TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  26.03.2010 08:04:54

ODS by měla dát najevo, že Topolánek není kandidát na premiéra, zaznělo z Liberce

Mediafax

PRAHA/LIBEREC (MEDIAFAX) - Jan Stejskal, místopředseda liberecké ODS, prohlásil v reakci na Sobotkovu rezignaci na funkce ve vedení ODS, že ho chápe a osobně podporuje. Občanští demokraté by měli vydat jasný signál, že Topolánek skončí a že s ním nepočítají jako s premiérem ani jako s předsedou, řekl ve čtvrtek Mediafaxu.

"Veřejnost by od nás měla slyšet například to, že Topolánek nebude kandidátem na premiéra a že po volbách zvolíme nového předsedu," uvedl Stejskal svůj osobní názor s tím, že regionální organizace by se měla urychleně sejít a vydat k situaci stanovisko. "Osobně Přemka Sobotku chápu a stoprocentně za ním stojím," dodal.

Stejskal poznamenal, že tato krize je důsledek toho, že si občanští demokraté nezvolili nového lídra na posledním kongresu. "Tato debata přichází pozdě, ale měli bychom jako strana dát voličům jasného lídra do voleb, podmínkou však je, aby stranu neštěpil. "Musíme být jako tým s jasným lídrem," konstatoval s tím, že krize se musí vyřešit do 48 hodin.

Podporu předsedovi Senátu PČR Přemyslu Sobotkovi vyjádřil ve čtvrtek večer i místopředseda Regionální rady ODS v Liberci Radim Zika. Agentuře Mediafax řekl, že předseda Mirek Topolánek zřejmě ztratil veškerou soudnost.

„Rezignace Předsedy Senátu Přemysla Sobotky mě mrzí, ale ukázala, že předseda ODS Mirek Topolánek ztratil už veškerou soudnost. Jeho čas vypršel. Naopak Přemysl Sobotka dělá maximum práce pro ODS a lidé v Libereckém kraji ho považují za velmi seriózního politika,“ řekl agentuře Mediafax místopředseda Regionální rady ODS Libereckého kraje Radim Zika.

„O rezignaci předsedy Senátu Přemysla Sobotky z Grémia ODS a Výkonné rady jsem se dozvěděl před chvíli a jsem šokovaný. Nejsem si jistý, zda udělal správný krok,“ řekl naopak člen Regionální rady ODS Libereckého kraje a poslanec PČR Tomáš Hasil. Dodal, že podle jeho názoru měl Přemysl Sobotka zůstat v obou funkcích i s odlišným názorem na předsedu Mirka Topolánka a jeho podporovatele. „Možná to bylo zbytečně ukvapené, velmi moc mě to mrzí,“ doplnil poslanec Tomáš Hasil.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka odešel z jednání výkonné rady ODS o výrocích Mirka Topolánka. Novinářům oznámil, že již nechce být nadále členem grémia a výkonné rady, protože je osočován, že je součástí spiknutí proti Topolánkovi.

Sobotka se nechal slyšet, že z jednání odchází, protože byl osočen, že se stal částí spiknutí proti předsedovi strany Mirku Topolánkovi. Zároveň oznámil, že odchází i ze své funkce v grémiu strany a ve výkonné radě. "Nechci setrvávat ve společnosti, ve kterém jsem podezírán, že jsem součástí spiknutí," vysvětlil. "Svým odchodem z jednání jsem nejspíše některým svým kolegům jednání ulehčil," řekl.

Zvykovým právem je, že takto vysoce postavený ústavní činitel je automaticky členem jak grémia, tak výkonné rady. Sobotka uvedl, že zůstává předsedou liberecké ODS. "Chci vyhrát volby, to je můj cíl. Podporu mám téměř stoprocentní," řekl.

Dále uvedl, že asi 80% výkonné rady ODS se shoduje na tom, že Mirek Topolánek svými výroky učinil velkou chybu.

Své stanovisko Sobotka nehodlá měnit. "Jen jsem reagoval na Topolánkovy výroky. Ať se podívá na záznam svého rozhovoru, který běží v televizi i na facebooku," uzavřel Sobotka.

Výkonná rada ODS jedná o kontroverzních výrocích svého předsedy od odpoledne. Kvůli nim ho šéf Senátu Sobotka vyzval v pondělí k rezignaci, kterou Topolánkovi doporučovali v úterý i členové grémia strany. Topolánek však zůstala a chce ODS vést dál do voleb i jako její šéf.


David Jareš, Petra Kotvová, Pavel Smrž, kotvova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688