Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  25.10.2001 11:02:13

Akcie: Akcie na pražské burze pokračovaly v růstu i ve středu inspirovány pozitivní náladou na okolních..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 25.10.2001

      Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze pokračovaly v růstu i ve středu inspirovány pozitivní náladou na okolních trzích. Index PX-D si ve středu připsal 1,3% na 939,7 bodu. Hvězdou dne byly akcie Unipetrolu, které si připsaly 5,0% v reakci na zprávy o privatizaci společnosti. Předběžné nabídky se údajně pohybují okolo 10mld, což je v přepočtu 87 na akcii. V současné době se akcie Unipetrolu obchodují okolo 50 za akcii. Trh podpořily i České radiokomunikace, ČEZ a Český Telecom. České radiokomunikace následovaly hned za Unipetrolem a posílily o 3,2%. ČEZ získal 1,7% a Český Telecom posílil o 1,3%. Banky ve středu také posilovaly, když Komerční banka přidala 0,8% a Česká spořitelna vzrostla o 0,3% a dosáhla největších objemů obchodů.

       Dnes očekáváme zájem investorů o akcie ČEZ. Nicméně, ostatní tituly by mohly být zasaženy vybíráním zisků.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera posilovaly taženy lepšími výsledky technologických společností. Investoři ignorovali horší výsledky blue-chips. Index Nasdaq včřera vzrostl o 1,6% na 1731,5 bodu a DJIA mírně posílil o 0,6% na 9345,6 bodu. Nasdaq byl podpořen výsledky firem Citrix, Qlogic Corp a Compaq Computer. Ztrácely akcie Amazon.com. Naopak, Dow byl tlačen níže poklesem akcií společností AT&T a Eastman Kodak, které zklamaly investory horším výhledem. Dnes bude pokračovat oznamování výsledků společností, mezi nimi AIG, WorldCom a JDS Uniphase. Také makro data budou dnes důležitá. Tradičně ve čtvrtek počet nově nezaměstnaných, employment cost index a průmyslové objednávky.

       Německé akcie včera velmi silně posilovaly, index Dax si připsal 2,3% na 4811,8 bodu. Posilovaly téměř všechny sektory. Z technologií vzrostly akcie Siemens, Infineon a Epcos. Posílily i akcie Lufthansy a Deutsche Telecomu. Trh podpořily i akcie výrobců aut DaimlerChrysler a Volkswagen. Dnes bude sledováno zasedání ECB a její případné rozhodnutí o výši úrokových sazeb. Očekává se, že index Dax dnes po otevření oslabí.

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      
Privatizační komise údajně zmírnila podmínku neprodávat podíly v získaných skupinách po deset let od jejich nabytí v případě ČEZu. Investoři budou moci volně prodávat neklíčová aktiva až do výše 5% základního jmění společnosti. V případě výrobních aktiv bude muset požádat vládu o souhlas. Akciové podíly si budou moci prodávat členové konsorcia mezi sebou bez omezení.

       Jedná se o pozitivní rozhodnutí pro privatizaci ČEZu, jelikož stimuluje zájem konsorcií. Favorit privatizace EdF tak získá silnou konkurenci hlavně v konsorcium International Power/NRG Energy, která má podporu německé E.ON. Navíc, nelze ani vyloučit obnovený zájem německých společností. To by mělo pozitivní dopad na cenovou konkurenci mezi investory.

       Unipetrol

      
Privatizační komise včera oznámila jména investorů, kteří postoupily do dalšího kola. Tento seznam je shodný se seznamem, který se objevil v novinách. Mezi investory je konsorcium IOC (Agip, Shell, Conoco), rakouská OMV spolu s českým Agrofertem, maďarský MOL a TVK a Rotch Energy. Investoři by měli příští týden zahájit due diligence a vláda by měla vybrat vítěze do konce roku.

       Očekáváme, že počet zájemců není konečný, jelikož některé společnosti se stále mohou přidat do konsorcií. Údajně český Agrofert by rád spolupracoval s konsorciem IOC. Navíc, společnost ICTS by se také ráda vrátila do privatizačního tendru.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688