Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  02.05.2014 13:28:06

Vlastníte firmu? Nezapomeňte na změnu smluv! Aneb byrokracie má zelenou

Nový občanský zákoník mění podobu společenských smluv. Téměř půl milionu firem v ČR tak má na zkontrolování svých listin čas do konce června 2014. Kdo tak neučiní, vystavuje se postihům, v nejhorším případě dokonce riziku zrušení firmy. Jen na poplatcích spojených s tímto procesem se podle odhadů vybere přes dvě miliardy korun, další peníze půjdou na právní poradenství.

  

Všechny obchodní společnosti, které vznikly před rokem 2014, musí nejpozději do konce června 2014 provést revizi svých společenských smluv. Vyžaduje to totiž nový občanský zákoník. „Zákon přímo říká, že společnost nemusí měnit nic, jen musí zajistit, aby její stanovy byly plně v souladu s novou legislativou. To ale není tak jednoduché, neexistuje totiž snadný způsob, pomocí kterého by si všichni majitelé mohli své dokumenty sami jednorázově a zcela jednoznačně zkontrolovat,“ říká Patrik Nacher, provozovatel serveru Kancelář podnikatele, která má za cíl usnadnit život právě podnikatelům. Podle jeho slov se tak kolem 450 tisíc firem bude muset obrátit na právníky.

 
 

2 miliardy „vyhozené z okna“

 

Zdánlivě jednoduchý administrativní úkon znamená pro majitele firem především zbytečně ztracený čas a také nemalé peněžní prostředky. „Je nutné nechat dokumenty zkontrolovat, případně provést potřebné změny právníkem. Následně je předložit k notáři a zajistit si uložení pozměněných dokumentů u rejstříkového soudu,“ vysvětluje Nacher. Jen na nákladech za notáře firma dle aktuálního tarifu zaplatí průměrně 5 000,- korun. Kromě toho je ale třeba počítat i s náklady na právníka a v některých případech, pokud jsou prováděny i další změny, také na soudní kolek v hodnotě dalších 2.000,- korun. Jediná firma tak ve výsledku může zaplatit i více než deset tisíc korun. „Celkové náklady na změnu pro všechny společnosti v ČR se tak vyšplhají přes dvě miliardy,“ dodává Nacher.

  


Čekat do června je riziko

 

Změnu je nutné stihnout do konce června letošního roku. Času je tak stále ještě dost. Vzhledem k množství firem, kterých se nařízení týká, se však dá očekávat, že poslední týdny před uplynutím lhůty bude u notářů dlouhý pořadník. „Je to stejné, jako v případě přezouvání na zimní pneumatiky nebo výměny řidičských průkazů. Češi rádi nechávají podobné změny na poslední chvíli,“ říká Patrik Nacher. Usnadnění by mohla přinést například služba kancelar-podnikatele.cz. Jde o projekt, který umožní firmám všechny úkony provést bez toho, aniž by museli kamkoli jezdit. Všechny podklady se předají elektronicky, právník zkontroluje platnost a zanese potřebné změny, notář potvrdí a po dohodě může dorazit za podnikatelem do kanceláře. Navíc lze za společnost zařídit i podání na rejstříkový soud a kopie dokumentů předat kurýrem. Taková služba je přitom v tuzemsku ojedinělá.

 

 

  FAKTA: Úprava stanov dle nového Zákona o korporacích 

 

 

Zákon č. 90/2012 Sb., § 777 stanoví:

 

(1) Ujednání společenských smluv, která jsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona, se zrušují dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.

 

(2) Obchodní korporace přizpůsobí do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona listiny podle odstavce 1 úpravě tohoto zákona a doručí je do sbírky listin. Neučiní-li tak, rejstříkový soud je k tomu vyzve a stanoví ve výzvě dodatečnou přiměřenou lhůtu ke splnění této povinnosti; uplyne-li dodatečná lhůta marně, soud na návrh rejstříkového soudu nebo osoby, která na tom osvědčí právní zájem, zruší obchodní korporaci a nařídí její likvidaci.

 

(3) Ujednání smluv o výkonu funkce a o odměně se uzpůsobí tomuto zákonu do 6 měsíců ode dne nabytí jeho účinnosti, jinak platí, že je výkon funkce bezplatný.

 

(4) Má se za to, že obsahem společenských smluv obchodních korporací, které vznikly před účinností tohoto zákona, jsou i dosavadní ustanovení obchodního zákoníku, která upravovala práva a povinnosti společníků, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona nebo se od nich společníci neodchýlili ve společenské smlouvě.

 

(5) Obchodní korporace uvedené v odstavci 4 se mohou nejpozději do 2 let ode dne účinnosti tohoto zákona změnou svých společenských smluv podřídit tomuto zákonu jako celku. Údaj o tom zapíše obchodní korporace do obchodního rejstříku. Změna společenské smlouvy nabývá v tomto případě účinnosti až zveřejněním zápisu o podřízení se tomuto zákonu jako celku v obchodním rejstříku.

 

Tomáš Hejda
PR Mollo
 
 

 

 

01.06. 18:23  Dotaz (Václa Řičař)






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688