TNBiz (TN.cz)
Finance  |  12.05.2010 16:41:01

Roubini: Řecko možná zahájí exodus z eurozóny

Mediafax

NEW YORK (MEDIAFAX) - Řecko a další "zaostalé" státy eurozóny budou možná v příštích pár letech donuceny opustit eurozónu, aby podpořily svou vlastní ekonomiku. Ve vysílání televizní stanice Bloomberg to prohlásil profesor New York University Nouriel Roubini, který je známý svými pesimistickými ekonomickými předpověďmi.

Podle profesora Roubiniho je pro obnovu konkurenceschopnosti zemí jako je Španělsko, Portugalsko a Itálie nutná "skutečná depreciace" eura, tedy pokles jeho kurzu na devizových trzích. Pokud se tak nestane, euro zůstane jako funkční měna pouze pro malý počet zemí, které mají "silnější rozpočtové a ekonomické fundamenty," prohlásil profesor.

Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden schválily finanční záchranu Řecka ve výši 110 miliard eur (cca 2,7 bilionu korun), což mělo zastavit rozpočtovou krizi země a zastavit turbulence na finančních trzích, které situace v Řecku vyvolávala. Podle Roubiniho se může Evropa kvůli problémům s dluhy dostat do druhé vlny recese a růst v ostatních zemí bude podle Roubiniho "chudokrevný". I přes finanční záchranu je navíc podle něj možné, že Řecko bude muset nakonec přece jen restrukturalizovat své dluhy, což je v podstatě vyhlášení státního bankrotu.

"Snaha o snížení řeckého rozpočtového deficitu z 13 na tři procenta (hrubého domácího produktu) mi připadá tak trochu jako ´mission impossible´", řekl Roubini. "Dokonce bych ani nevyloučil, že v příštích několika letech budou jeden nebo více zaostalejších zemí donuceny opustit měnovou unii," dodal.

Řecko souhlasilo na počátku května s přijetím záchranného balíčku ve výši 30 miliard eur výměnou za snížení důchodů a zvýšení daní v příštích třech letech, což by mělo snížit druhý nejvyšší státní deficit v eurozóně.

Řecký premiér George Papandreu revidoval rozpočtový deficit z roku 2009 na více než 12 procent hrubého domácího produktu, což je více než čtyřnásobek limitu předepsaného Evropskou unií a dvakrát více, než hlásila předchozí vláda. Evropský statistický úřad Eurostat navíc ke konci dubna řecký rozpočtový deficit dále revidoval na 13,6 procenta HDP.

Fiskální změny v Řecku, které jsou nutné jako součást mezinárodní snahy problémy země vyřešit, budou podle Roubiniho "ošklivý" proces, který se bude jen zhoršovat. Obyvatelé země se už beztak proti úsporným opatřením staví velmi ostře a kvůli protestům přišli o život minulý týden tři lidé.

"Nebudou schopni tak moc zvýšit daně a snížit výdaje," řekl profesor Roubini. "Když zvýšíte daně a snížíte výdaje v krátkodobém hledisku, zažijete ještě hlubší propad. MMF očekává další dva až tři roky recese v Řecku. Jak moc přísná úsporná opatření asi tak může vydržet země, která je v recesi?" řekl Roubini.

Evropská unie v neděli na řešení problémů nejen Řecka, ale i dalších zemí, například Portugalska a Španělska, schválila další finanční pomoc ve výši až 750 miliard eur. Evropská centrální banka se navíc zavázala, že se bude snažit bojovat proti "silným tlakům" na "jistých" trzích tím, že bude nakupovat vládní i soukromé dluhopisy.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688