Petr Hanisch (AliaWeb)
Akcie v ČR  |  23.04.1999 13:04:11

DCR přidělila Západočeské energetice, a.s. dlouhodobý rating BBB+

DCR přidělila Západočeské energetice, a.s.

dlouhodobý rating ‘BBB+’

a krátkodobý rating ‘D-2’

 

Londýn (21. dubna 1999) – agentura Duff & Phelps Credit Rating Co. ('DCR') přidělila Západočeské energetice, a.s. (ZČE) dlouhodobý rating potenciálního nepodřízeného nezajištěného dluhu 'BBB+' (tři - B - plus) a krátkodobý rating D-2 (jedno - D - dva). ZČE je jednou z osmi českých monopolních distribučních společností elektrické energie a působí v západočeském kraji. Ze 48,3 procent je ZČE vlastněná Českým státem.

Jako regulovaná monopolní společnost má ZČE stabilní a spolehlivý tok výnosů plynoucích z dodávek a distribuce elektrické energie považovaný za tok s nízkým rizikem. Provozní zisky jsou stabilní a odpovídající srovnatelným evropským společnostem s ratingem investičního stupně a úroveň zadlužení je malá. Management má zřejmě jasnou vizi budoucího směřování a má celkově konzervativní přístup k rozvoji společnosti. ZČE prošla rozsáhlým procesem modernizace jak co se týká aktiv, tak v oblasti řídicích procesů.

Společnost má příznivější strukturu klientů než srovnatelná skupina distribučních společností v České republice s větším podílem malých, ziskovějších průmyslových a komerčních klientů, což by mělo pracovat v její prospěch po liberalizaci trhu. ZČE působí v oblasti s menší hustotou populace, což má za následek vyšší provozní náklady. Oba faktory jsou zahrnuty do cen, které ZČE platí při nákupu energie od ČEZu, které jsou postaveny na nákladové bázi a mají proto malý vliv na současné marže.

Největšími riziky, kterým ZČE čelí, je vývoj politiky k veřejnému sektoru, nejistoty regulace a potenciální změny vlastnické struktury při privatizaci. Vláda oznámila záměr liberalizovat trh s elektrickou energií do roku 2003, zvýšit ceny domácností a zrušit křížové dotace do roku 2002. Zrušení dotací do roku 2002 by snížilo konkurenční riziko ZČE a ostatních distributorů elektrické energie, pomohlo by udržet finanční životaschopnost sektoru a ulehčilo by tržní liberalizaci. Přijetí regulace distributorů, založené na jejich výkonnosti, podobné modelu RPI-X ve Velké Británii by bylo pozitivem, ale musí být teprve zavedeno nebo stanoveno.

Rating DCR odráží současnou vlastnickou strukturu společnosti a mohl by být revidován v případě významné změny vlastnictví při privatizaci. Rating také závisí na očekávání, že přístup vlády k restrukturalizaci a reformě sektoru bude konstruktivní a že bude podporovat úvěrovou důvěryhodnost a budoucí investice.

V blízké době vydá DCR úvěrovou analýzu ZČE v plném znění. V případě zájmu o kopii analýzy nebo o analýzu sektoru energetiky z nedávné doby, prosím kontaktujte Judy Blair v londýnské kanceláři DCR na +44 171 417 7938 nebo Michelle Maddox v Chicagu na +1 312 368 3205. Pro informace týkající se ratingu nebo jeho zdůvodnění se prosím obraťte na následující pracovníky DCR:

Martin J. Squires Haidje Rüstau Karel Vojáček

(44 171) 417 7925 (44 171) 417 7108 (420 2) 2108 5243

squires@dcrco.com rustau@dcrco.com vojacek@dcrco.cz

Poznámky pro editory:

  • DCR, která má na celém světě větší počet kanceláří než kterákoliv jiná agentura, je  vedoucí mezinárodní ratingovou agenturou posuzující úvěrovou důvěryhodnost korporativních emitentů, strukturovaného a projektového financování, dluhových cenných papírů a schopnost pojišťoven dostát svým závazkům vůči klientům. DCR má více než 30 poboček na pěti kontinentech a provádí ratingy emisí a transakcí asi v 50 státech.
  • DCR má vysokou kvalifikaci v ratingu mezinárodních utilit , kde je třetí největší ratingovou agenturou v tomto sektoru. Přístup DCR k ratingu regulovaných veřejných společností je poskytování analytického pohledu na daný region. Kancelář DCRČeské republice je připravena dodat k analýze poznatky z procesu analýzy českého energetického průmyslu a jeho subjektů.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688