TNBiz (TN.cz)
Finance  |  28.07.2010 01:30:01

Vládu čeká boj o rozpočet - Věci veřejné hrozí odchodem z koalice

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Vláda se na svém středečním jednání bude zabývat návrhem ministra financí Miroslava Kalouska na vázání příjmů jednotlivých rozpočtových kapitol ve výši 2,5 procenta z rozpočtu kapitoly. Vládní Věci veřejné však s Kalouskovým návrhem nesouhlasí a chystají vlastní návrh.

"Ministerstvo financí očekává na základě aktuálních analýz výrazně nepříznivý vývoj v oblasti veřejných rozpočtů v roce 2010, kdy by mohl za předpokladu neprovedení jakýchkoli opatření odhadovaný deficit veřejných rozpočtů dosáhnout výše 5,9 procenta HDP," uvedlo ministerstvo financí (MF) v oficiální zprávě. Deficit schválený na letošní rok je přitom o šest desetin procenta nižší.

"Není zkrátka možné, aby vláda rozpočtové odpovědnosti zahájila svou činnost tím, že nedodrží schválené rozpočtové parametry," komentoval své záměry Kalousek. Ministr financí proto navrhuje, aby všechny rozpočtové kapitoly vázaly prostředky ve výši 2,5 procenta svých rozpočtů po odečtení sociálních dávek, které jsou nařízeny zákonem.

"Škrty se dotknou všech kapitol s výjimkou ministerstva obrany, kde budou škrty o 900 milionů nižší v souvislosti s tím, co ministerstvo obrany čeká v příštích letech. Těchto 900 milionů bude vázáno z rozpočtu ministerstva zemědělství," uvedl Kalousek a vysvětlil, že nepůjde přímo o škrty, ale o vázání výdajů. "Pokud by se ukázalo, že rozpočtové příjmy se vyvíjejí lépe, než se očekávalo, bude možné tyto peníze uvolnit. Ale pouze za předpokladu vyšších příjmů," dodal ministr financí.

S tímto pohledem však nesouhlasí Věci veřejné (VV) a hodlají na vládě přednést vlastní návrh. "Vnitro už při prvním zmrazení, které ještě připravoval ministr financí Eduard Janota, přišlo o jednu miliardu. Teď má přijít o 1,2 miliardy korun. Ministerstvo školství muselo už dříve dát 1,6 miliardy. To je prostě nepřijatelné. Navrhneme spravedlivější krytí dluhu," komentoval Kalouskův návrh předseda VV a ministr vnitra Radek John.

První vlnu vázání výdajů odsouhlasila ještě vláda Jana Fischera v lednu letošního roku. Vázání se týkalo všech rozpočtových kapitol a celková výše "zmrazených" prostředků byla necelých šest miliard. Nejvíce toto opatření skutečně dopadlo na ministerstva vnitra a školství, jak podotkl John. Toto vázání přišlo jako reakce na pozměňovací návrhy České strany sociálně demokratické (ČSSD) k rozpočtu na letošní rok. Ty podle tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty skrytě navyšovaly deficit rozpočtu.

Toto vázání se jen minimálně dotklo ministerstev obrany (153 milionů) a zemědělství (29 milionů), protože podle slov Jana Fischera tyto resorty již v minulosti přišly o značnou část svých rozpočtových prostředků. I současný ministr financí Kalousek chce obranu vázání ušetřit a o prostředky, které by podle klíče 2,5 procenta z rozpočtu kapitoly měl tento resort vázat, má být zvýšen objem vázaných prostředků ministerstva zemědělství.

Ministři za VV však uvádějí, že podle tohoto propočtu by na ně připadla celá polovina vázaných prostředků, a hodlají navrhnout vlastní postup. Pakliže vláda jejich návrh neakceptuje, hrozí ministři za VV použitím práva veta. Tím se odvolávají na koaliční smlouvu, která stanovuje, že za koaličně dohodnuté se považuje pouze takové usnesení vlády, které podpoří alespoň polovina přítomných ministrů z každé koaliční strany.

Jaké následky by porušení tohoto pravidla mělo, zatím nechtějí ministři konkretizovat, ale John uvedl, že očekává, že ke konečné dohodě o podobě vázání výdajů ve středu nedojde. Dříve však pohrozil i odchodem VV z vlády.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688