BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Komodity  |  25.09.2012 14:42:13

Jaký bude další vývoj ceny ropy?

Minulý týden jsme mohli být svědky překvapivého cenového vývoje ropy. Cena černého zlata se po oficiálním vyhlášení třetího kola kvantitativního uvolňování (QE3) ze strany FEDu vydala směrem dolů místo očekáváného pohybu vzhůru.

Proč tomu tak bylo?

Americká ropa WTI od konce června (úroveň 77.20 USD za barel) do pátečního rána 14. 9. 2012, kdy atakovala úroveň 100 USD, posílila o více než 25 procent. Právě 14. 9. 2012 šéf FEDu Ben Bernanke oficiálně vyhlásil další kolo kvantitativního uvolňování (QE). Tento vývoj byl v souladu s vývojem ostatních rizikových aktiv jakožto i měnového páru EURUSD. Hlad po riziku byl v létě podporován hlavně pozitivně vnímanými výroky evropských představitelů, následného schválení možnosti nákupu dluhopisů problematických evropských zemí a OČEKÁVÁNÍMI o již zmiňovaném QE3. Z tohoto důvodu je možné se domnívat, že samotný akt americké centrální banky byl již předtím započten v ceně skrze očekávaní.  Když pak samotná americká centrální banka skutečně potvrdila další kolo QE, mnozí investoři, kteří na tuto situaci spekulovali již dříve, své zisky uzavřeli a ropu prodali.

Dalším faktorem, který minulý týden působil proti ceně ropy, bylo prohlášení Saudské Arábie o navýšení denní produkce. Ta prohlásila, že je schopna zvýšit denní produkci ropy až o 100 000 barelů denně a zabránit tím tak prudkému nárůstu ceny této komodity.

Co můžeme do budoucna očekávat?

Co mluví v prospěch poklesu ceny?

Z fundamentálního hlediska by měla cena ropy spíše klesat než růst. Vyplývá to z klesající globální poptávky po této surovině v důsledku nižší výkonosti největších světových ekonomik (USA, Čína, Eurozóna). Znamená to tedy, že zveřejnění jakéhokoliv ekonomického ukazatele, který potvrzuje sestupující výkon výše zmíněných ekonomik, by mělo tahat ceny ropy dolů.

Navíc vysoké ceny ropy nejsou v zájmu americké ani žádné jiné vlády země dovážející ropu, protože kromě vyvolání inflačních tlaků, zbrzďují již tak pomalý výkon hospodářství.

Co mluví ve prospěch růstu ceny?

Tady je těch faktorů hned několik a na rozdíl od fundamentů se jedná spíše o očekávání. Prvním z nich je napětí na Středním východě a požadování obnovení sankcí evropských zemí vůči Iránu kvůli jeho jadernému programu.

Dalším činitelem je expanzivní měnová politika centrálních bank (ECB, FED, Japonsko, Čína). Výsledkem těchto měnových stimulů je obvykle inflace, která podporuje ceny ropy v růstovém trendu.

Slabý americký dolar je dalším podpůrným faktorem růstu ceny ropy.

Je na každém z nás zamyslet se nad výše uvedenými variantami vývoje ceny ropy a vybrat si jednu z nich. Tu, která mu je nejbližší a kterou on považuje za tu správnou.


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688