Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  13.07.2010 09:29:19

ČS - koment 13.7. - ČR odkládá emisi eurobondů, inflace v CEE

ČR

·    Podle agentury Bloomberg byla plánovaná emise českých eurobondů ve výši minimálně 1 mld EUR odložena minimálně na září kvůli nižší aktivitě na finančních trzích v průběhu letní prázdninové sezóny.

Region

·    Podle polského centrálního bankéře Hausnera nestačí oslabení zlotého samo o sobě jako podnět ke zvýšení úrokových sazeb. Hausner se navíc domnívá, že se zlotý časem vrátí do svého dlouhodobého posilujícího trendu. Dále zdůraznil, že by vláda měla usilovat o snížení nafouklého rozpočtového schodku.

·   Slovenská premiérka Radičová řekla po rozhovoru s prezidentem EU van Rompuyem, že osobně je proti účasti Slovenska na pomoci Řecku a že před případným podpisem účasti ve stabilizačním fondu EU musí být nejdříve konzultována slovenská vláda a parlament. Vláda by měla pomoc Řecku diskutovat 14. července. Současná vládní koalice v předvolební kampani kritizovala výši účasti Slovenska na pomoci Řecku. Ze strany EU zatím zaznívají nekompromisní hlasy požadující slovenský podpis bez dalších diskusí (komisař pro finance Juncker, německý ministr financí Schauble). Pokračující diskuse na toto téma by mohla oživit pochybnosti o soudržnosti eurozóny, což by neprospělo důvěryhodnosti eura.

·   ECB ostře kritizovala maďarskou vládu za snížení platů centrálních bankéřů. ECB to považuje za ohrožení nezávislosti centrální banky.

·   Dnes zažije region masivní datový nášup. Dozvíme se další inflační dataregionu (včerejšek naznačil, že inflace by obecně měla zůstat spíše nižší než vyšší). Další várka dat nám ukáže stav běžných účtů v regionu. Také zde by mělo obecně platit, že situace je spíše lepší než horší. Přestože dat je opravdu hodně, měl by být vliv na trhy (obzvlášť měny) omezený.

·   Měny v regionu byly včera klidné, dnes by letní poklid měl pokračovat.

Svět

·   Podle prezidenta Fedu Bernankeho je klíčovým prvkem pro pokračování oživení dostatečná úvěrová emise pro malé a střední podniky. Poskytování úvěrů brzdí nižší poptávka a finanční slabost podniků po recesi. Podle prezidenta richmondského Fedu Lackera to trhy přehánějí s reakcí na poněkud slabší data. Lacker také řekl, že spekulace o dalším uvolnění měnové politiky jsou hodně předčasné. Podle jeho názoru nebudou stačit termínované vklady u centrální banky na dostatečně rychlé utažení měnové politiky až toho bude zapotřebí, přednost proto dává přímému prodeji aktiv, která Fed nakoupil v průběhu krize. Guvernérka Fedu Duke řekla, že neočekává dvojitou recesi. Dále řekla, že nezná způsob jak přimět banky, aby půjčovaly ze svých nadměrných rezerv.

·   Dnes bude nejzajímavějším údajem německý konjunkturální index ZEW. Nervozita a pesimismus na trzích by ho měly držet nízko. Negativní náladu potvrdila i tlumená reakce na lepší než očekávané výsledky americké společnosti Alcoa. Trhy naopak znervóznilo čínské ujištění, že bude pokračovat snaha brzdit nadměrný růst cen nemovitostí.

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

07.07.2011ČS - koment 7.7. - polské sazby, ECB, Rumunsko Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
13.04.2011ČS - koment 13.4. - inflace v CEE, ZEW, výhled MMF Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
15.07.2010ČS - koment 15.7. - minutes Fedu a aukce dluhopisů v CEE Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688