Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.07.2001 10:02:15

Akcie: České akcie v pondělí pokračovaly v poklesu poté co se kvůli státnímu svátku dva dny...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 10.7.2001

      Komentář k trhům

       České akcie v pondělí pokračovaly v poklesu poté co se kvůli státnímu svátku dva dny neobchodovalo. Index PX-D v pondělí propadl o 2,2% na 1082,6 bodu tažen hlavně výprodeji telekomunikačního a bankovního sektoru. Nejhůře se dařilo akciím České spořitelny, které oslabily o 5,0% na 254,6. Komerční banka poklesla o 2,5% na 947,5 a tvořila valnou většinu obchodů s akciemi. České radiokomunikace a Český Telecom oslabily o 4,4% respektive o 1,9%. Pouze akcie tabákové společnosti Philip Morris ČR v pondělí posilovaly, když přidaly 1,4% na 6065.

       Trh by dnes měl hledat svůj další směr. Po několika dnech ztrát je možné mírné posilování.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akciové indexy včera posilovaly taženy očekáváním oživení americké ekonomiky a zlepšení vývoje hospodaření společností. Index Nasdaq včera přidal 1,1% a DJIA vzrostl o 0,5%. Nejlépe se dařilo akciím společnosti AT&T, které dostala nabídku na odkup divize Broadband za USD 44,5mld. Z technologických titulů pak posilovaly akcie EMC Corp a Sun Microsystems v reakci na zlepšení investičního doporučení. Naopak, ztrácely akcie společnosti NCR Corp, poté co společnost oznámila, že očekává zhoršení hospodaření. Dnes nebudou zveřejněny žádné důležité makroekonomické údaje a tak budou sledovány zprávy o společnostech. Trhy by mohly pokračovat v mírném posilování.

       Německé akcie včera mírně posilovaly, když index Dax vzrostl o 0,1%. Trh posiloval tažen hlavně poptávkou po akciích RWE a E.ON. Ty reagovaly na zlepšení investičního doporučení na akcie těchto společností a také na velmi dobré předběžné výsledky společnosti RWE. Posilovaly rovněž akcie pojišťovacích společností Allianz a Munich Re. Naopak, pod prodejním tlakem zůstávají akcie společnosti Infineon, jelikož investoři spekulují na arbitráž mezi cenou stávajících a nových akcií společnosti. Dnes se očekává smíšený start trhu.

       Komentář ke společnostem

       Energetika

      

       Vláda včera schválila další požadavky na budoucího investora do energetického sektoru. Kritéria výběrového řízení by měla obsahovat požadavky na udržení maximální možné zaměstnanosti po dobu pěti let a ponechání sociálních výhod garantovaných v kolektivních smlouvách. Ministerstvo průmyslu vytvoří, pokud to schválí parlament, speciální fond na udržení zaměstnanosti a tvorbu nových míst. Vláda také schválila výdaje ve výši 26,7mld na útlum těžby v uhelných, uranových dolech a dolech na železnou rudu v letech 2002-2005.


       Stále více kritérií na budoucího vlastníka ČEZ a regionálních distribučních společností snižuje privatizační výnosy vlády. Dále dojde ke snížení okruhu potenciálních zájemců, kteří budou schopni unést zátěž požadavků vlády, což se také projeví v nižších výnosech. Očekávání nižší prodejní ceny by mohlo být vnímáno negativně.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688