TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.07.2011 15:25:06

Hašek vyzval vládu, aby zveřejnila kolik vybrala na povodňové dani a na co chce peníze použít

BRNO (MEDIAFAX) - Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) v pondělí kritizoval výroky vysokých úředníků ministerstva financí, podle nichž by povodňová daň 100 korun na hlavu, kterou zavedla po loňských povodních vláda, nemusela sloužit k nápravě povodňových škod, ale mohla by snížit schodek státního rozpočtu.

"To je podle mne nepřijatelné a znamená to, že veřejnost byla vládou brutálně oklamána. Žádám proto ministra financí Miroslava Kalouska, aby veřejnosti okamžitě jasně řekl, kolik peněz bylo zatím od začátku roku na takzvanou povodňovou daň vybráno, zda je bude alokovat nebo je bude vázat účelově na krytí povodňových škod a měl by ujistit veřejnost, že tyto peníze nebudou sloužit ke snížení schodku státního rozpočtu," řekl agentuře Mediafax Hašek.

Zároveň vyzval Nečasovu vládu, aby s ročním zpožděním začala s hejtmany jednat o takzvané Olomoucké výzvě, která shrnuje nutná legislativní i exekutivní opatření státu v oblasti protipovodňové prevence a řešení následků povodní. Šéf Asociace krajů Hašek tak reagoval na rozhovor, který poskytli vysocí úředníci ministerstva financí Hospodářským novinám.

"Když vláda zaváděla povodňovou daň, neřekla veřejnosti úplnou pravdu," napsaly Hospodářské noviny. "Půl roku poté, co stát lidem z výplaty odečítá sto korun na povodně, neumí ministerstvo financí říci, kolik peněz vlastně vybralo. A druhá věc. Peníze, které státu zbudou, spadnou na konci roku účetně do státního rozpočtu. V tuto chvíli jde zhruba o miliardu," píše list.

S argumenty, proč snížit lidem slevu na dani, se vloni politici předháněli. "Financování povodňového účtu sníženou sazbou na daně, tedy onou zmiňovanou stovkou, je sociálně odpovědné řešení," prohlásil loni v srpnu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Jenže půl roku poté, co mají lidé o sto korun sníženou slevu na dani, mluví už úředníci ministerstva financí jinak. Česko povodňový účet nemá. "Není to omašlováno tak, že přesně ta stokoruna, jakmile přijde, hned někam putuje. Ty peníze přicházejí v balíčku jiných peněz, které platí zaměstnavatelé. Jsou inkasovány v rámci běžných plateb daní z příjmů," vysvětlil v HN náměstek ministra Ladislav Minčič, proč ministerstvo nevede průběžný přehled toho, kolik pomyslných stokorun vybralo.

V rozpočtu počítá s tím, že na povodně vybere snížením slevy na dani čtyři miliardy korun. Tři miliardy mají ministerstva, která vedou protipovodňové programy. Miliarda zůstává zatím bez určení pro případ další pohromy.

A pokud nepřijde, může přijít ministerstvu vhod. Alespoň to připouštějí náměstci ministra financí. "Pokud letos nebudou ty prostředky využity, měly by obecně sloužit ke snížení celkového salda státního rozpočtu. Alespoň to tak z logiky rozpočtu vyplývá," řekl Minčič. Podle jeho kolegy, náměstka Jana Gregora se bude o osudu miliardy rozhodovat před koncem roku. "Pokud se ta částka nevyčerpá, jsou v zásadě dvě varianty, může to přejít do příštího roku nebo ty prostředky spadnou do salda státního rozpočtu," uvedl HN Gregor.

Jiří Nováček, novacek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688