petroleum ovšem tvrdí, že případné proražení této úrovně ještě samo o sobě nic znamenat nebude. Podniky podle něj nové vrty začnou zprovozňovat až v okamžiku, kdy se ceny ropy nad touto hladinou budou držet nepřetržitě 4-6 měsíců.

4. Skladiště ropy v USA jsou naplněná po okraj

Ještě před několika měsíci přicházela snad každý den varování, že jsou americká skladiště ropy již téměř plná. Dokonce nebyla nouze o varování, že nádrže v klíčovém americkém překladišti Cushing brzy začnou přetékat. Tomu je konec. Zásoby ropy v USA v posledních jedenácti ze čtrnácti týdnů klesly a podle všeho zatím obrat trendu nehrozí. Levná ropa probudila rafinérie ze zimního spánku a světová spotřeba suroviny ve druhém čtvrtletí mírně stoupla, což ze zásob ukusuje své díly.

Vývoj zásob ropy na území Spojených států amerických
Vývoj zásob ropy na území Spojených států amerických

5. OPEC bude dále bojovat o podíl na trhu rekordní těžbou

Organizace zemí vyvážejících ropu tvrdí, že bude v silné těžbě pokračovat nízkým cenám ropy navzdory. Argumentuje přitom tím, že se nehodlá vzdát podílu na trhu, a opakovaně říká, že těžbu sníží pouze v případě, že ke stejnému kroku přistoupí také další významní producenti suroviny. Saúdská Arábie, která je nejvlivnějším členem kartelu OPEC, nicméně na konci července oznámila, že s koncem léta přistoupí k mírnému snížení těžby ze současných rekordních úrovní o 200 až 300 tisíc barelů denně na asi 10,3 milionu barelů. "Snížení těžby bude reakcí na nižší domácí poptávku," uvedl podle agentury Dow Jones nejmenovaný zdroj ze Saúdské Arábie s tím, že až do konce letošního roku by se těžba ropy v pouštním království měla pohyboval kolem 10 milionů barelů denně.

Objem ropy dodané na trh Saúdskou Arábií
Objem ropy dodané na trh Saúdskou Arábií

Akcie: Ospalý srpen si zaslouží více pozornosti, září straší milovníky statistikAkcie: Ospalý srpen si zaslouží více pozornosti, září straší milovníky statistik

Srpen je mezi investory tak trochu opomíjený měsíc. Od sestavení indexu Dow je jeho průměrné zhodnocení během srpna lepší než třeba v lednu, o nějakém srpnovém efektu se ale nikde nedočtete. Proč?

Proč je také tak důležité, jak se budou měnit sazbyProč je také tak důležité, jak se budou měnit sazby

V roce 2008 se zdálo, že končí finanční svět tak, jak ho známe, a málokoho by napadlo, že bude v roce 2015 vypadat tak dobře, jak vypadá. Velký podíl na tom mají centrální banky, které napumpovaly ohromné množství likvidity na finanční trhy a snížily základní sazby na historická minima.




Přečtěte si také:

23.07.2021Ropa okolo 70 USD za barel: Stále zajímavá investice? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
17.12.2018Ropa lavíruje okolo 60 USD/barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
12.12.2018Cena ropy Brent lavíruje okolo hranice 60 dolarů za barel ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688