TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  04.11.2010 03:55:05

LN: Většinu lidí nad padesát čeká nižší důchod

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Většina dnešních padesátníků a šedesátníků se musí připravit na nižší důchody. Všichni, kdo vydělávají mezi 13 a 35 tisíci korun měsíčně, dostanou menší penzi, než na jakou by měli nárok podle současných pravidel, píší ve čtvrtečním vydání Lidové noviny.

Počítá s tím malá penzijní reforma, kterou připravuje ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) a v nejbližších dnech ji předloží do vlády. Polepší si naopak lidé s platy nad 40 tisíc měsíčně. Změny se nedotknou současných důchodců ani mladší generace. Pro ni chystá kabinet velkou penzijní reformu, která počítá i s možností přesměrovat si část povinných odvodů sociálního pojištění na soukromé účty. Tu chce mít premiér Petr Nečas (ODS) hotovou v příštích osmi měsících, uvádí deník.

Malá penzijní reforma je podle Lidových novin vládní odpovědí na dubnové rozhodnutí Ústavního soudu, který prohlásil, že české důchody jsou příliš rovnostářské a diskriminují lidi s vyššími platy. Jejich důchod je v porovnání s původním platem podstatně nižší než u lidí s nižšími příjmy. Studie OECD roky upozorňují, že české penze jsou nejvíce rovnostářské a nejméně spravedlivé v celé Evropě.

U Ústavního soudu si stěžoval bývalý soudce Krajského soudu v Ostravě, který si za posledních dvacet let před penzí vydělával v průměru 69 tisíc měsíčně. Pak ale dostal jako penzi jen 19 procent z této částky. Podle brněnských soudců je to neadekvátní, připomínají Lidové noviny. Nové důchody musí mít vláda připravené a parlamentem schválené do října příštího roku.

Většina lidí musí počítat s tím, že se jim proti současným poměrům sníží penze o stovky korun měsíčně. Nejvíce by si měli pohoršit ti, kdo pracují za průměrný plat kolem 25 tisíc měsíčně. Od této laťky se propad zmírňuje. Ti, kdo vydělávají kolem 35 tisíc, zůstanou na svém a nad 40 tisíc důchod vzroste, píší Lidové noviny.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688