Saxo Bank (home.saxo)
Komodity  |  20.06.2011 13:45:27

Komodity - týdenní souhrn: V centru pozornosti jsou dluhy a ekonomické zpomalení

Během uplynulého týdne se řecká krize zase posunula na stupnici vážnosti opět o kousek dál. Výnos na dvouletých dluhopisech dosáhl 30 procent, investoři se bojí, že politici nedokážou najít řešení.  Americká ekonomika čelí ekonomickému zpomalení, v Číně naopak rostou nadále sazby ve snaze utlumit inflaci a asijské akcie mají za sebou nejdelší sérii týdenních ztrát od roku 2004.

Tohle vše spolu s dalšími nepříznivými zprávami přimělo investory vystupovat z pozic a index Reuters Jefferies CRB ztratil z týden 4 procenta.

 

 

 

Zda se bude opakovat podzimní rally z roku 2010, to nám ukáží teprve ekonomické údaje v dalších měsících. V důsledku nedávných událostí zatím všechny tři komoditní indexy zisky ztratily a od začátku roku jsou na nule, jak ukazuje graf níže.

 

 

 

Ropa je uvězněná mezi budoucími očekáváními a současnou realitou

 

Trh s ropou se v uplynulém týdnu vydal směrem dolů. Příčinou byl silnější dolar, otazník visí nad poptávkou ze dvou největších světových ekonomik a negativně působila také řecká krize, které může ohrozit evropské ekonomické oživení. Obchodníci a investoři, kteří stáli na dlouhé straně trhu s očekáváním jistého nedostatku, byli stejně jako v květnu nuceni uzavřít pozice.

 

Napětí na trhu je znát především v Evropě, kde mají rafinérie problém najít náhradu na kvalitní ropu z Libye. Tato nerovnováha vedla ke zvýšené volatilitě na různě kvalitní ropě, zejména na spreadu mezi evropskou ropou Brent a americkou WTI. Tento rozdíl se minulé pondělí vyšplhal na 21 dolarů, během několika dní se rozšířil o 10 dolarů.

 

Střední Východ, zejména Saúdská Arábie začala zvyšovat dodávky a po neúspěšném setkání členů OPEC, které proběhlo předminulý týden, se alespoň jednostranně pokusí zmírnit obavy, které na trhu stále přetrvávají. Analytici nejsou zajedno v tom, že nedávné ekonomické zpomalení je jen přechodné a ekonomická aktivita na podzim opět poroste. V dalších měsících ekonomická data ukáží, zda se poptávka potká s očekáváním nebo bude zpomalení pokračovat.

 

Technicky se dá u ropy WTI čekat další pokles, protože byla pokořena květnová minima. Další podporu představuje 200 denní klouzavý průmět na ceně 92.25 USD a dále hranice 91 USD. Ropě Brent se daří lépe a měla by pokračovat v obchodování v pásmu mezi 110 a 120 USD.

 

 

Zlato v pásmu

Kombinace ekonomického zpomalení a silnějšího dolaru, který negativně pocítily komodity, šla proti obavám z vývoje zadlužení a růstu inflace. Výsledkem bylo, že zlato se obchodovalo v úzkém pásmu. Prozatím to vypadá, že prostor směrem nahoru je omezen, protože začíná období tradičně nízké poptávky, které může vést k uzavírání některých pozic.

 

Zlato se pokusilo neúspěšně prolomit směrem nahoru hladinu 1550 USD. V vzduchu tak visí riziko korekce, přičemž cena může otestovat podporu na hodnotě 1500 USD a poté 1475 USD.

 

Cena mědi roste díky snižujícím se zásobám v Číně

Cena mědi na začátku minulého týdne rostla po zprávách o větším poklesu čínských zásob. Ve druhém čtvrtletí bývá čínská poptávka zpravidla silná a když oslabila, vedlo to ke spekulacím o celkovém zpomalení poptávky. 

 

Index kovů na LME od začátku roku oslabil o 3 procenta, protože oslabení ekonomické aktivity vedlo k poklesu dříve silné poptávky. Měď je globálním indikátorem růstu a bude pro ni těžké připsat si zisky v situaci, kdy investoři přemýšlí, zda jde o zpomalení dočasné nebo ne.

 

Příznivé počasí spustilo prodeje

Za uplynulý týden si vedly nejhůře obilniny. Lepší počasí spolu s averzí k riziku spustilo výprodej.

 

 

 

 

Zásoby kukuřice jsou na kriticky nízkých úrovních a cena v uplynulém týdnu reagovala také negativně.  Vyhlídky ohledně sklizně se zlepšily a tlak na růst ceny tak ustal. Obavy však zcela nepominuly a kukuřice by měla najít podporu, jakmile ustane aktuální zavírání dlouhých pozic. Podruhé za uplynulých deset let se červencová pšenice obchoduje levněji v porovnání s kukuřicí a tak by mohla pšenice nahradit kukuřici jako krmivo. Tím by polevil tlak na beztak už nízké zásoby.

Ole S. Hansen, Senior Manager

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688