Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  14.11.2001 11:56:51

Vyjádření KCP k podnětu p.Kaňovského k HPH


Petr Kaňovský, akcionář HPH, nám zaslal část vyjádření KCP k jeho podnětu ve věci kauzy HPH.



Část odpovědi Komise cenných papírů
na můj podnět ohledně situace
v Harvardském průmyslovém holdingu, a.s. v likvidaci

Důležitá informace:

Dne 28.8.2001 jsem Komisi pro cenné papíry (dále jen “Komise”) předal svůj podnět týkající se situace ve společnosti Harvardský průmyslový holding, a.s v likvidaci (dále jen “společnost”) .Komise na můj podnět reagovala písemně dopisem ze dne 5.11.2001. Protože odpověď je zajímavá pro většinu akcionářů, rozhodl jsem se její část, po telefonickém souhlasu Komise, zveřejnit.

Jedná se o opis stran 2,3 a začátku strany 4 z odpovědi Komise. Na text se budu v některých svých vyjádřeních odvolávat, proto jsem pro přehlednost odstavce očísloval Modře zobrazené části byly v odpovědi Komise vytištěné tučně, ostatní zvýraznění jsem provedl podle vlastního uvážení. Za případné překlepy v textu se předem omlouvám. Věřím, že zveřejnění podstatné části odpovědi pomůže akcionářům k objasnění současné situace.

Petr Kaňovský, akcionář HPH

1. Komise rozhodla o prodloužení zákazu veškerých převodů akcií společnosti na dobu 6 měsíců ode dne 9.8.2001 (poprvé Komise zakázala veškeré převody registrovaných akcií holdingu na 6 měsíců ode dne 8.2.2001). Podle paragrafů 91 a 91a zákona č.591/1992 Sb., o cenných papírech ve znění pozdějších předpisů (dále jen “zákon o cenných papírech”) , je Komise oprávněna pozastavit obchodování s registrovanými cennými papíry nebo s určitým registrovaným cenným papírem na veřejném trhu, případně zakázat veśkeré převody určitého cenného papíru, jestliže není možné jinak zabránit velkým hospodářským ztrátám nebo jinému závažnému ohrožení, nejdéle na dobu 6 měsíců, a to i opakovaně.

2. Důvodem pro vyslovení zákazu byla a je hrozba velkých hospodářských ztrát, které mohou vzniknout akcionářům společnosti, případně dalśím investorům, v případě přijetí investičních rozhodnutí na základě nejasných či neúplných informací o hospodářské a ekonomické situaci společnosti. Do doby, než bude vyjasněna situace související se stavem a hodnotou majetku holdingu, nelze učinit investiční rozhodnutí týkající se akcií společnosti, aniž by hrozilo poškození investorů v důsledku neúplných či nesprávných informací. Nadále existuje nejasná situace ohledně procesu likvidace společnosti. Situace se vyjasní poté, co soud rozhodne o platnosti či neplatnosti usnesení valných hromad o vystoupení společnosti z likvidace. O platnosti usnesení těchto valných hromad lze přitom vyslovit důvodné pochybnosti (zejména v souvislosti s hlasováním osob jednajících ve shodě, které podle dřívější právní úpravy nemohou po jeden rok od porušení povinnosti oznámit jednání ve shodě vykonávat hlasovací práva, dále v souvislosti s absencí výpisu z registru emitenta při konání valné hromady apod.). S tím souvisí též otázka platnosti usnesení o odkupu vlastních akcií společnosti, které bylo též napadeno ze strany likvidátora společnosti jmenovaného soudem.

3. Nezanedbatelná je též skutečnost, že Městský soud v Praze předběžným opatřením zakázal představenstvu společnosti nakládat s jejím majetkem. Toto předběžné opatření se vztahuje též na nakládání s majetkovými hodnotami v Ázerbajdžánu a v Rusku. Podle tvrzení členů představenstva má společnost k dispozici miliardu právě z prostředků získaných prodejem podílu v ruské společnosti Sidanco, jejímž akcionářem byla společnost Kantupan, v níž má mít společnost čtvrtinový podíl.

4. Vzhledem k výše uvedenému je třeba upozornit, že zákaz veśkerých převodů akcií společnosti stále trvá a vztahuje se též na uzavírání všech smluv, jejichž předmětem jsou akcie společnosti. Uzavírané smlouvy jsou tak od počátku neplatné. Akcionáři by proto tyto smlouvy neměli vůbec uzavírat, protože jim hrozí, že získané finanční prostředky budou muset vrátit. Komise šetří, zda postupem společnosti nedošlo k porušení zákazu veškerých převodů akcií této společnosti. Situace je však velmi problematická, neboť v případě porušení zákazu převodů by komise byla nucena zahájit správní řízení nejen se společností, ale též s akcionáři této společnosti, což by byl vzhledem k dlouhodobé svízelné situaci minoritních akcionářů společnosti krok, který by dopadl více na ty, které má Komise chránit (tj. minoritní akcionáře), než na ty, kteří možný protiprávní stav způsobili.

5. K Vašim dotazům týkajících se postupu společnosti při odkupu vlastních akcií Komise uvádí, že společnost je při nabývání vlastních akcií omezena ustanoveními paragrafu 161 a násl. Obchodního zákoníku. Nad nabýváním vlastních akcií vykonává Komise od 1.1.2001 státní dozor. Jestliže by po odpadnutí zákazu veškerých převodů akcií společnosti měla společnost nabývat vlastní akcie, bude Komise zkoumat, zda tento proces probíhá v souladu s platnými právními předpisy. V této souvislosti je třeba konstatovat, že např. poskytování záloh na nabývání vlastních akcií ze strany společnosti, o jejíž akcie se jedná, je v rozporu s obchodním zákoníkem.

 

6. V dopise dále vyjadřujete přesvědčení, že někteří akcionáři, kteří vlastní celkem 53 procent akcií společnosti, jednají ve shodě. Jak je uvedeno výše, hlasování osob jednajících ve shodě na valných hromadách společnosti je jedním z důvodů pro pochybnosti o platnosti usnesení těchto valných hromad, a tudíž i pro rozhodnutí Komise o prodloužení zákazu převodů akcií společnosti. Okolnosti možného jednání ve shodě Komise v současné době řeší.

7. Podle ustanovení paragrafu 66b odstavec 1 obchodního zákoníku ve znění účinném do 31.12.2000 je jednáním ve shodě “jednání směřující k dosažení shodného cíle uskutečněné mezi

  1. právnickou osobou a jejími společníky nebo členy, statutárními orgány, členy statutárních orgánů, dozorčích orgánů, zaměstnanci právnické osoby, kteří jsou v přímé řídicí působnosti statutárního orgánů nebo jeho člena, prokuristy, likvidátory, správci konkursní podstaty ći vyrovnávacími správci této právnické osoby a osobami jim blízkými anebo mezi kterýmikoliv výše uvedenými osobami
  2. osobami, které uzavřely dohodu o shodném výkonu hlasovacích práv v jedné společnosti v záležitostech týkajících se jejího řízení bez ohledu na platnost či neplatnost takové dohody
  3. ovládající a ovládanou osobou anebo mezi osobami ovládanými přímo nebo zprostředkovaně stejnou ovládající osobou.”

8. Osobám jednajícími ve shodě, které získají podíl na hlasovacích právech společnosti, která má veřejně obchodovatelné akcie, v rozsahu jedné desetiny nebo více všech hlasovacích práv spojených s akciemi společnosti, ukládal paragraf 183d obchodního zákoníku ve znění účinném do 31.12.2000 povinnost oznámit tuto skutečnost písemně společnosti a Středisku cenných papírů. Jestliže osoby, které toto oznámení učinily, zvýśily či snížily poté svůj podíl na hlasovacích právech o jednu dvacetinu nebo více všech hlasovacích práv, jsou povinny každou tuto změnu oznámit Středisku cenných papírů a společnosti. Toto oznámení musí osoby, které mají oznamovací povinnost, učinit do tří dnů poté, co získaly příslušný podíl na hlasovacích právech nebo se o jeho získání dozvěděli nebo dozvědět mohli.

9. Osoby, které jsou v prodlení s plněním oznamovací povinnosti, nesmí podle ustanovení paragrafu 183d odstavec 2 obchodního zákoníku získat další akcie této společnosti, dokud není toto oznámení odesláno Středisku cenných papírů; jinak nesmí vykonávat po dobu prodlení práva s těmito akciemi spojená. Hlasovací práva, jichž se prodlení s plněním oznamovací povinnosti týká, nesmějí být vykonávaná, dokud nebylo oznámení učiněno, a dále po dobu jednoho roku od porušení oznamovací povinnosti, ledaže valná hromada vyhoví žádosti o zrušení zákazu hlasováni.

10. Podle ustanovení paragrafu 7a zákona číslo 15/1998 Sb., o Komisi pro cenné papíry a o změně a doplnění dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je Komise oprávněna i bez návrhu pozastavit výkon hlasovacích práv osobě, které řádně a včas nesplnila povinnost oznámit podíl na hlasovacích právech nebo neučinila nabídku převzetí, ačkoliv jí zákon takovou povinnost ukládá, až na dobu jednoho roku ode dne, v němž rozhodnutí nabude právní moci, je-li to potřebné k ochraně zájmů ostatních akcionářů, věřitelů nebo zaměstnanců společnosti. Opravný prostředek proti tomuto rozhodnutí nemá odkladný účinek. Vykonatelné rozhodnutí o pozastavení výkonu hlasovacích práv zašle Komise rovněž společnosti, v níž byl výkon hlasovacích práv povinné osoby pozastaven, a Středisku cenných papírů, které jej uveřejní způsobem stanoveným obchodním zákoníkem pro uveřejňování informací o podílu na hlasovacích právech společností, jejichž akcie jsou registrované.




Poznámka redakce:
Upozorňujeme, že tato zpráva nemusí vyjadřovat stanovisko redakce Zpravodaje.cz. Redakce rovněž nenese žádnou odpovědnost za jednání jednotlivých akcionářů z ní vyvozené.



Doporučujeme:

Odhady pro růst indexů - zdrženlivý optimismus 
Převod černých aktiv IPB začne tento čtvrtek a... 
Vláda klade TVRDÉ podmínky kupci energetiky 
Můžeme očekávat půlprocentní snížení 
USA: Investiční T!P... 

Souhrnný přehled dění kolem teroristického útoku v USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688