Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  02.11.2001 11:00:00

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby klesly o cca 15bp. IRS sazby ubraly 24-22bp...

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 2.11.2001

      Ve srovnání s koncem minulého týdne delší MM sazby klesly o cca 15bp. IRS sazby ubraly 24-22bp podle splatnosti.

      

       Ceny dluhopisů výrazně rostly. 15Y-GB 6,95/16 přidal na 115,45 a vynáší 5,37% (-20bp). Desetiletý stát GB 6,55/11 vzrostl na 109 a vynáší 5,357% (-30bp). Na kratším konci výnosové křivky vzrostl GB 6,05/04 na 103 při výnosu 4,85% (-32bp).

      

       I během uplynulého týdne pokračoval trend výrazného růstu cen dluhopisů při velmi vysoké volatilitě. Výnosy se postupně dostaly na svá historická minima. Trh ignoroval zveřejněná data - tempo růstu peněžní zásoby, konjunkturální ukazatele i výsledek státního rozpočtu. V úterý a ve středu sice trh propadl ve světle spekulací ohledně navýšení objemů plánovaných emisí. Po oznámení, že bude navýšena pouze emise GB 6.95/15 o 2mld. a místo nového 7Y-benchmarku bude navýšena emise GB 6.55/11, se však ceny vrátily k pondělním úrovním.

      

       Dalším významným faktorem byl vývoj na zahraničních trzích, kde jsme viděli po oznámení záměru amerického ministerstva financí ukončit emitování 30Y-Treasuries, výrazný pokles výnosů zejména na dlouhém konci. Vliv dolarových sazeb se velmi silně přenesl i do Evropy, výnos 10Y-Bundu klesl během tohoto týdne o cca 16bp.

      

       Ve čtvrtek odpoledne byla zveřejněna nová Inflační zpráva, která přinesla aktualizaci prognóz centrální banky. Z hlediska měnové politiky je letošní rok nezajímavý a důležité jsou změny především na rok 2002. Na konci roku 2002 by se měla spotřebitelská inflace ustálit v koridoru 3,3-4,7%, tedy o 0,2 procentního bodu níže ve srovnáním s prognózou v srpnu. Podle očekávání byla snížena hodnota odhadu HDP v příštím roce na 3,9% ze 4,5%.

      

       Ze zveřejněné Inflační zprávy je zřejmé, že inflační prognóza se pohybuje v „období nejúčinnější měnové transmise“ (IV./02 až III./03) v cílovaném pásmu. Predikce je mírně vychýlena směrem vzhůru od středu cíle v období (IV./02 -VII./02) a směrem dolů v období (I./03 až III./03). Podle současného náhledu centrální banky není tedy prostor pro snižování sazeb ani pro jejich zvyšování. Otázka však zní, zda nebude v příštích měsících nucena ČNB přehodnotit své predikce opět dolů a doprovodit to snížením sazeb? Nemýlí se trochu centrální banka? Možná trochu ano, ale především jako každý subjekt na trhu, je si vědoma obrovské míry nejistoty, kterou jsou veškeré scénáře budoucího ekonomického vývoje zatíženy.

      

       Bankovní rada již několikrát ukázala, že je z nemalé části ovlivňována aktuální situací. Je pravděpodobné, že uvidíme v příštích několika měsících další zpomalování a dojde proto k jednomu snížení sazeb centrální banky. Očekávání trhu jsou však agresivnější.

      

       Vývoj v uplynulém týdnu změnil naše očekávání budoucího vývoje měnové politiky. Předpokládáme, že ČNB nechá své sazby nezměněny, nelze však vyloučit jejich snížení v případě pokračování negativního vývoje v zahraničí.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

Út 10:33  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
Út   8:14  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:12  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.04.2024  Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688