TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.11.2012 12:03:44

Osm minut po deváté složili tři rebelové mandát

PRAHA (MEDIAFAX) - Trojice rebelujících poslanců z řad ODS složila ve středu ráno mandát. Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa poděkovali za spolupráci a skončili v rolích českých zákonodárců, reagovali tak na to, že nebyli ochotni zvednout ruku pro konsolidační balíček.

Trojice rebelujících poslanců z řad občanských demokratů dostála ve středu závazku, který avizovala v úterý, a složila poslanecký mandát.

"Děkuji vám za příležitost se s vámi přít, vztekat se a radovat se. Kdybych byl naivní nováček, děkuji i za to, že lidé přátelští a pracovití se vyskytují napříč politickým spektrem," řekl do pléna svých kolegů teď již bývalý poslanec Marek Šnajdr.

Hned po něm promluvil k zákonodárcům také Ivan Fuksa. "Dva měsíce byly plné diskusí, říkali jsme, že nechceme předčasné volby. Přesvědčili jsme se, že tato rovnice nemá řešení. Proto i já skládám mandát. Díky vám všem," rozloučil se bývalý ministr zemědělství.

Za všechny členy Poslanecké sněmovny se s trojicí odstupujících poslanců rozloučila šéfka sněmovny Miroslava Němcová. "Já jménem celé sněmovny děkuji za práci, kterou jste odváděli jako zákonodárci. Přeji vám mnoho štěstí ve vašem dalším působení," poděkovala trojici rebelů Němcová.

Trojice rebelů se k tomuto kroku rozhodla, aby nemusela hlasovat pro daňový balíček a zároveň neohrožovala vládu. Rozhodnutí poloviny rebelů znamená, že daňový balíček při středečním hlasování sněmovny projde, protože jejich náhradníci budou s největší pravděpodobností respektovat usnesení kongresu ODS.

Zbývající trojice zaujala jiné stanovisko. Jan Florián a Tomáš Úlehla budou hlasovat loajálně s vládou a zvednou ruku pro daňový balíček. "Cítí se zavázáni usnesením kongresu," řekl za ně Petr Tluchoř, neoficiální vůdce rebelů. To potvrdil také Tomáš Úlehla, který připustil, že ruku zvedne i pro původní návrh, tedy zvýšení sazby DPH na 15 a 21 procent. "Vím, že jsem deklaroval, že pro zvýšení sazeb DPH nebudu hlasovat, ale vzhledem k situaci, co nastala za ty dva měsíce, že jsme nezískali další příznivce v klubu a já nechci způsobit nástup rudé levice, přistoupil jsem na stanovisko kongresu. Pokud vláda předloží svůj původní návrh, budu hlasovat v souladu s ním. Tedy i pro zvýšení DPH," připustil v úterý večer.

Radim Fiala, který už minulý týden vystoupil z ODS, se rozhodl zdržet hlasování. "Nemohu hlasovat pro zvýšení daní, které poškodí nejen ekonomiku země, ale především její občany. Kompromis jsme nenašli, proto pro vládní návrh nemohu hlasovat. Zdržím se ho," vzkázal novinářům ve svém tiskovém prohlášení.

Tluchoř dodal, že trojice rebelů sice složí poslanecký mandát, ale zůstane nadále členy občanské demokracie. "Věříme totiž stále, že změna je možná. V této situaci jsme však kompromis nenašli, neslyšeli jsme žádné silné podpůrné argumenty. Zároveň však nechceme umožnit nástup levice," shrnul Tluchoř.

Jejich nástupci budou bývalý poslanec Pavel Bohatec, náměstek kladenského primátora Miroslav Bernášek a bývalý místostarosta Kolína Roman Pekárek.

Právě Pekárek má za sebou problematickou minulost. V květnu letošního roku ho soud nepravomocně odsoudil k šesti letům vězení. Měl si údajně říci o milionový úplatek za to, že zprostředkuje místnímu podnikateli výhodnější obchod.

Nastupující zákonodárci se již ve středu ráno pohybovali v prostorách sněmovny. "Mrzí mě, že odcházím od rozdělané práce, ale vážím si mandátu. Ze zvyšování sazby DPH nejsem nadšený, ale kongres vynesl o víkendu závazné usnesení, to budu respektovat. Zvednu ruku i pro církevní restituce a další zákony. Nemám to důkladně nastudováno, ale podpořím stanovisko klubu," uvedl Pavel Bohatec.

Druhý z náhradníků - Miroslav Bernášek - řekl, že se o nové situaci doslechl v úterý večer. "Byl jsem poslední v mém okolí, kdo to věděl, byl jsem v divadle a na mobilu jsem měl desítky zmeškaných hovorů a zpráv," zmínil Bernášek. Dodal, že zvyšování DPH není příjemné, ale je připravený hlasovat ve shodě s koaliční dohodou.

Daňovým balíčkem se bude sněmovna zabývat ve středu dopoledne, na programu je zařazen hned jako první bod.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688