Research (Penizenavic.cz)
Reality  |  20.12.2011 13:34:08

Kdo hledá bydlení, chce kvalitu

V uplynulých letech stačili realitní makléři jen stěží uspokojovat všechny zájemce o vlastní bydlení. Nabídka bytů v rodinných i bytových domech zaostávala za poptávkou. Projekty na výstavbu nových bytů rostly jak houby po dešti. Když už se zdálo, že nabídka dožene poptávku, přišla krize. Rázem je bytů dostatek a kupující zvyšují nároky.

Díky silné poptávce po vlastním bydlení neměly v uplynulých letech realitní a developerské společnosti nouzi o koupěchtivé zákazníky. Až do poloviny roku 2008 nepoznal trh s byty prakticky jiný směr než růst. Ceny nemovitostí určené k bydlení rostly, narůstal počet zahájených staveb a realitní makléři dokázali prodat téměř vše, co bylo na trhu.
Uspokojení poptávky silných populačních ročníků, finanční krize a následné zpřísnění podmínek pro zájemce o úvěry (pro občany i developerské společnosti) - to jsou hlavní události, které zamíchaly kartami na trhu rezidenčních nemovitostí. Kupující hledají kvalitu, vítají slevy a developeři přehodnocují plánované projekty.

 

Pohled do statistiky


O situaci na trhu rezidenčních nemovitostí (pozn. nemovitosti určené k bydlení) vypovídá statistika Českého statistického úřadu. Dostupná data ukazují, že společnosti zabývající se výstavbou bytů (pozn. v rodinných a bytových domech) mírně omezily své aktivity již v roce 2008 (pozn. v letech 20062008 lze hovořit o stagnaci trhu - počet vydaných stavebních povolení se pohyboval v rozmezí 43 531 až 43 796). V roce 2008 klesl počet nově zahájených staveb oproti roku 2007 o 0,6 % na 43 531.
V krizovém roce 2009 pokračovala úvěrová restrikce vůči developerským organizacím i lidem. Počet vydaných stavebních povolení klesl v minulém roce na hodnotu 37 319. Obrat k lepšímu nenastal ani v letošním roce. V prvním čtvrtletí letošního roku byla zahájena výstavba 6 272 bytů. O rok dříve to bylo ve stejném období více než 8 700. Dosavadní data naznačují, že po velkém stavebním boomu developeři pečlivě zvažují, kde začnou stavět. Omezení na straně nabídky přispěje k ustálení cenové hladiny.

Hypoteční kalkulačka – spočítejte si hypotékuhypoteční kalkulačce vítěze testu finančních poradců nahttp://www.penizenavic.cz/hypotecni-kalkulacka


Lidé hledají kvalitu


Cena nemovitosti je podobně jako jiné zboží ovlivňována celou řadou faktorů. Mezi nejdůležitější patří lokalita. Například nový byt o velikosti 2 + 1 v Praze 10 přijde přibližně na 4,1 milionu korun. Srovnatelný byt v Brně-Řečkovicích stojí necelých 2,3 milionu korun. Cenový rozdíl mezi Prahou a Brnem je dán rozdílností ekonomické úrovně obou lokalit. V Praze je vyšší úroveň mezd, nižší nezaměstnanost a navíc poptávka po bydlení stále přetrvává. Poptávku ženou vzhůru i lidé přicházející do hlavního města za prací.
Cenové rozdíly lze pozorovat i mezi jednotlivými lokalitami v jednom městě. Preferovány jsou především místa s bezproblémovou dostupností, vysokou úrovní služeb a v neposlední řadě i prostředím, v němž se nemovitost nachází. V těchto lokalitách jsou ceny nemovitostí vždy přirozeně vyšší. Cenu konkrétní nemovitosti ovlivňuje i samotné provedení stavby (orientace, podlaží, úroveň vybavení apod.).


Výhled realitní makléřů a developerů


Zástupci realitních a developerských společností se shodují v tom, že v následujících letech na trhu uspějí především kvalitní projekty. U kvalitních nemovitostí v dobrých lokalitách nelze očekávat žádný výrazný pokles cen. Podle informací Martina Tichého ze společnosti M&K Development je především v Praze a okolí poptávka po novém bydlení stále vysoká. Lidé se ovšem více než dříve rozmýšlejí, do jakého bydlení investují. „Je ovšem potřeba přicházet s projekty životaschopnými, které nabízejí něco více než pouze střechu nad hlavou," dodává Tichý.

Na druhé straně i ceny starších nemovitostí (pozn. především panelové domy) v době krize výrazně klesaly a další korekce je méně pravděpodobná. Vše ovšem bude záviset jak na úrovni poptávky a poptávky v konkrétní lokalitě, tak i technickém stavu dané nemovitosti.

 

Nenechte si ujít novinky z oblasti financování bydlení na http://www.penizenavic.cz/bydleni

Tyto zprávy pro vás vytváří penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.03.2024Dostupnost bydlení: kdo umí, ten staví Research (Česká spořitelna)
01.02.2023Kdo dohlíží na kvalitu výstavby ČSÚ (ČSÚ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688