Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  07.09.2001 10:02:42

Kurzy měn: Včera zahájilo euro proti dolaru na úrovni 0,8861. Až do odpoledních hodin byl vývoj poklidný a...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 7.9.2001

      Kurz USD/EUR

       Včera zahájilo euro proti dolaru na úrovni 0,8861. Až do odpoledních hodin byl vývoj poklidný a euro se pohybovalo v pásmu mezi úrovněmi 0,8820 a 0,8890. Zveřejňované fundamenty neměly na trh výraznější vliv. Ani finální srpnová čísla německé inflace (-0,2% m/m), ani červencové výsledky PPI za celou eurozónu (-0,3% m/m) trh nepřekvapily. Trh nepatrně reagoval pouze na horší výsledek červencových průmyslových objednávek v Německu. Objednávky zaznamenaly výraznější než očekávaný pokles v podobě -4,4% y/y.

       Ani počet nově nezaměstnaných neznamenal žádné překvapení. Stále ale výsledek zůstává vysoký, 402 tis. Původní tržní očekávání podle agentury Bloomberg bylo 400 tis. Velké překvapení ale přinesl NAPM index za sektor služeb. Index se v srpnu propadl z červencových 48,9 na hodnotu 45,5, tj. na své čtyřleté minimum. Trh přitom očekával nárůst na úroveň 49,5. Index tak zchladil předchozí optimistická očekávání, které vzbudil NAPM index za zpracovatelský průmysl. Nezpracovatelský průmysl se tak pohybuje v závěsu za zpracovatelským průmyslem a horší časy ho teprve pravděpodobně čekají.

       Výrazně horší výsledek NAPM indexu měl výrazný dopad na americké akcie, které oslabovaly. I pokles akcií se pak podepsal na následném pádu amerického dolaru. Ve večerních hodinách se tak společná evropská měna dostala až na hladinu 0,8960.

       Kurz CZK/EUR

       Koruna včera zažila zajímavý den. V dopoledních hodinách totiž statistický úřad zveřejnil červencový růst sektoru stavebnictví. Stavebnictví si připsalo neuvěřitelných 21,4% y/y. Na tento výsledek zareagovala koruna posílením ze zahajovací úrovně cca 34,14 na hladinu 34,08. V dalším průběhu dne ale koruna tento svůj zisk korigovala a postupně oslabovala. Nakonec se tak dostala zpět na hladinu 34,10. Své obchodování zakončila na úrovni cca 34,11.

       Vzhledem k absenci fundamentů z domácí ekonomiky nelze dnes čekat výrazné pohyby. Koruna tak bude prožívat technické obchodování. Jistý vliv pak na korunu budou mít pohyby na trhu společné evropské měny proti americkému dolaru.

       Kurz CZK/USD

       Proti dolaru včera koruna zahájila na úrovni 38,45. V průběhu dopoledne nejdříve oslabila až k hladině 38,60. Později ale své ztráty smazala. Odpoledne ale koruna začala oslabovat opět, a to až do doby, kdy byl zveřejněn srpnový americký index NAPM za sektor služeb. Ten oproti očekávání výrazněji spadl na hodnotu 45,5 (z 48,9), na čtyřleté minimum. Trh podle agentury Bloomberg očekával nárůst na hodnotu 49,5. Tato nepříznivá zpráva pak poslala dolar definitivně dolů. Koruna tak začala výrazně posilovat. V závěru evropského obchodování se pohybovala již u hladiny 38,20. Za amerického obchodování se pak dostala až k úrovni 38,05.

       Dnes se obchodování koruny proti americkému dolaru bude opět řídit vývojem euro-dolarového trhu. Proto bude důležité, jak si povede německá červencová průmyslová výroba. Později to bude velmi důležitý report z amerického trhu práce.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své včerejší obchodování na úrovni 120,67. Ještě za japonského obchodování zaznamenala japonská měna prudké výkyvy. Nejdříve oslabila na hladinu 121,20 a ihned začala své ztráty rychle korigovat. Později se ale propadla výrazněji až k hladině 121,50. Tuto ztrátu pak mazala postupně po celý zbytek dne. Své obchodování jen uzavřel na hladině 120,83.

       Jen včera výrazně oslaboval poté, co americký ministr financí Paul O´Neill opět potvrdil zájem vlády o silný dolar. Nepřímo tak naznačil ochotu toleroval Japonsku snahu podpořit své exporty právě pomocí slabého jenu.

       Později jen také srazilo dolů oznámení společnosti Moody´s Investors Service. Společnost totiž varovala před možností, že sníží svůj rating u dluhopisů denominovaných v japonské měně. V Japonsku přítomná deflace totiž zvyšuje reálné zadlužení vlády.

       Dnes ráno jen oslaboval znovu. Stalo se tak poté, co byl zveřejněn výsledek HDP za druhý kvartál. Ekonomika snížila svou aktivitu mezikvartálně o -0,8%. Výsledek byl sice mírně lepší než původně očekával trh (-1,0% q/q), stále to ale byl pokles. Spotřeba domácností zaznamenala pokles o -1,6% y/y. Ve třetím čtvrtletí by se podle odhadů měla hospodářská aktivita Japonska dále snížit o -0,2% q/q.

       Kurz GBP/USD

       Libra byla včera proti dolaru ve výsledku stabilní. Své obchodování zahájila libra na úrovni 1,4570. Až do odpoledních hodin libra postupně akcelerovala svůj pád. Zastavila se až na hladině 1,4460, Potí vyrazila opět vzhůru a smazala tak téměř veškeré své ztráty. Posílila na hladinu 1,4560. Své obchodování libra uzavírala na úrovni 1,4565.

       Libra včera korigovala své středeční zisky. Ke korekci jí pomohl špatný výsledek červencové průmyslové výroby. Ta zaznamenala vyšší než trhem očekávaný pokles o -3,2% y/y. Libře také neprospělo rozhodnutí centrální banky o ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni. Odpoledne pak libře pomohl špatný výsledek amerického NAPM indexu za sektor služeb, který se propadl na své 4leté minimum.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý včera proti dolaru mírně posílil. Své obchodování zahájil na úrovni 4,2470. Zlotý nejdříve oslabil na úroveň 4,2600. Po zbytek dne ale posiloval. Dostal se tak až na závěrečných 4,2370.

       Včerejší obchodování bylo zcela v moci trhu euro-dolar. Z domácí ekonomiky nepřišel žádný impuls. Trh je tak navzdory blížícím se parlamentním volbám klidný. Zlotý není poznamenán ani zatím nevyřešenou otázkou státního rozpočtu na příští rok.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688