TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.12.2012 09:02:54

Sněmovna vydala Pekárka soudu, je to už pátý poslanec, který zajímá policii

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanci v úterý odhlasovali vydání svého kolegy Romana Pekárka k trestnímu stíhání, v polovině prosince ho čeká odvolací soud v jeho korupční kauze. Proti jeho vydání se nepostavil ani jediný zákonodárce, sám Pekárek se hlasování zdržel.

Hlasování o vydání Romana Pekárka k trestnímu stíhání si sněmovna v úterý stanovila jako první bod, přesto se k němu kvůli průtahům se schvalováním programu dostala až po šestnácté hodině.

Všechny parlamentní strany dlouhodobě deklarovaly touhu zbavit se poslance, nejhlasitěji členové jeho bývalé domovské ODS. Apely od předsedy strany Petra Nečase ovšem přišly až den poté, co Pekárek zvedl ruku pro církevní restituce a daňový balíček, s nímž bylo svázáno vyslovení důvěry vládě. Ještě chvíli po prohlasování zákona Nečas novinářům řekl jen tolik, že Pekárkův hlas je legitimní. O několik málo hodin později zdůrazňoval, že by na jeho místě mandát nikdy ani nepřijal a že svou přítomností ve sněmovně poškozuje celou českou politickou scénu.

"Příliš často se zabýváme podobnými žádostmi, sněmovně teď důvěřuje méně než deset procent občanů a bude hůře. Lidé se mě na ulici ptají, co tři rebelové dostali za to, že odešli. Už to vidíme, jeden v ČEZ, druhý v Českém aeroholdingu, třetí v Českých drahách. Nečasova vláda jde v nejlepších tradicích Topolánkovy vlády, když stojí na hlase člověka souzeného za korupci. Pan poslanec neměl vůbec nastupovat," zmínil v úterý Jiří Paroubek (NS LEV 21). Neopomněl poukázat ani na Rathův případ.

Pekárek je nepravomocně odsouzen na šest let za korupci, měl si říci o milion korun za výhodný odprodej městských pozemků v Kolíně, kde tehdy působil jako místostarosta. Pekárek se odvolal a nové soudní líčení ho čeká zhruba v polovině prosince. Od prvního dne trvá na dvou věcech: že se mandátu nevzdá a nic si nepamatuje.

Do sněmovny se Pekárek dostal 7. listopadu, když trojice rebelujících poslanců ODS ze středních Čech složila své mandáty kvůli nesouhlasu se zvyšováním sazby DPH. Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř nebyli ochotní hlasovat pro daňový balíček, ale zároveň nechtěli nechat padnout vládu. Rebelové svůj úmysl oznámili 6. listopadu večer a o pár minut později už novináři věděli, že do sněmovny míří právě Pekárek. Místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Pavel Blažek i předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura ovšem 7. listopadu ráno na dotaz Mediafaxu svorně tvrdili, že nikoho v ODS nenapadlo zkontrolovat si, kdo je další na středočeské kandidátce, jaké osoby tedy do parlamentu zamíří a zda nesdílejí postoj rebelů. A to přesto, že premiér Nečas potřeboval každý hlas, aby jeho vláda nepadla.

Spolu s Pekárkem už má dolní komora pětici vydaných poslanců stíhaných pro trestné činy. V parlamentních prostorách už se žertuje o tom, že by si tito zákonodárci mohli založit vlastní poslanecký klub. Nikdo z nich se totiž mandátu nevzdal a nikdo kromě nich samotných je o něj nemůže připravit. V hypotetickém klubu by s Pekárkem usedli Vlasta Parkanová, Otto Chaloupka, Vít Bárta a Jaroslav Škárka.

Bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (TOP 09) vydala sněmovna k trestnímu stíhání v červenci letošního roku. Policie ji viní z předražení zakázky na nákup vojenských letounů CASA. Vyšetřovatelé tvrdí, že si nenechala vypracovat nezávislý posudek na cenu transportérů, bez něhož nemohla kompetentně rozhodnout. Česká republika tak měla na zakázce tratit více než 600 milionů korun. K trestnímu stíhání se na podzim přidalo i ministerstvo obrany, aby mohlo nahlížet do vyšetřovacích spisů. Parkanová se hájí tím, že dala na doporučení svých podřízených na ministerstvu, její právník Tomáš Sokol argumentuje, že šéf resortu není osobně zodpovědný za rozhodnutí, které prošlo řadou připomínkových řízení. Soud však námitku neuznal a trestní stíhání nezastavil. Vlasta Parkanová na situaci reagovala odstoupením z funkce místopředsedkyně dolní komory parlamentu, ale poslaneckého mandátu se nevzdala.

Nejvíce policejních žádostí do sněmovny přitáhli poslanci z řad Věcí veřejných, stranu se podařilo rozložit zevnitř. Korupční škraloup mají Vít Bárta, Otto Chaloupka a Jaroslav Škárka, ten už členem jmenované strany není. Na jaře roku 2011 podali Škárka a další bývalá členka Věcí veřejných Kristýna Kočí na Víta Bártu trestní oznámení, protože jim podle jejich slov nabízel úplatky za to, že k němu budou loajální. Bárta se hájil tím, že se jednalo o bezúročné půjčky, kterým chtěl svým kolegům pomoci, a oni ho pak zradili. Hovořil dokonce o řízeném puči ve Věcech veřejných a naznačoval, že za ním stojí ODS. Výsledkem bylo zdiskreditování a rozklad celé strany a odstoupení Víta Bárty z čela rezortu dopravy.

Škárka, který jako první informaci o úplatcích vypustil, nakonec přísnému soudnímu oku také neunikl. V dubnu nad oběma muži vynesl rozsudek prvoinstanční soud. Bárta dostal podmínku za uplácení a Škárka tři roky za podvod. Soudce Jan Šott tehdy uvedl, že Škárka požádal Bártu o půjčku s cílem obrátit ji následně v úplatek a použít k diskreditaci Bárty. Škárku soud označil za vrcholně nevěrohodného, obzvláště kvůli rozporům v jeho výpovědích. Oba se odvolali a oba nadále zůstávají českými zákonodárci.

Letos v listopadu se do neblaze proslulé party obviněných poslanců přidal i Otto Chaloupka. Je podezřelý z toho, že si od svého bývalého asistenta Vratislava Vařejky bral až polovinu jeho platu za to, že ho zaměstnával. Chaloupka tvrdí, že všechno bylo jinak. V jeho verzi zaplatil Vařejkovi v roce 2010 volební kampaň, a pak jen inkasoval zpět své peníze. "Poté, co jsem poznal, že pan Vařejka není schopen vykonávat funkci asistenta, chtěl jsem ukončit spolupráci s tím, že potřebuji zkušenějšího asistenta v Praze a on zůstane mým asistentem v Hodoníně. V ten moment se z Vařejky stal zcela jiný člověk," obhajoval se poslanec Věcí veřejných ve sněmovně. Soud s Chaloupkou i jeho asistentem by mohl začít u Okresního soudu Hodonín ještě letos. Kdyby se poslancova vina prokázala, může skončit ve vězení až na deset let.

Jak vypadá cela zevnitř, byť pouze vazební, už několik měsíců zakouší poslanec a bývalý středočeský hejtman David Rath, který dříve hájil barvy sociální demokracie. Ve vazební věznici v Litoměřicích dlí Rath již od poloviny května kvůli obvinění v souvislosti s podezřením z korupce u opravy buštěhradského zámku a také při vybavování nemocnic a dodávce zdravotnických technologií. Vzdal se stranických i regionálních funkcí, poslancem však zůstal. Zveřejněné odposlechy, kde se Rath raduje nad příjmem "zlatých kulaťoučkých" se svými kumpány Petrem Kottem a bývalou ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou, se staly zdrojem všelidové zábavy. V činorodosti ovšem Rath neustává ani za mřížemi. Sepsal knihu, kterou vydala manželka Jiřího Paroubka, a pravidelně dodává sněmovně novely zákona, například o bezplatné antikoncepci pro mladé dívky a ženy v hmotné nouzi.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688