Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  06.09.2001 11:03:13

Kurzy měn: Včerejší kurzový vývoj eura proti dolaru byl víceméně nezajímavý. Euro zahájilo obchodování na...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 6.9.2001

      Kurz USD/EUR

       Včerejší kurzový vývoj eura proti dolaru byl víceméně nezajímavý. Euro zahájilo obchodování na úrovni 0,8883 a po celý den se pohybovalo bez trendu v pásmu mezi úrovněmi 0,8840 a 0,8910. Určitý impuls dal trhu PMI index za sektor služeb. Index klesl více než se očekávalo a propadl se z červencových 53,2 na úroveň 52,3. Euro sice nejdříve oslabovalo, v zápětí ho ale trh poslal výše na hladinu 0,8890. Německá míra nezaměstnanosti v srpnu zůstala na předchozích 9,2%.

       Odpoledne ale euro spadlo zpět. Dolar si polepšil poté, co na trhu dolar-jen zesílily spekulace na možný zásah japonské centrální banky v neprospěch jenu. Americká čísla neměla na trh výraznější vliv. Náklady na práci vzrostly v Q2 o 2,7%, produktivita práce o 2,1%. Dolar nakonec zakončil svůj obchodní den na úrovni 0,8864.

       Kurz CZK/EUR

       Oproti úterku se včera situace na devizovém trhu stabilizovala, a to s tím, jak se zklidnila situace na trhu eura proti dolaru. K poklidné náladě přispěl i fakt, že z domácí ekonomiky včera nepřišla žádná důležitá data ani neočekávané informace. Po otevření na 34,11 se koruna prakticky po celý den udržela v pásmu mezi 34,10 a 34,15. Pouze krátce koruna kolem poledne posílila k úrovni 34,05.

       Dnešní čísla ze sektoru stavebnictví byla pro trh velkým překvapením. Stavební výroba totiž vzrostla o neuvěřitelných 21,4% y/y. Koruna po zveřejnění tohoto výsledku posílila a posunula se z hladiny cca 34,14 k úrovni 34,08. Na okamžik se podívala i k úrovni 34,06.

       Kurz CZK/USD

       Mnohem klidnější byla včera i situace na trhu koruny proti americkému dolaru s tím, jak se zklidnila situace na trhu eura proti dolaru. Během prvních hodin obchodování sice ještě koruna ztrácela, z ranní otevírací úrovně 38,42 se kurz vyšplhal až k 38,52, kolem poledne však koruna své ztráty zkorigovala až k 38,30. V odpoledních hodinách se naše měna stabilizovala kolem 38,40. V noci pak zaznamenala oslabeni k úrovni 38,60, tento svůj vývoj ale korigovala zpět. Včerejší fundamenty tak měly na trh pouze omezený vliv.

       Dnešní vývoj koruny proti americkému dolaru bude opět pod vlivem euro-dolarového trhu. Z tohoto pohledu bude důležité, jak dopadnou německá čísla průmyslových objednávek, PPI za eurozónu, počet nově nezaměstnaných v USA a NAPM index za nezpracovatelský průmysl.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své včerejší obchodování na úrovni 119,37. Po celý den pak vykazoval trend oslabování. V závěru dne se již pohyboval okolo hladiny 120,70. Své obchodování uzavřel na hladině 120,65.

       Jen včera oslaboval především díky narůstajícím obavám z horšího výsledku HDP za druhý kvartál. Podle průzkumu agentury Bloomberg by měl HDP klesnout mezikvartálně o celé jedno procento. Jenu nepomohl ani akciový trh, když index Nikkei 225 klesal po šesté v posledních sedmi dnech.

       Dále byl jen srážen dolů Ministerstvem financí. Z ministerstva se totiž objevovaly zprávy o možné přímé intervenci proti jenu, ale také i o možnosti zvýšení nabídky peněz v oběhu. Poslední posílení jenu je podle ministerstva nežádoucí a pravděpodobně se podepíše na horší konkurenceschopnosti japonských exportérů.

       Na jen mělo také negativní vliv prohlášení amerického ministra financí. Paul O´Neill znovu potvrdil, že v zájmu USA a její vlády je silný dolar.

       Určitou naději na lepší zítřky pak dává dnes zveřejněný leading index za červenec. Index zaznamenal výrazný růst na 71,4% a překonal tak výrazně tržní očekávání. Coincident index charakterizující současnou situaci podniků ale zaznamenal pokles na pouhých 12,5%.

       Kurz GBP/USD

       Libra včera proti dolaru výrazně posílila. Své obchodování zahájila libra na úrovni 1,4426. Až do dopoledních hodin byla libra stabilní. Výrazné posílení zaznamenala až v odpoledních hodinách, kdy posílila nejdříve k úrovni 1,4480, později až na hladinu 1,4580. Nakonec své posílení libra jen nepatrně korigovala. Své obchodování tak libra uzavírala na úrovni 1,4571.

       Včerejší den byl pro libru velmi příznivým. Libra si výrazně polepšila jak proti dolaru, tak proti euru. Nejvýraznější podporu získala libra z pozitivního vývoje maloobchodních tržeb. Konfederace britského průmyslu uvedla, že se index aktivity v srpnu dále vyšplhal na hodnotu 49. V červenci byl index na úrovni 44. Meziroční nárůst objemu prodejů byl dokonce nejvyšší za posledních 5 let. Tento výsledek pak jasně hovoří pro nezvyšování úrokových sazeb.

       Pro tento postoj bankovní rady hovoří i vývoj cen domů, jejichž meziroční růst dále akceleroval na 10,9%. Pozitivní výsledek přinesl i PMI index za sektor služeb, který se v srpnu odrazil z červencového 29měsíčního minima 50,3 na hodnotu 50,9. Trh tak nepředpokládá, že by bankovní rada, která v tomto roce snížila úrokové sazby již čtyřikrát, měla k tomuto kroku dnes znovu přistoupit.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý včera proti dolaru nepatrně posílil. Své obchodování zahájil na úrovni 4,2500. Zlotý posiloval po většinu dne a dostal se až na hladinu 4,2350. Nakonec ale tuto hladinu neudržel a mírně oslabil. Své obchodování zlotý zakončil na úrovni 4,2430.

       Zlotý byl včera podporován zprávami o tom, že France Telecom skutečně navýší svůj podíl v polském operátorovi TPSA. Objem transakce by měl být 3,9 mld zlotých za podíl 14%. V závěru dne ale zlotý své zisky mírně korigoval.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688