Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Finance  |  03.01.2012 07:37:00

Kdo prohrál investiční bitvu roku 2011? Žebříček poražených na Wall Street


Rok 2011 nebyl lehký asi pro nikoho z nás. Na jaře zasáhla Japonsko ničivá vlna tsunami, která spolu se zemětřesením způsobila katastrofu v jaderné elektrárně Fukušima, v létě celý svět šokovala zpráva, že Spojené státy přišly o svůj nejvyšší rating a v Evropě se naplno provalila dluhová krize. Jací však byli ti největší "lůzři" uplynulého roku na Wall Street?

9. Warren Buffett

Warren Buffett s Berkshire Hathaway neměli dobrý rok. Firmu nečekaně opustil "korunní princ" David Sokol poté, co v lednu profitoval z nákupu akcií chemické firmy Lubrizol, kterou v březnu Berkshire Hathaway převzala. Americká komise pro cenné papíry posuzuje, zda v této kauze šlo skutečně o insider trading. Akcie Berkshire za celý rok ztratily 4,73 %, zatímco index S&P 500 zůstal na nule.

8. Americký byznys ztratil Steva Jobse

Nejen zpomalení ekonomiky či druhé dno krize (záleží na tom, jak to kdo nazývá) zasáhly americký soukromý sektor. Byznys přišel v roce 2011 o jednu ze svých nejjasnějších hvězd – Steva Jobse, spoluzakladatele Applu.

Jeho význam pro moderní dějiny byl podle mnohých srovnatelný s tím, co pro svět znamenali Thomas Alva Edison nebo Henry Ford. Jobs začal vyrábět produkty, které jsme potřebovali, i když jsme o tom ještě nevěděli. Se vší úctou k nástupci Timu Cookovi Jobse bohužel nikdo nenahradí.

7. Banky

Snad každý index finančních titulů, na který se podíváte, v uplynulém roce zaostal za zbytkem trhu. I ve chvílích, kdy akcie všeobecně zažívaly rally, banky nedržely krok.

6. Raj Rajaratnam

Od samých počátků je bohužel neduhem Wall Street insider trading. I kdyby se regulátoři snažili sebevíc, sem tam se stejně objeví kauza gigantických rozměrů.

Tou z loňského roku je odsouzení zakladatele hedgeového fondu Galleon Group Raje Rajaratnama k 11 letům ve vězení za využívání důvěryhodných informací k vlastnímu obohacování.

Čtěte také:
Investiční rok 2012 podle nadmíru úspěšných analytiků: Tiskárny peněz se rozjedou na plné obrátky, držte se zlata a hotovosti
Nejistota v roce 2012: Vsaďte raději v delším horizontu na tyto akcie, radí Morgan Stanley
BRIC: 5 velkých ekonomických témat příští dekády podle Goldman Sachs

5. USA

Žádný jiný kontrakt nepoznamenal národní hrdost Američanů tak jako únorové oznámení prodeje platformy NYSE Euronext německé Deutsche Börse. Obchod stále není schválen, ovšem všeobecně se má za to, že k němu dojde.

4. Goldman Sachs

Před pár lety by nikoho ani ve snu nenapadlo, že se Goldman Sachs ocitne na tomto seznamu. Od roku 2008 už na něj naopak neodmyslitelně patří.

Tato banka byla odjakživa "zlatým standardem" Wall Street. S GS to jde poslední dobou z kopce, ve třetím čtvrtletí vykázala ztrátu 393 milionů USD, nepodařilo se jí umístit akcie Facebooku na americký trh a předseda představenstva je obviňován z úniku informací v souvislosti se skandálem Raje Rajaratnama. Dále bude muset investorům vysvětlovat otázky ohledně pochybných hypotečních aktiv.

3. Drtivá většina Američanů

Navzdory úspěchům Occupy Wall Street stále 99 % Američanů pociťuje, že se jim dostává stále menšího "kousku koláče". Z výsledků amerického sčítání lidu vyplývá, že polovina národa žije v chudobě nebo se jí blíží. Potravinové lístky v supermarketech suplují americké oběživo.

Zatímco žádost o podporu podává týdně stále zhruba 400 tisíc Američanů, bohatství jednoho procenta nejmajetnějších se za poslední tři dekády ztrojnásobilo.

2. Kdokoli propojený s MF Global (kromě Jona Corzina)

Také nechápete, jak mohlo dojít ke krachu MF Global? Velké makléřské firmy měly být přeci bezpečnější, méně zadlužené a přísně regulované.

Místo toho celý svět poslouchá vyhýbavé řeči bývalého manažera MF Global Jona Corzina. Po případu Bernieho Madoffa už se nic podobného stát nemělo. Ale stalo se.

1. Investoři

Pokud za vámi poradce přijde s tím, že máte investovat, protože podle historických propočtů na trhu vyděláte 7 % ročně, nenechte se ošálit. Poslední roky naopak akciový vývoj naznačuje na vyspělých trzích nástup ztracené dekády.

Roční výkonnost S&P 500 zůstala nulová, index Dow si vedl lépe (+5,53 %), výnosy na dluhopisových trzích minimální (desetileté americké státní dluhopisy vynášejí méně než 2 %), o bankovních depozitech ani nemluvě. Pouze zlato v první polovině roku 2011 výrazně zhodnotilo, od srpnového maxima ovšem ztratilo zhruba 20 %.

Čtěte také:
Kam investovat v roce 2012
Investicniweb.cz: TOP 20 článků roku 2011
Největší ekonomické hrozby roku 2012
Jak přežít recesi jako investor, zaměstnanec nebo podnikatel

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688