TNBiz (TN.cz)
Investice  |  19.04.2012 14:45:11

Na plénu ČOV se snesla kritika na hlavu předsedy Jiráska kvůli Sazce, padala tvrdá slova

PRAHA (MEDIAFAX) - V Praze ve čtvrtek proběhlo plenární zasedání Českého olympijského výboru (ČOV), na němž dominovaly ekonomické otázky a příprava účasti na OH 2012. Došlo k ostrým výměnám názorů na roli zástupců ČOV v představenstvu loterijní společnosti Sazka a tvrdé kritiky se dočkal zejména předseda Milan Jirásek

Plenární zasedání Českého olympijského výboru ve čtvrtek v Praze v budově Autoklubu ČR mělo na programu zprávu o hospodaření ČOV za rok 2011, informace o přípravě české účasti na olympijských hrách 2012 v Londýně, návrh novely stanov ČOV a také zásady kompenzace za vynaložené úsilí a vícenáklady spojené se sportovní přípravou olympijských medailistů a jejich realizačních týmů na OH 2012 v Londýně. Byl schválen prémiový olympijský řád. Držitel zlaté medaile z Londýna dostane stejně jako v minulých hrách prémii 1,5 milionu korun, stříbrní medailisté si polepší o 50 000 korun na 750 000, stejně jako bronzoví, ti obdrží 450 000 korun.

Ekomická problematika byla na plénu v hlavní roli, takže přirozeně došlo k poměrně dramatické výměně názorů na roli ČOV v loterijní společnosti Sazka, v níž byl ČOV čtyřprocentním akcionářem. Padala ostrá slova o rozkradení Sazky a šmelině. Předseda ČOV Milan Jirásek přiznal, že dostával vysoké odměny, ale byl přesvědčen, že jeho odměny nebyly žádným nemravným příjmem, vždy byly schváleny a on sám o nich nikdy nerozhodoval. Velmi razantně proti Jiráskovi vystoupil předseda Českého šermířského svazu František Janda poté, co Milan Jirásek situaci v Sazce zmínil velmi stručně a téměř okrajově. Už dříve se objevily informace, že Jirásek si přišel díky své pozici v představenstvu Sazka na odměny v řádu desítek milionů korun.

Janda kritizoval Milana Jiráska a také šéfa Autoklubu České republiky Romana Ječmínka, jehož označil za jednoho z hlavních viníků pádu Sazky. "Management společnosti Sazku rozkradl, neslyšel jsem tu zmínky o stomilionových platech, milionových fakturách za soukromá letadla. Roční rozpočet našeho svazu nedosahuje měsíčního příjmu místopředsedy Sazky!" hovořil vzrušeně František Janda. Mluvil o zlodějně a šmelinářských kšeftech. Ječmínka a Jiráska označil za lidi, od nichž se musí sport očistit, protože v Sazce se chovali jako majitelů a nikoliv jako správci akcií.

Předseda jachtařů Karel Bauer řekl, že Milan Jirásek se v Sazce choval nezodpovědně už dlouhou dobu, měl v jejím, představenstvu vystupovat daleko razantněji. Milan Jirásek se omluvil a oznámil, že na funkci předsedy ČOV při letošních volbách už kandidovat nebude.

Mnohem detailněji rozebral vývoj situace v Sazce a vůbec ekonomickou problematiku ČOV a sportu místopředseda ČOV Jiří Kejval, který byl nominován Českým veslařským svazem, aby kandidoval při volbách 1. listopadu na funkci předsedy. Zrekapituloval, jak se Sazka dostávala do problémů od chvíle, kdy financovala výstavbu O2 Arény. Vloni na ni byl uvalen konkurz, avšak sportovní komunita nad ní ztratila kontrolu, akcie jsou v držení společností PPF a KKCG. Kejval také prezentoval ekonomickou studii, kterou zpracovali experti velké české finanční skupiny KPMG na základě zadání Českého olympijského výboru. Jde o první ucelenou studií o koncepci financování sportu a vůbec o ekonomickém postavení sportu v České republice.

Podíl přínosů ze sportu na příjmech státního rozpočtu v roce 2011 dosáhl podle této studie 3,3 procenta. Celkově do veřejných rozpočtů plynulo 52 miliard korun. Analýza KPMG Česká republika potvrzuje význam sportu jako důležitého ekonomického odvětví. Přínosy ze sportovní činnosti jsou z hlediska podílu na tvorbě HDP a zaměstnanosti srovnatelné s odvětvími jako je výroba plastů a pryží, výroba potravinářských výrobků nebo těžba a dobývání. „Každá koruna vložená do podpory sportu z veřejných rozpočtů přináší zpět do těchto rozpočtů 3,55 korun. České sportovní prostředí a navázaná odvětví vytváří více než 180 tisíc pracovních míst,“ uvedl k tomu Petr Bučík, odborník odpovědný za Management Consulting v KPMG Česká republika.

Přesto studie konstatuje, že financování sportu v České republice nemá ucelený funkční systém. Podpora sportu z veřejných zdrojů trvale klesá. Jen v letech 2010 a 2011 meziročně poklesla o více než tři miliardy korun. V zemích Evropské unie je přitom běžné, že se na financování sportu z velké části podílí právě veřejný sektor. „Česká republika se v tomto srovnání nachází ve skupině zemí, které vynakládají na podporu sportu nejméně. Veřejné rozpočty v ČR si přitom z každé stokoruny vynaložené na sport vezmou formou odvodů a daní 42 korun zpět,“ komentoval studii místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Předseda výkonného výboru Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Miroslav Jansta opět upozornil, že Česká republika jedním z mála evropských států, v nichž loterijní společnosti neodvádějí finanční prostředky do sportu. „Společně s Kyprem a Lotyšskem jsme jednou ze tří zemí Evropské unie, kde neexistuje zákonná povinnost vracet z výnosů ze zdanění loterií určitý podíl prostředků zpět do sportovního prostředí. To považuji za velmi nešťastné,“ řekl Jansta.

Studie společnosti KPMG Česká republika vycházela při analýze z dat všech významných sportovních institucí v České republice, podkladů z Ministerstva školství, mládeže, tělovýchovy a sportu ČR, Ministerstva financí ČR a z příkladů mnoha vyspělých evropských zemí. „Studii lze vnímat jako první komplexní soubor, který poskytuje podrobné informace o aktuálním stavu financování českého sportu,“ říká Jiří Kejval, jenž má v ČOV na starosti ekonomiku a marketing.

Novým členem pléna ČOV byl zvolen bývalý desetibojař Robert Změlík, olympijský vítěz. Z rozhodčí komise ČOV byl odvolán bývalý generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák. Na své funkce ve výkonném výboru ČOV rezignovali bývalý předseda ČSTV Pavel Kořan a bývalý předseda střeleckého svazu Jaroslav Pekař. Byli rovněž příliš propojeni se Sazkou.

Pavel Skramlík, skramlik@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688