Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  27.06.2014 15:50:00

Příští týden se dočkáme zveřejnění maloobchodních tržeb

Česká měna se v průběhu uplynulého týdne pohybovala v úzkém pásmu pěti haléřů. Nejsilnějších hodnot dosahovala ve středu odpoledne a ve čtvrtek dopoledne, kdy se dostala k úrovni 27,42 CZK/EUR. Po čtvrtečním zasedání ČNB však mírně oslabila a tento týden uzavírá na hladině 27,46 CZK/EUR. Zlotý se tento týden vzpamatovával z aféry týkající se odposlechů rozhovorů polských představitelů. Situace vygradovala až ve středeční hlasování o důvěře vládě, které pro Tuskovu garnituru dopadlo úspěšně. Zlotý tak tento týden posílil přibližně o čtvrt procenta. Maďarskému forintu nepomohlo jednak další snížení úrokových sazeb ze strany centrální banky a také diskuze o řešení problémů s hypotékami v cizích měnách. Tento týden tak ztratil skoro 1,2 % ze své hodnoty. 
 
Hlavní domácí událostí uplynulého týdne bylo zasedání bankovní rady ČNB a následná tisková konference. Bankovní rada se shodla, že k ukončení intervenčního režimu nedojde dříve než v druhém čtvrtletí příštího roku, nicméně guvernér nevyloučil, že by mohlo dojít k dalšímu odkladu. Naše odhady vidí konec kurzového závazku ČNB až v druhé polovině roku. Včerejší zasedání nepřineslo novou prognózu, a tak bankovní rada pouze srovnávala poslední prognózu s následně zveřejněnými daty. Ta potvrzují mírně protiinflační rizika i přes to, že hospodářský růst se v prvním čtvrtletí ukázal rychlejší, než ČNB očekávala. Květnová odchylka inflace od prognózy ve výši -0,2 pb byla podle ČNB způsobena hlavně cenami potravin. Ty by mohly překvapovat i v nadcházejících měsících. Negativní rizika plynou také ze zahraničí, konkrétně od spotřebitelských cen a cen výrobců v eurozóně. Dle ČNB by se inflace v krátkém období měla pohybovat blízko nuly, přičemž v některých měsících by se mohla přehoupnout i do záporu. Navíc pro rok 2015 existují protiinflační rizika z titulu regulovaných cen. Na začátku týdne byly ještě zveřejněny indikátory důvěry v české ekonomice. Celková důvěra stoupla hlavně díky zlepšení spotřebitelské důvěry. Naopak její růst brzdila důvěra v průmyslu
 
Příští týden bude zveřejněno několik údajů z domácí ekonomiky. V úterý ČSÚ oznámí případné revize HDP za první čtvrtletí spolu se zveřejněním sektorových účtů. Původní odhad růstu české ekonomiky ukázal oživení rychlostí 0,4 % q/q ( 2,5 % y/y). Ve stejný den se dočkáme PMI indexů z průmyslu. Očekáváme, že se tento indikátor oproti květnu marginálně sníží o tři desetiny bodu na 57 bodů. Na konci týdne bude zveřejněna statistika maloobchodních tržeb, které by podle našeho odhadu měly v květnu meziměsíčně stagnovat. Jejich meziroční růst by měl dosáhnout 3,5 %. Hlavním tahounem zůstanou prodeje motorových vozidel, které by měly přidat 8,6 % y/y (SA, WDA). I prodeje v ostatních sektorech by měly zaznamenat slušný růst ve výši 2,9 % y/y (SA, WDA). Data z ekonomiky, která budou zveřejněná příští týden, by neměla ovlivnit vývoj kurzu koruny. Případné výkyvy mohou způsobit spíše větší klientské objednávky.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688