TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  05.11.2012 10:08:59

Europoslanec Fajmon navrhuje přepracování církevních restitucí a důchodové reformy

BRNO (MEDIAFAX) - Bez přepracování církevních restitucí, důchodové reformy a systému daní se k ODS voliči nevrátí. Je třeba změnit vládní politiku, řekl v sobotu europoslanec Hynek Fajmon (ODS) na volebním kongresu občanských demokratů.

Politik, kterého navrhli středočeští straníci na prvního místopředsedu strany, by předělal i vládní konsolidační balíček. Správný byl podle něj během letošního jara, kdy nebyla česká ekonomika v recesi. "V současné době je ale takový balíček zcela nepřijatelný a každý, kdo má rozum, to ví a vidí. Proto musí být změněn," řekl na kongresu Fajmon.

Voliči se podle něj k ODS nevrátí, pokud se nepředělají i zákony dlouhodobého rázu, na kterých není společenská shoda, zejména pak důchodová reforma a církevní restituce.

"Tyto reformy jsou ekonomicky neúspěšné a jsou neúspěšné i politicky. Tyto důchodové reformy nepřežívají první parlamentní volby po svém zavedení," dodal politik na příkladu Slovenska. Tam premiér Robert Fico (SMER-SD) snížil objem peněz, který občané odvádějí do druhého pilíře, zbytek přesměroval nazpět do prvního, průběžného.

Jeho slova se ale nelíbí poslanci Marku Bendovi (ODS), který na kongresu vystoupil po něm. "Já jsem měl vždycky jednu jistotu, když jsem nevěděl jak hlasovat, tak jsem se podíval, jak hlasují komunisti a hlasoval jsem obráceně. Nikdy mne tento princip nezklamal," podotknul jeden z hlavních propagátorů zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Zákon nyní čeká na projednání v Poslanecké sněmovně, kam jej poslalo senátorské veto. Již byl ale z několika schůzí stažený, poslanci LIDEM o něm nechtějí hlasovat před vyřešením problému se schválením konsolidačního balíku. "Jediné, co nám voliči neodpustí je to, že jsme rozhádaní," podotknul poslanec.

ODS získala v krajských volbách podporu 12 procent volicích občanů, v Senátu bude mít patnáct křesel, což představuje stranické historické minimum.

Jan Drahorád, Filip Nachtmann, Kateřina Surmannová, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688