Jiří Mach (Private Investors, a.s.)
Investice  |  06.05.1999 12:37:09

PI Denní zpravodajství z amerického akciového trhu (6.5.1999)

Private Investors Denní Zpravodajství - 6.května 1999

www.pi.cz

 

Obsah: Vývoj trhů US * Komentář * Ostatní světové trhy * Zprávy * Změny v PI Portfoliích * PI Portfolia

Upozornění: Veškeré uváděné hodnoty jsou platné ke středě 5. května 1999, pokud není uvedeno jinak.

Vývoj trhů USA

Indexy

Statistika

Silné tituly: telekomunikace, papír, zlato, biotechnologie, čipy, polovodičová zařízení, farmacie, internet.

Slabé tituly: ropa, diskové mechaniky, nákladní doprava, hliník.

         Dow Jones Industrial Average         Nasdaq Composite                   Standard&Poor`s 500

Komentář

Ekonomický report centrální banky ztišil inflační obavy

V dopoledních hodinách pokračovaly americké akcie v poklesu ze včerejšího dne. Strach z probouzející se inflace a vyšších sazeb nutil investory uzavírat pozice a páteční Report o zaměstnanosti raději očekávat s nějakou tou hotovostí v ruce. Kolem poledne se však nastal obrat. “Federal Reserve economic report” - tedy zpráva americké centrální banky (Federal Reserve - zkr. Fed) o ekonomickém vývoji - tzv. “Beige Book” - však investory mající strach z vyšších sazeb vcelku uklidnila. První lovci nízkých cen se tak vrátily na trh a nejsledovanější indexy vytvořily “dvojité dno”, tedy známý obrazec naznačující otočení trendu. V tu chvíli ztrácely DJI, Nasdaq Composite a S&P 500 až 110, 54 resp. 14 bodů. K prvním býkům se postupně přidaly další a kromě telekomunikací, internetu, biotechnologií a farmacie se začalo dařit i dalším sektorům. Akcie tak až do konce obchodního dne rostly. Ode dna stihly jmenované indexy vylétnout o 179, 103 resp. 30 bodů, takže dokonce zavíraly s přírůstkem. Objemy obchodů byly nadprůměrné, poměr rostoucích ku klesajícím byl na NYSE 11:10, na NASDAQ naopak 10:11.

Dow Jones Ind. zakončil velice rušný den se ziskem 69 bodů, tedy +0,64 %, na 10.955 bodech. Na jeho růstu se plnými 48 body podílely společně a stejným dílem dva komponenty našeho Konzervativního portfolia JP Morgan +3,98 % a AT&T +10,42 % (viz Zprávy), 18 a 10 body pak ještě další z “našich” General Electric +3,87 % a Merck +2,73 %. Dalších deset přidal ještě American Express +1,77 %. Nejvíce naopak klesaly: General Motors –2,32 %, Disney –2,24 %, Exxon –1,88 %, Alcoa –1,83 % a další.

Nasdaq Composite dokázal na rozdíl od DJI smazat úterní ztrátu úplně. Přidal +1,99 % a skončil na 2.534 bodech. Vedoucí technologické tituly konečně rostly: Microsoft +1,36 %, Dell +1,23 %, Intel +3,85 %, Cisco +2,16 %. Nejsledovanější internetové akcie také: AOL +2,06 %, AtHome +14,19 %, Yahoo! +1,30 %, Amazon +2,45 %, eBay +3,07 %, Excite +15,60 %, Lycos +0,60 %, Infoseek +22,67 % a CMGI +2,40 %.

Ostatní světové trhy

Zprávy

  • AT&T Corp. (T) vyhrál v bitvě o MediaOne (UMG): Telekomunikační gigant AT&T se zdá být vítězem v bitvě o MediaOne Group (UMG). Společnost totiž dosáhla dohody se svým hlavním soupeřem - Comcast Corp. (CMCSA), provozovatelem kabelové sítě. Podle ní budou obě společnosti spolupracovat při poskytování lokálních telefonních služeb zákazníkům Comcastu. AT&T a Comcast si vymění různé kabelové systémy, což bude mít za následek čistý přírůstek zákazníků Comcast o zhruba 750 tisíc. Comcast také získá opci koupit od AT&T další kabelové systémy. Po této zprávě zvýšil Brown Brothers Harriman svoje doporučení na akcie AT&T z dlouhodobého "neutral" na "buy", krátkodobé ponechává "neutral". PaineWebber pak zvýšil svoje doporučení na akcie Comcastu z "attractive" na "buy"; Merrill Lynch připomněl svoje dlouhodobé doporučení "buy" a stejně tak Deutsche Bank Securities připomněl svoje doporučení "buy" s 6-9měsíčním cílovým kurzem $81.

  • USB Piper Jaffray doporučuje koupit akcie Biogen (BGEN): US Bancorp Piper Jaffray připomněl po setkání managementu s analytiky svoje doporučení na akcie této biofarmaceutické společnosti "buy". Čistý zisk v účetním roce 1999 očekává na úrovni $2.65 na akcii a v roce 2000 pak $3.41 na akcii. Nákup akcií Biogenu pod $100 vidí jako výjimečnou příležitost.

  • National Semiconductor (NSM) opouští trh PC procesorů: DLJ zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto výrobce polovodičů z "market perform" na "buy" po oznámení společnosti, že opouští trh procesorů pro osobní počítače. DLJ také zvýšil svůj odhad zisku pro účetní rok 2000 z  $0.42 na $0.60 až $0.65 na akcii a pro účetní rok 2001 z $1.15 na $1.90 až $2.10 na akcii.

  • Warburg Dillon Read upgradoval Infoseek Corp. (SEEK): Warburg Dillon Read zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto internetového portálu z "hold" na "buy". Jako důvod uvádí poslední pokles cen.

  • News Corp. (NWS): Mediální společnost oznámila čistý provozní zisk za třetí účetní čtvrtletí ve výši $0.17 na akcii, tedy jeden cent nad očekáváním. Ve stejném období loňského roku činil zisk $0.32 na akcii. Tržby poklesly o 3.1 % na $3.1 mld..

  • Centocor Inc. (CNTO): ABN Amro snížil svoje doporučení na akce této biotechnologické společnosti z "buy" na "outperform" poté, co její akcie rostly po zvěstech, že Centocor jedná s Johnson & Johnson (JNJ) o možné fúzi.

  • Home Depot (HD): Schroder & Co. zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto provozovatele center pro péči o dům z "perform-in-line" na "outperform".

  • Lehman Brothers (LEH): Merrill Lynch zvýšil očekávaný čistý zisk této brokerské společnosti v účetním roce 1999 z $5.25 na $5.45 na akcii. Jako důvod uvádí silnější obchodování a častější úpisy obligací.

  • Priceline.com Inc. (PCLN): BancBoston Robertson Stephens zvýšil svoje doporučení na akcie tohoto poskytovatel online systému pro zveřejňování vlastní poptávky s vlastní cenou po letenkách, hotelích a dalších službách - z "buy" na " strong buy". Jako důvod uvádí v úterý zveřejněné hospodářské výsledky a zejména pak skvělý růst tržeb (viz DZ 05.05.1999). Morgan Stanley Dean Witter pak ze stejného důvodu zvýšil očekávané tržby v účetním roce 1999 z $185 mil. na $259 mil., což by znamenalo meziroční růst o 636 %, v roce 2000 pak ze $307 mil. na $425 mil..

  • Autodesk Inc. (ADSK): Goldman Sachs snížil svoje doporučení na akcie tohoto vývojáře a marketéra softwaru pro design, návrhářství a multimedia z "market outperform" na "market perform". Důvodem je úterní varování společnosti, že výsledky z první čtvrtletí tohoto roku budou výrazně nižší než se očekávalo (viz DZ 05.05.1999). Také Dain Rauscher Wessels snížil svoje doporučení a to z "buy" na "neutral".

Změny v PI Portfoliích

S platností od dnešního dne dále snižujeme váhu hotovosti v našem fiktivním "Růstovém portfoliu" dlouhodobě doporučovaných titulů, a to ze současných 10 % na 0 %.

Během včerejšího dne narazily technologické tituly podle našeho názoru na pomyslné dno. Svým růstem v druhé polovině obchodního dne dokázaly, že svoje vysoké hodnocení udrží i za velmi špatného naladění trhu. Podle našeho názoru se tak potvrdí, stejně jako v předchozích případech, schopnost NASDAQu rychle smazat korekční poklesy a pokračovat v dalším růstu. Pro další držení hotovosti v portfoliu proto nevidíme žádný důvod.

Private Investors Portfolia

Konzervativní portfolio (doporučená váha hotovosti 40 %)

Růstové portfolio (doporučená váha hotovosti 10 %)

 

Sledované tituly 

Žhavé tituly

Seznam používaných zkratek:

C : Citigroup; F : Ford Motor Co; GE : General Electric; JPM : J.P. Morgan; MRK : Merck&Co; SPLS : Staples Inc; T : AT&T

AOL : America Online; AMGN : Amgen; ATHM : AtHome; CSCO : Cisco Systems; LXK : Lexmark Int’l; LCOS : Lycos Inc;

LU : Lucent Technologies; MSFT : Microsoft Corp; NOKa : Nokia Corp

YTD – změna kurzu od začátku roku; EPSčistý zisk na akcii; P/E – poměr ceny akcie a čistého zisku na akcii

Private Investor má úplně nový Web – Private Investors Online

Poté, co byl server www.pi.cz na prestižním Prague Internet World ‘99 oceněn jako "Web roku 1999", by se dalo předpokládat, že usneme na vavřínech. Nikoli. Již měsíc po tomto úspěchu představujeme úplně novou podobu našeho serveru www.pi.cz.

Od pondělí 3. května 1999 najdete na tomto internetovém místě něco zcela nového, na české poměry ojedinělého:

Naše internetová aplikace je nyní rozdělena do tří částí:

V části Home naleznete vše, co potřebujete vědět o společnosti Private Investors a jejich službách a produktech.

Část Investor vám nyní nabízí to, co českým privátním investorům dosud chybělo, tedy možnost vyzkoušet si sám investovat na americkém kapitálovém trhu! Aplikace Investor vám umožní vytvořit si vlastní personalizovanou stránku a na ni sledovat vybrané informace. Můžete si sestavit vlastní portfolia cenných papírů, sledovat jejich vývoj a zhodnocení, dostávat aktuální zprávy a doporučení, a to v češtině. Můžete sledovat grafy vývoje akciových indexů, kurzů akcií a měn. Máte možnost porovnávat svoje investiční dovednosti s Portfolii Private Investors a s tržními indexy.

V části Klient naleznete PI On-line účet, tedy informace o aktuálním vývoji vašeho účtu u Private Investors.

Upozornění: Jelikož se tato nová aplikace nachází na našem novém serveru, tedy fyzicky jiném místě, může se z důvodu zpoždění při předávání dat mezi DNS servery stát, že se změna adresy našeho serveru projeví v některých částech republiky se zpožděním několika dnů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688