Akcie v ČR  |  10.04.2001 11:48:35

Příkaz doby - opatrnost !

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Úterý 10. dubna 2001

Spojené státy



Trh je charakteristický opatrností a nejistotou, dnes oznamuje výsledky Motorola.

Spojené státy

V pondělí zaznamenal akciový trh mírný růst, když předmětem zájmu byly mezi investory nízké kurzy některých vybraných titulů. Spíše než o nákupní náladě se však dá hovořit o opatrnosti a nejistotě. Trh očekává další možná zisková varování a v tomto týdnů i několik důležitých ziskových oznámení.

Z technologické části se nejvíce dařilo internetovým a biotechnologickým titulům, oslabovali naopak výrobci polovodičů, jichž se týkaly negativní komentáře ze strany analytiků.

Analytici Lehman Brothers odhadují, že letošní tržby polovodičových firem mohou poklesnout o 18-20 %, což by bylo více než 17% pokles v roce 1985. Mimo to snížili odhady zisku na akcii v letech 2001 a 2002 společnostem Intel (odhady EPS redukoval i Salomon Smith Barney), Texas Instruments a Cypress. Investiční rating pro všechny tři tituly zůstává „market perform“.

Investiční optimismus posílilo včerejší prohlášení šéfů Amazon.com o lepších než očekávaných tržbách a ziscích v prvním čtvrtletí letošního roku. Amazon by měl za 1Q01 zveřejnil ztrátu kolem 22 centů na akcii (v 1Q loňského roku ztráta činila 90 centů), přičemž konsensuální odhad doposud udával ztrátu až 30 centů. Tržby by měly díky zvýšení zahraničních příjmů (+ 75 %) dosáhnout meziročního 21% růstu na 695 mil. USD, přestože průměrné odhady připouštěly příjmy pouze kolem 670 mil. USD. Amazon plánuje dosažení prvního provozního zisku ke konci letošního roku. Někteří odborníci však poukazují na přetrvávající problémy firmy, zejména na slabý růst v internetovém prodeji knih, hudby a videofilmů. Akcie Amazonu však na prohlášení reagovaly téměř 40% růstem, seanci končily s růstem 33 %.

Podle očekávání analytiků oznámí za první čtvrtletí nižší zisky výrobci PC. Největší výrobce PC Compaq Computer například dle First Call/Thomson Financial oznámí v porovnání s loňským ziskem 16 centů na akcii EPS 13 centů. Dell, Compaq a jiní producenti vyrábějící zejména pro korporátní segment by měly být vůči poklesu poptávky relativně imunní, pokles jejich zisku bude nižší. Naopak Gateway či Apple Computer, kteří více spoléhají na prodej zejména drobným spotřebitelům, budou postiženi více.

Dnes by měly čtvrtletní hospodářské výsledky oznamovat společnosti Motorola a Harley-Davidson. Zítra například Yahoo! a Safeway, ve čtvrtek pak Biogen a General Electric.

Česká republika

Společnost Philip Morris schválila dividendu v hrubé výši 940 , což představuje výplatní poměr 81 %. Takto nízký výplatní poměr společnost ještě nikdy nepoužila - dosud se vyplácelo minimálně 99 % zisku. Důvodem nízkého výplatního poměru jsou dle firmy obavy z nové struktury spotřebních daní na cigarety, které by měly platit od poloviny roku. Nové legislativní podmínky zapříčiní nárůst nákladů, na což PM reagoval nerozdělením části zisku mezi akcionáře. PM se v minulém roce potýkal s poklesem tržeb o 13 % a s 20% poklesem objemu prodaných cigaret. Hlavními důvody byly změny ve zdanění cigaret, odklon části populace k ručně baleným cigaretám, nižší vývoz na Slovensko a předzásobení obchodníků v roce 1999.

Do 15. května by měly být známy konečné podmínky privatizace státního podílu v Českých radiokomunikacích. Privatizační poradce by měl dále vyjednávat o konečné ceně. TD nabídl za akcii 861 , ale včetně dividendy, tj. 541 po vyplacení dividendy 320 . Vláda již dříve naznačila, že by ráda z privatizace vytěžila cca 12 mld. , což je 800 na akcii + dividenda a je proto pravděpodobné, že se bude snažit vyjednáváním cenu zvýšit. Ačkoliv se domníváme, že hodnota společnosti je ještě vyšší, nelze do poloviny května očekávat nárůst ceny akcií nad dané ceny.

Vláda včera zamítla návrh Ministerstva financí na privatizaci čtyř distribučních společností před samotnou privatizací energetického sektoru a vrátila se tak ke svému původnímu záměru nejdříve zprivatizovat ČEZ a 6 distribučních společností a teprve poté prodat podíly v pražských a jihočeských distribučních společnostech.

Česká národní banka změnila systém cílování inflace a od roku 2002 se bude zaměřovat na cílování spotřebitelských cen a ne pouze čisté inflace. Pro rok 2002 si banka stanovila cíl 4 % +/- 1 % a dlouhodobý cíl pro rok 2005 ve výši 3 % +/- 1 %.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688