Czechwealth (Czechwealth)
Akcie v ČR  |  07.07.2010 07:57:19

ČEZ jsme koupili, a co kupujeme dál?

Akciový trh v ČR minulý týden nebyl zasažen tak agresivními výprodeji jako v USA a Evropě, investoři především prodávali růstové akcie, kde se obávají zveřejněných výsledků za 2Q 2010. Opět se v nemilosti ocitly developeři, kde se obchoduje s minimálními objemy a když na trh přijde větší objednávka, tak to s kurzem výrazně pohne. Výprodeji opět procházela společnost CETV, kde management zveřejnil negativní výhled po zbytek roku. Banky se nám vezly na vlně negativního sentimentu, který panoval na okolních trzích, pomalu oslabovaly a ceny se nám opět dostávají na zajímavé úrovně ke koupi. Energetické společnosti ČEZ a NWR měli z počátku týdne tendenci oslabovat, pod tíhou prázdninové nálady, která je na trhu všudypřítomná. ČĚZu se nakonec podařilo veškeré ztráty umazat a skončil v zisku, což se společnosti NWR nepodařilo, ta zakončila týden ve ztrátě.

Minulý týden jsme vás informovali o dobré příležitosti koupit ČEZ, když byl 845 , nyní je 880 a prostor pro další růst je otevřen. Kde vidíme další příležitost? Je společnost O2 vhodná na koupi? Jaké jsou její perspektivy?

Telefónica O2 Czech Republic je předním integrovaným telekomunikačním operátorem na českém trhu. V současnosti provozuje více než sedm miliónů mobilních a pevných linek, což z ní činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb na světě. Nabízí nejucelenější nabídku hlasových a datových služeb v České republice. Mimořádnou pozornost věnuje využití růstového potenciálu především v datové a internetové oblasti. Společnost provozuje nejrozsáhlejší pevnou a mobilní síť včetně sítí 3. generace - datovou síť CDMA a síť UMTS, která umožňuje přenos dat, hlasu, obrazu a videa. Společnost svými výsledky za 1Q 2010 zklamala, kdy jí poklesl čistý zisk o 24%, přestože společnost od začátku roku přijala úsporná opatření ve výši 381 mil. . Management na tyto neuspokojivé výsledky reagoval, tím, že přijal ještě tvrdší úsporná opatření a to v podobě přísnější kontroly investic, dalším omezením výdajů na marketing a propuštěním celkem 5% zaměstnanců, tato opaření by se měla naplno projevit až ve 3Q až 4Q roku 2010. K naplnění celoročního cíle v HV se společnost rozhodla jednat o prodeji informační linky 1188, kde se odhaduje celková hodnota na 500 mil. . Dále společnost rozjela ve spolupráci v PMDP a.s. jako první v Evropě - řešení městské Multifunkční čipové karty.

Plzeňské karty, integrované v mobilním telefonu - Plzeňská karta v mobilním telefonu je založena na technologii NFC (Near Field Communications). Používání uvedeného řešení je identické s užíváním standardní Plzeňské karty - bezkontaktní čipové karty založené na technologii MIFARE, kterou vyvinula společnost NXP Semiconductors. Pilotní fáze obsahuje nasazení do provozu 1000 telefonů s touto technologií. Tato technologie skýtá vysoký potenciál, neboť se telefon stává platebním médiem a stane se tak velkým konkurentem platebních karet. O tuto technologii se již zajímá mateřská společnost O2, která plánuje komerční nasazení ve Velké Británii, Španělsku, Brazílii a Argentině. Telefonica O2 počítá s rychlým nástupem do komerčního nasazení v ČR a následně i na Slovensku a během 2 až 3 let s generováním příjmů kolem 600 mil. - ročně. Kde se společnosti nadále daří, je Slovensko, kde společnost počítá, že od roku 2012 se budou vracet vynaložené investice a v roce 2015 by se zisky mohly pohybovat až do výše 25% z vyplácené dividendy. S postupným oživováním ekonomiky by se měly stabilizovat příjmy jak mobilního, tak i z fixního segmentu. Nadále společnost disponuje 5,65 na akcii z nerozdělného zisku z minulých let, který bude nadále distribuován v podobě dividendy. Cíle managementu jsou jasné – maximalizovat zisk pro mateřskou společnost, která je velice zadlužená a proto potřebuje, aby její investice byly rentabilní a vracely vynaložený kapitál v minulosti. Nadále očekáváme v následujících letech zachovanou dividendu na 40 za akcii s jejím postupným navyšováním, jak se budou lepšit hospodářské výsledky.

Na grafu můžeme sledovat postupný pokles kurzu po vyhlášení negativních výsledků za 1Q 2010, pád se nám ještě prohloubil po snížení cílových cen od brokerů, až nám kurz dosednul na support 400 a následně se odrazil. Naše doporučení je akumulace do ceny 415 s cílovou cenou 460 – 480 pro střednědobého investora. Dlouhodobý cíl je nastaven 500 a výše.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688